Η ενδοοικογενειακή βία είναι ένας γενικός όρος-ομπρέλα που περιλαμβάνει οποιαδήποτε μορφή βίας ανάμεσα σε μέλη της οικογένειας, καθώς και άλλα μέλη του σπιτιού ή συντρόφους, όπου μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε κοινωνικό στρώμα. Με το πέρασμα του χρόνου, ο όρος έχει συμπεριλάβει περισσότερα άτομα ως θύματα λόγω των διαφορετικών μορφών οικογένειας. Είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί ιδιαίτερα την ελληνική κοινωνία, ενώ χαρακτηρίζεται για τη διαχρονικότητα και παγκοσμιότητά του. Οι επιπτώσεις μπορεί να είναι τραγικές για την οικογένεια, την κοινωνία αλλά και την ψυχική υγεία του παιδιού. Ακόμη, μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην ομαλή ανάπτυξη των παιδιών είτε είναι μάρτυρες τέτοιων περιστατικών είτε είναι οι ίδιοι αποδέκτες. Αν δεν παρέμβει κάποιος σύντομα, τότε υπάρχει ο κίνδυνος να εμφανιστούν οι επιπτώσεις και στην ενήλικη ζωή. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που ένα παιδί θύμα ενδοοικογενειακής βίας καταλήγει να είναι δράστης του ίδιου εγκλήματος κατά την ενήλικη ζωή του.
Στην Ελλάδα ο νόμος 3500 για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας ψηφίστηκε το 2006, ωστόσο ειδικά στα πλαίσια της κλειστής ελληνικής κοινωνίας είναι ένα πολύ παλιό και συχνό φαινόμενο. Παρόλα αυτά υπάρχει η λανθασμένη αντίληψη ότι είναι ένα σπάνιο φαινόμενο καθώς συμβαίνει στα κλειστά όρια ενός σπιτιού μακριά από μάρτυρες. Η εξωτερική εικόνα μίας οικογένειας μπορεί να ξεγελάσει το στενό οικογενειακό κύκλο, τους φίλους, τους γείτονες. Όταν όμως το ζευγάρι βρίσκεται μόνο, η κατάσταση μπορεί να είναι εντελώς διαφορετική με ουκ ολίγα παραδείγματα συζυγοκτόνων, πατροκτόνων κλπ.
Η ενδοοικογενειακή βία έχει αναγνωριστεί από τη Διεθνή Κοινότητα ως έμφυλη βία που καταπατάει τα Ανθρώπινα Δικαιώματά τους και παίρνει τις παρακάτω μορφές:
- Λεκτική
- Ψυχολογική
- Σωματική
- Σεξουαλική
- Οικονομική
- Συναισθηματική
- Πνευματική
Όπως διηγούνται κακοποιημένες γυναίκες που έχουν πέσει θύματα του συζύγου-συντρόφου τους έχουν υποστεί πολλούς τύπους βίας, όπως για παράδειγμα ο εγκλεισμός στο σπίτι, απειλές για τη ζωή τους καθώς και των παιδιών τους, έχοντας δεχτεί ακόμη και λεκτικό εξευτελισμό. Δυστυχώς δεν υπάρχει εικόνα για τους άνδρες οι οποίοι να έχουν υπάρξει θύματα ενδοοικογενειακής βίας, παρά μόνο για τις γυναίκες και τα παιδιά και στους ξενώνες φιλοξενίας θυμάτων διαμένουν μόνο γυναίκες με τα παιδιά τους.
Παρά την ενημέρωση και τις καμπάνιες που υπάρχουν στις μέρες μας, ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων παραμένει άγνωστος. Σε μία προσπάθεια περιορισμού του φαινομένου και βοήθειας των θυμάτων ξεκίνησε η διεθνής πρωτοβουλία «Μάσκα 19». Έτσι όποιος/όποια χρειάζεται βοήθεια μπορεί να πάει σε ένα φαρμακείο και να ζητήσει μία «Μάσκα 19». Ο φαρμακοποιός θα κρατήσει με διακριτικότητα τα στοιχεία του ατόμου και θα ενημερώσει τη Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων για να βοηθήσουν τα θύματα.
Πηγή: CSIi.gr