Φεβρουάριος για κάποιους είναι ο μήνας της Αποκριάς , για κάποιους άλλους μια ευκαιρία για εξορμήσεις, με αφορμή την Καθαρά Δευτέρα και για κάποιους άλλους ο μήνας των Ερωτευμένων.
14 Φλεβάρη λοιπόν, μια τόσο πολυσυζητημένη ημέρα. Κάποιοι εύκολα θα την χαρακτήριζαν ως μια καθαρά εμπορική γιορτή και δεν θα είχαν και άδικο, άμα αναλογιστούμε τις βιτρίνες των καταστημάτων που ξεχειλίζουν από αρκουδάκια, σοκολάτες, καρδούλες, μπαλόνια και οτιδήποτε άλλο μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει ως δώρο για την ημέρα του Αγίου Βαλεντινού.
Για να μην αναφερθώ στις μεγάλες εμπορικές εταιρείες, που λανσάρουν ολόκληρες καμπάνιες αφιερωμένες αποκλειστικά στον Άγιο Βαλεντίνο, όπως αντίστοιχα και τα εστιατόρια δημιουργούν ένα ειδικό μενού για τους ερωτευμένους. Πείτε μου τώρα, πως μπορώ εγώ να πάω κόντρα, σε αυτούς που την χαρακτηρίζουν ως μια άκρως εμπορική ημέρα και τίποτα περισσότερο; Η αλήθεια είναι πως με βρίσκουν σύμφωνη εώς ενός σημείου, δηλαδή, ότι δεν χρειάζεσαι την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου για να κάνεις ένα δώρο, να περάσεις λίγο χρόνο, να βγεις για ένα φαγητό ή να δείξεις την αγάπη σου στο σύντροφο σου, αυτό είναι κάτι που πρέπει να το κάνεις κάθε ημέρα άμα σου είναι εφικτό αλλιώς με την πρώτη ευκαιρία που σου δίνεται.
Αφού λοιπόν έκανα μια γενική αναφορά, στην Ημέρα των Ερωτευμένων, θα περάσω τώρα στο κυρίως θέμα. Όλοι μας έχουμε ακούσει για τους μεγάλους έρωτες, όπως αυτός του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας, του Πάρη και της Ωραίας Ελένης, της Κλεοπάτρας και του Αντώνιου, του Ερωτόκριτου και της Αρετούσας και άλλοι , οι οποίοι γράφτηκαν για πάντα στην ιστορία. Σήμερα, όμως, σκοπεύω να σας μιλήσω για έναν έρωτα που κάποιοι από εσάς μπορεί να γνωρίζεται και άλλοι ίσως όχι. Πρόκειται για μια ιστορία αγάπης προερχόμενη μέσα από την Ελληνική Μυθολογία, με πρωταγωνιστή τον ίδιο τον θεό Έρωτα και αυτή δεν είναι άλλη από τον μύθο του «Έρωτα και της Ψυχής».
Η Ψυχή λοιπόν ήταν μια πανέμορφη πριγκίπισσα, η ομορφιά της ήταν τόσο μοναδική που οι θνητοί της απέδιδαν τιμές αντίστοιχες με αυτές της θέας Αφροδίτης. Όπως ήταν αναμενόμενο, η θέα της ομορφιάς έγινε έξαλλη, με το γεγονός ότι η ομορφιά μιας θνητής συγκρινόταν με εκείνη και πλημμυρισμένη από θυμό ζήτησε από τον γιο της , τον Έρωτα να την χτυπήσει με τα βέλη του και να την κάνει να ερωτευτεί τον πιο άσχημο άνδρα. Μόλις όμως ο Έρωτας αντίκρισε την Ψυχή, την ερωτεύτηκε. Αμέσως φρόντισε να δωθεί χρησμός στον βασιλιά πατέρα της, να την ετοιμάσει για γάμο και να την οδηγήσει στο πιο ψηλό σημείο ενός βουνού. Σύμφωνα με τον χρησμό έπρεπε να οδηγήσουν την Ψυχή νυφοστολισμένη και σε εκείνο το ψηλό βουνό θα ερχόταν να την κατασπαράξει ένα τέρας.
Ο βασιλιά βυθισμένος στην θλίψη και μη έχοντας άλλη επιλογή από το να ακούσει το χρησμό, ετοίμασε την Ψυχή και την άφησε στο πιο ψηλό σημείο του βουνού. Για καλή της τύχη όμως αντί για το τέρας εμφανίστηκε ένας Ζέφυρος την πήρε από εκεί και την μετέφερε σε ένα πανέμορφο παλάτι γεμάτο με αόρατους υπηρέτες, οι οποίοι εκτελούσαν κάθε της επιθυμία. Το ίδιο βράδυ, καθώς κοιμόταν, η πανέμορφη πριγκίπισσα ένιωσε την παρουσία ενός αόρατου άγνωστου εραστή. Αυτός ήταν ο Έρωτας. Και κάπως έτσι, αισθάνθηκε και το αίσθημα του έρωτα για πρώτη φορά, ένα αίσθημα που είχε κυριεύσει το κορμί της ακόμη και χωρίς να τον είχε δει.
Για αρκετό καιρό έτσι κυλούσαν οι ημέρες της Ψυχής στο παλάτι, το πρωί οι υπηρέτες φρόντιζαν να μην της λείψει τίποτα και την νύχτα ο αόρατος εραστής την έκανε δίκη του. Με τον καιρό, όμως , η νεαρή κοπέλα ένιωθε μοναξιά και νοσταλγία για τους δικούς της, έφτασε λοιπόν η στιγμή που ζήτησε από τον αόρατο εραστή της άδεια για να τους δει. Ο θεός Έρωτας με την σειρά του της έδωσε άδεια με 2 όρους, ο πρώτος ήταν να μην αποκαλύψει στους οικείους της πως ζούσε στο παλάτι και ο δεύτερος να μην προσπαθούσε ποτέ να τον δει. Η Ψυχή του υποσχέθηκε πως θα σεβαστεί την επιθυμία του, τον είχε άλλωστε αγαπήσει και δεν ήθελε να τον χάσει
Μετά από λίγο διάστημα, οι αδερφές της νεαρής κοπέλας κατάφεραν να την επισκεφτούν στο παλάτι. Οι αδερφές της όμως μόλις αντίκρισαν το υπέροχο παλάτι και τα πλούτη πλημμύρισαν από φθόνο. Ξεκίνησαν να την ρωτούν επίμονα για τον μυστηριώδη άντρα, αλλά εκείνη απέφευγε να τους απαντήσει. Κάποια στιγμή, έπειτα από τις ασταμάτητες πιέσεις τους, εκείνη ενέδωσε και τους είπε την ιστορία. Τότε αμέσως, οι αδερφές της, της έσπειραν την αμφιβολία και την έπεισαν, ότι αόρατος άνδρας ήταν ένα τρομακτικό τέρας που ήθελε να την σκοτώσει και ότι έπρεπε να το κάνει εκείνη πριν από αυτόν.
Μετά από την συζήτηση τους, η Ψυχή βρισκόταν σε τρομερό δίλλημα, αναρωτιόταν αν έπρεπε να κρατήσει την υπόσχεση της στον εραστή της ή να ακούσει τις αδερφές της. Όταν λοιπόν έπεσε η νύχτα και ο Έρωτας ξάπλωσε πλάι της, εκείνη σηκώθηκε, άναψε ένα λυχνάρι και έφεξε προς τον νεαρό. Τότε, αντί για το τέρας αντίκρυσε τον πανέμορφο φτερωτό θεό. Στα πόδια του κρεβατιού, βρισκόντουσαν το τόξο και τα βέλη του. Ξαφνικά άθελα της, ακούμπησε ένα από αυτά, με αποτέλεσμα να τον ερωτευτεί παράφορα, ενώ ταυτόχρονα μια σταγόνα από το λυχνάρι που κρατούσε έπεσε πάνω στον Έρωτα και τον ξύπνησε. Ο νεαρός θεός έγινε έξαλλος μόλις συνειδητοποίησε ότι η Ψυχή τον είχε παρακούσει και έφυγε από το παλάτι. Εκείνη έμεινε εκεί, να θρηνεί και να τον εκλιπαρεί να την συγχωρέσει, τότε ο Παν άκουσε το κλάμα της και την συμβούλεψε να βγει στους κάμπους και στα βουνά να τον ψάξει.
Η Αφροδίτη, έμαθε τι είχε συμβεί και τυφλώθηκε ξανά από την ζήλεια. Αυτή τη φορά είχε ζηλέψει την αγάπη μεταξύ των 2 νέων, έτσι αποφάσισε να υποβάλει την Ψυχή σε δοκιμασίες. Οι Ψυχή είχε καταφέρει να εκτελέσει με επιτυχία όλες τις δοκιμάσεις που της είχε βάλει η Αφροδίτη. Όμως στην τελευταία δοκιμασία, έπρεπε να κατέβει στον Άδη, για να φέρει την κρέμα ομορφιάς της Περσεφόνης. Κατέβηκε λοιπόν, στον Κάτω Κόσμο και μόλις άγγιξε την κρέμα έπεσε σε μαγικό ύπνο.
Ο Έρωτας δεν άντεχε άλλο να την βλέπει την αγαπημένη του να υποφέρει από τι δοκιμασίες που την είχε υποβάλει η μητέρα του. Η Ψυχή, του είχε πλέον αποδείξει την αγάπη της. Έτσι, τη ξύπνησε με ένα βέλος και ζήτησε την άδεια από τον βασιλιά των θεών, για να την κάνει γυναίκα του. Με τη άδεια του Δία, ο Έρωτας κατάφερε να την κάνει γυναίκα του και λίγο καιρό αργότερα η Ψυχή γέννησε ένα κοριτσάκι την Ηδονή.
Ο παραπάνω αρχαίος ελληνικός μύθος , τον οποίο μόλις σας ανέλυσα, είναι ένας από τους αγαπημένους μου και τον θεωρώ ένα πολύ όμορφο μήνυμα για την Ημέρα των Ερωτευμένων. Η ιστορία αγάπης που περιγράφει ο μύθος, ξεπερνά κάθε εμπόδιο είτε θεϊκό ή ανθρώπινο, περνά μέσα από πολλές δοκιμασίες, κινδύνους και υπό αμφισβήτηση αλλά στο τέλος η αγάπη νικάει και καταλήγει στην απόλυτη ολοκλήρωση την ηδονή !
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΩΤΕΥΜΕΝΟΥΣ!