Ας φτιάξουμε εύκολα Γιορτινή σούπα κάστανο!
Αυτό είναι το τέλειο ορεκτικό για ένα γιορτινό ή επίσημο δείπνο. Βελουτέ και αρωματική σούπα κάστανο με μπαχαρικά που θα σας θυμίσουν Χριστούγεννα!
Τα υλικά που θα χρειαστούμε για τη συνταγή μας:
- 400 γρ. κάστανα, βρασμένα
- 1 κρεμμύδι
- 1 πράσο
- 2 σκ. σκόρδο
- 50 γρ. βούτυρο
- 500 γρ. πατάτες, ξεφλουδισμένες
- ½ κ.γ. κανέλα
- ½ κ.γ. τζίντζερ
- ¼ κ.γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
- 70 γρ. λευκό κρασί
- 1,5 λίτρα νερό
- 1 κύβο κότας
- 4 κ.σ. μέλι
- 150 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
- αλάτι
- πιπέρι
- κρέμα γάλακτος 35%
- κρουτόν
- πιπέρι , φρεσκοτριμμένο
- Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και αφήνουμε να ζεσταθεί.
- Χοντροκόβουμε το κρεμμύδι και το πράσο, πατάμε τις σκελίδες σκόρδου με την πλαϊνή μεριά ενός μαχαιριού και αφήνουμε στην άκρη.
- Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το βούτυρο, το κρεμμύδι, το πράσο, το σκόρδο, το αλάτι και το πιπέρι, ανακατεύουμε με μια κουτάλα και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά.
- Κόβουμε τις πατάτες σε ένα ξύλο κοπής σε μικρά κομμάτια και τα μεταφέρουμε στην κατσαρόλα.
- Προσθέτουμε τα κάστανα, την κανέλα, το τζίντζερ και το μοσχοκάρυδο, ανακατεύουμε, και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά.
- Σβήνουμε με το κρασί και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε το νερό και τον κύβο κότας, και κλείνουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά, και από τη στιγμή που θα πάρει βράση, σιγοβράζουμε για 30 λεπτά.
- Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και χτυπάμε με το ραβδομπλέντερ μέχρι να πολτοποιηθούν τα υλικά και να γίνει η σούπα βελουτέ.
- Προσθέτουμε 3 κ.σ. μέλι και χτυπάμε για ακόμα λίγα δευτερόλεπτα.
- Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και το υπόλοιπο μέλι, και ανακατεύουμε.
- Μοιράζουμε τη σούπα σε πιάτα, σερβίρουμε με κρέμα γάλακτος και κρουτόν, και πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Η συνταγή είναι του πολυαγαπημένου chef Άκη Πετρετζίκη