Χαριτωμένα, ξεκαρδιστικά, αστεία, τρυφερά… Έχεις μπροστά σου το μωρό σου και γελάει. Ποιον χαρακτηρισμό θα έδινες στο γέλιο του; Θα σκεφτόσουν ποτέ πως γελάει όπως ένας χιμπατζής; Λίγο δύσκολο…
Κι όμως, ο τρόπος που γελάνε τα ανθρώπινα μωρά ομοιάζει με εκείνον των μεγάλων πιθήκων, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Biology Letters.
Οι ενήλικες γελούν κυρίως κατά την εκπνοή, ενώ τα βρέφη και οι μεγάλοι πίθηκοι γελούν τόσο κατά την εισπνοή, όσο και κατά την εκπνοή, δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Mariska Kret, αναπληρώτρια καθηγήτρια γνωστικής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Leiden στην Ολλανδία.
Οι ενήλικες πρώτα εισπνέουν και μετά παράγουν ήχους «χα-χα-χα« σε σύντομες εκρήξεις, ξεκινώντας δυνατά και στη συνέχεια ο ήχος “σβήνει”, είπε η Kret. «Ο τύπος γέλιου ενός πιθήκου είναι πιο δύσκολο να περιγραφεί, αλλά υπάρχει μια εναλλαγή huh-ha-huh-ha«, πρόσθεσε.
Το βρεφικό γέλιο δεν είναι απαραιτήτως παρόμοιο με εκείνο όλων των ειδών των μεγάλων πιθήκων, παρά μόνο με εκείνων που είναι πιο κοντά στον άνθρωπο εξελικτικά, όπως οι χιμπατζήδες και οι πίθηκοι bonobo, δήλωσε η Marina Davila-Ross από το Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ στην Αγγλία, η οποία δεν συμμετείχε στην μελέτη.
“Απ’ ό,τι φαίνεται το γέλιο είναι σε κάποιο βαθμό βαθιά βιολογικά θεμελιωμένο”, είπε.
Η Kret ανακάλυψε αρχικά αυτό το φαινόμενο, ενώ παρακολουθούσε μαζί με μια φίλη της μια ομιλία του διάσημου παθολόγου ερευνητή πρωτευόντων ζώων, Jan van Hooff. Όταν ο van Hooff είπε ότι οι πίθηκοι γελούν κατά την εισπνοή και την εκπνοή, η φίλη της Kret της έδειξε ένα βίντεο με το μωρό της να γελά με τον ίδιο τρόπο.
Για να ελέγξει αν τα βρέφη γελούν όπως οι πίθηκοι, η Kret συγκέντρωσε ηχητικά αποσπάσματα μωρών ηλικίας 3 μηνών έως 1,5 έτους, που γελούσαν, και ζήτησε από εθελοντές ακροατές να βαθμολογήσουν το ποσοστό του γέλιου που προέκυψε με την εισπνοή έναντι της εκπνοής.
Ως μέτρο ελέγχου, οι ερευνητές συμπεριέλαβαν επίσης πέντε αποσπάσματα ενήλικων που γελούσαν.
Διαπιστώθηκε ότι οι συμμετέχοντες άκουγαν τα βρέφη να γελούν τόσο κατά την εισπνοή όσο και κατά την εκπνοή, ενώ οι ενήλικες γελούσαν κατά την εκπνοή.
Για να διασφαλίσει ότι τα αποτελέσματα ήταν ακριβή, η Kret ζήτησε από ειδικούς ακροατές να αναλύσουν τα αποσπάσματα και τα ευρήματά τους ήταν σύμφωνα εκείνα των απλών συμμετεχόντων.
Το γέλιο κατά την εκπνοή είναι πιο μεταδοτικό
Οι ερευνητές ζήτησαν επίσης από τους συμμετέχοντες να περιγράψουν ποιοι ήχοι γέλιου ήταν πιο ευχάριστοι και μεταδοτικοί. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσο περισσότερο παράγεται το γέλιο με την εκπνοή, τόσο περισσότερο εκλαμβάνεται ως θετικό.
Οι ερευνητές επιβεβαίωσαν αυτό το εύρημα όταν πραγματοποίησαν ένα άλλο πείραμα και ζήτησαν από μια νέα ομάδα ακροατών να βαθμολογήσουν πόσο θετικά αντιλαμβάνονται το γέλιο χωρίς να έχουν ιδέα για την υπόλοιπη έρευνα. Και η νέα ομάδα βρήκε ότι το γέλιο κατά την εκπνοή ήταν πιο ευχάριστο.
Το γέλιο που παράγεται με την εκπνοή τείνει να είναι πιο δυνατό και πιο ελεγχόμενο, σημείωσε η Kret, η οποία είπε ότι διευκολύνει τα βρέφη να επικοινωνούν ότι διασκεδάζουν και ότι θέλουν να συνεχίσουν να παίζουν.
Πιθανόν να μην γνωρίζαμε τα ενδιαφέροντα αυτά ερευνητικά στοιχεία για το γέλιο των μωρών, ξέραμε όμως καλά ότι το γέλιο τους είναι ο ήχος της αληθινής ευτυχίας! Μεταδοτικό; Αυτό σίγουρα! Ποιος μπορεί να αντισταθεί και να μην γελάσει απαντώντας στο μωρουδίστικο γέλιο;
Πηγή: https://edition.cnn.com / iatropedia.gr