Είναι πολλές οι φορές που νιώθουμε μια δυσφορία στο στομάχι κι ένα πρήξιμο στην κοιλιά.. Για εκείνη την κατηγορία ανθρώπων που προσέχουν τη διατροφή τους και βιώνουν ένα υγιεινό τρόπο ζωής αυτό προφανώς δε σημαίνει ότι παχύνατε ξαφνικά ή ότι πήρατε βάρος.. Πολλοί άνθρωποι παρουσιάζουμε έντονη δυσανεξία σε κάποια τρόφιμα όμως στο γενικό κανόνα κάποιες κατηγορίες τροφίμων θεωρούνται υπεύθυνες για την κατάσταση αυτή.
1.Τα λαχανικά όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι, οι αγκινάρες, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το λάχανο, το μαρούλι, οι πιπεριές και τα κρεμμύδια προκαλούν αέρια λόγω ενζύμων που περιέχουν. Τα βακτήρια του εντέρου που συμμετέχουν στη διαδικασία της πέψης των τροφών, παράγουν αέρια που παγιδεύονται στο γαστρεντερικό σωλήνα προκαλώντας φούσκωμα. Αυτό δε σημαίνει ότι δε θα πρέπει να τα καταναλώνουμε καθώς αποτελούν εξαιρετικές πηγές θρεπτικών συστατικών.
2.Το αλκοόλ και όλα τα ανθρακούχα αναψυκτικά προκαλούν επίσης ερεθισμό στο έντερο και συνήθως οδηγούν σε φούσκωμα.
3.Τα γαλακτοκομικά προιόντα κυρίως το γάλα που περιέχει λακτόζη η οποία περιέχει ένζυμα που προκαλούν αέρια οπότε και φούσκωμα. Στην περίπτωση αυτή επιλέγουμε γάλα free λακτόζης όπως το αμυγδαλόγαλα ή και το γάλα σόγιας.
4.Οι πικάντικες τροφές όπως το μαύρο πιπέρι, το μοσχοκάρυδο, το γαρύφαλο, το τσίλι, η μουστάρδα, το σκόρδο, η σάλτσα μπάρμπεκιου διεγείρουν την απελευθέρωση οξέων του στομάχου προκαλώντας ερεθισμό, αέρια και κατά συνέπεια φούσκωμα. Κι ενώ από τη μία συμβαίνει αυτό ,από την άλλη οι πικάντικες τροφές ενεργοποιούν το μεταβολισμό μας και τις χρειαζόμαστε στη διατροφή μας.
5.Και τέλος τα όσπρια και οι φυτικές ίνες που αφενός μεν είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία του πεπτικού και του γαστρεντερικού συστήματος, αφετέρου δε μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες και ειδικά διαλυτές (όπως τα φασόλια, τα ρεβίθια, ο αρακάς, η βρώμη, τα εσπεριδοειδή, το κριθάρι) μπορεί να δημιουργήσουν πολλά αέρια και κατά συνέπεια φούσκωμα.
Σίγουρα η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο έντονη και προκαλεί μεγαλύτερη δυσφορία στους ανθρώπους εκείνους που υποφέρουν από το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου και από στομαχικές διαταραχές. Εδώ, η άσκηση και κυρίως το περπάτημα φαίνεται ότι βοηθάει πολύ γιατί οδηγεί στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου όπως επίσης και η κατανάλωση φυσικών αφεψημάτων όπως το χαμομήλι, η μέντα και το δίκταμο φαίνεται ότι ανακουφίζουν πολύ.