Η οπτική αλλάζει. Έχεις πλήρη εικόνα όπου κι αν «γυρίσει» το μάτι σου. Θαμπώνουν; Ρίχνεις μαγικές σταγονίτσες ορού και το πρόβλημα λύθηκε. Ξεβάφεσαι κι ας τους φοράς. Σημαντικό! Δεν προτείνεται, μπορεί όμως να συμβεί. Αδιαπραγμάτευτα οι φακοί επαφής είναι μια σπουδαία εφεύρεση και όχι μόνο για λόγους αισθητικής –κι ας έχει επιτρέψει η τάση των γυαλιών-, αλλά και για λόγους πρακτικούς. Όλα αυτά έως τώρα τα γνωρίζαμε. Πάμε ευθύς αμέσως να ανακαλύψουμε μαζί πράγματα που ενδεχομένως έως τώρα δε γνωρίζαμε για τους αγαπημένους μας φακούς επαφής, τα οποία όμως είναι επίσης σπουδαία…
Ένα ερώτημα που πλανάται στη σκέψη όλων των χρηστών είναι αν μπορούμε να «καθαρίσουμε» τους φακούς με νερό βρύσης. Οι ειδικοί σε αυτό το ερώτημα απαντούν κατηγορηματικά ότι αυτό είναι εντελώς λάθος και αυτό γιατί το νερό βρύσης εμπεριέχει πολλούς μικροοργανισμούς, μερικοί εκ των οποίων μπορεί να αποτελέσουν σοβαρό κίνδυνο για την υγεία των ματιών. Επιπλέον, το νερό της βρύσης περιέχει επίσης απροσδιόριστες ποσότητες αλάτων και χλωρίου, που μπορεί να βλάψουν τα μάτια άμεσα και βέβαια τους φακούς.
Ένα άλλο ερώτημα, είναι αν είναι απαραίτητο να αφαιρεθούν οι φακοί επαφής στον ύπνο. Σίγουρα θα σας έχει συμβεί να αποκοιμηθείτε μετά από μια δύσκολη μέρα φορώντας τους, ή ακόμα και συνειδητά να είπατε «εντάξει μωρέ, τι θα συμβεί…». Οι ειδικοί εδώ μας λένε ότι αν φοράτε φακούς που είναι κατασκευασμένοι να χρησιμοποιούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε μπορείτε να τους κρατάτε κατά τη διάρκεια του ύπνου. Σε αυτήν την περίπτωση αυτό που προτείνεται βέβαια είναι να τους βγάζετε μερικές φορές την εβδομάδα προκειμένου να τους καθαρίζετε και να τους τοποθετείτε ξανά. Αυτό, στην περίπτωση που φοράτε φακούς που είναι κατασκευασμένοι να χρησιμοποιούνται για μεγάλο διάστημα, το τονίζουμε!
Κατά τα άλλα, είναι γνωστό ότι το μάτι χρειάζεται να ξεκουράζεται και άρα να τους βγάζετε σίγουρα όταν κοιμάστε. Μάλιστα, σύμφωνα με Αυστραλούς επιστήμονες, υπάρχει 6.5 φορές μεγαλύτερος κίνδυνος φλεγμονής του κερατοειδούς σε άτομα που κοιμούνται ενώ φορούν φακούς επαφής. Τι σημαίνει αυτό; Προσέχουμε για να έχουμε. Αφαιρούμε του φακούς σίγουρα στον ύπνο, αλλά και σε άλλες συνθήκες, όπως υπολογιστής.
Τέλος ένα ακόμα μεγάλο ερώτημα που πλανάται είναι αν προτείνεται σε άτομα που πάσχουν από διαβήτη να φορούν φακούς επαφής. Σχετικές έρευνες αποδεικνύουν ότι οι φακοί επαφής είναι ακίνδυνοι εφόσον το άτομο ακολουθεί σωστή θεραπεία, κάτι το οποίο σημαίνει και σωστή διατροφή, ώστε το μάτι να μην υποφέρει από διακυμάνσεις διοπτρίας, κάτι το οποίο μπορεί να είναι πολύ δύσκολο για την όραση.
Σε κάθε περίπτωση, ακολουθούμε πάντα τις οδηγίες του γιατρού και του φαρμακοποιού μας και βέβαια, ειδικά σε όλο αυτό που ζούμε με την καθημερινότητά μας να έχει γίνει πλέον μια οθόνη… δε ξεχνάμε πως προτεραιότητα είναι να μας ξεκουράζουμε και όχι να μας κουράζουμε επιπλέον! Ναι, εννοούμε και τα υπέροχα μάτια μας!