479
Φέτος το Πάσχα φτιάξτε τα πιο εύκολα πασχαλινά κουλουράκια χωρίς μίξερ και αφήστε το σπίτι να μοσχομυρίσει! Η τέλεια συνταγή για όσους θέλουν μια εύκολη συνταγή για πασχαλινά κουλουράκια!
Υλικά που θα χρειαστούμε για την συνταγή:
- 750 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 200 γρ. άχνη ζάχαρη
- 250 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
- 2 γρ. μαστίχα, προαιρετικά
- 7 γρ. μαχλέπι, προαιρετικά
- 1 πρέζα κρυσταλλική ζάχαρη
- ξύσμα πορτοκαλιού, από 1-2 πορτοκάλια
- 2 βανιλίνες
- χυμό πορτοκαλιού, από 1-2 πορτοκάλια
- 100 γρ. γάλα πλήρες
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1 πρέζα αλάτι
- 2 κρόκους, από μεσαία αυγά + 1 έξτρα αραιωμένο με νερό
Εκτέλεση της συνταγής:
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.
- Ρίχνουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, την άχνη ζάχαρη και το βούτυρο, και τρίβουμε με τα χέρια μας όλα τα υλικά μέχρι να διαλυθεί τελείως το βούτυρο.
- Βάζουμε σε ένα γουδί τη μαστίχα, το μαχλέπι και τη ζάχαρη, και σπάμε καλά μέχρι να διαλυθούν όλα τα υλικά και να πάρουν τη μορφή σκόνης.
- Ρίχνουμε το μείγμα στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά και προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού, τις βανιλίνες, τον χυμό πορτοκαλιού, το γάλα, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και τους κρόκους.
- Ανακατεύουμε αρχικά με μια κουτάλα και στη συνέχεια πλάθουμε με τα χέρια μας μέχρι να έχουμε ένα εύπλαστο ζυμάρι.
- Τοποθετούμε ένα φύλλο λαδόκολλας σε ένα ταψί.
- Πλάθουμε τα κουλουράκια στα σχέδια της αρεσκείας μας. Το κάθε κουλουράκι θα πρέπει να ζυγίζει 30 γρ. και θα βγουν συνολικά 36-38 τμχ.
- Μεταφέρουμε την πρώτη δόση στο ταψί (περίπου 9 κουλουράκια) και τα αλείφουμε με τον κρόκο.
- Μεταφέρουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 25-30 λεπτά.
- Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για τις υπόλοιπες 3 δόσεις. (Ιδανικά βάζουμε 1 δόση κάθε φορά. Εναλλακτικά ψήνουμε 2 δόσεις και στη μέση του ψησίματος αλλάζουμε τη θέση των ταψιών.)
- Αφαιρούμε τα ταψιά από τον φούρνο και σερβίρουμε.
Η συνταγή είναι του πολυγαπημένου chef Άκη Πετρετζίκη