Home WONDERLANDCULTURE Επέτειος 14 ετών λειτουργίας για το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ακρόπολης | Η ιστορία του Νέου Μουσείου

Επέτειος 14 ετών λειτουργίας για το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ακρόπολης | Η ιστορία του Νέου Μουσείου

Σήμερα ένα από τα σπουδαιότερα μουσεία της χώρας μας γιορτάζει, κλείνει 14 χρόνια λειτουργίας. Ένα μουσείο το οποίο είναι βασικός πυλώνας της ανάδειξης, της προστασίας και της διαφύλαξης του αρχαίου ελληνικού μας πολιτισμού. Ένα μουσείο, που όχι μόνο έχει παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ιστορία της χώρας μας αλλά και στην παγκόσμια ιστορία. Νομίζω, όλοι έχετε υποψιαστεί ότι αναφέρομαι στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ακρόπολης. Με αφορμή λοιπόν, τα 14 χρόνια λειτουργίας, του αποφάσισα να σας αναφέρω μερικά βασικά στοιχεία σχετικά με ένα από τα σπουδαιότερα μουσεία της χώρας μας.

Αρχικά, θέλω να σας αναφέρω λίγα λόγια για την ιστορία του Παλαιού και του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου. Για όσους δεν το γνωρίζετε, οι θησαυροί της πολιτισμικής μας κληρονομιάς, που φυλάσσονται σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείου επί της οδού Διονυσίου Αεροπαγίτου, προηγουμένως βρίσκονταν Νοτιοανατολικά του Παρθενώνα, πάνω στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, στο Παλαιό Μουσείο. Το Παλαιό Μουσείο, κτίστηκε λίγα χρόνια μετά την Ίδρυση του Ελληνικού Κράτους τον Δεκέμβριο του 1965. Το 1886 ξεκίνησαν οι αρχαιολογικές ανασκαφές στην Ακρόπολη , οι οποίες έφεραν στο φως μεγάλο πλήθος γλυπτών που είχαν καταστρέφει από τους Πέρσες κατά την Δεύτερη εισβολή τους στην Ελλάδα. Ο χώρος του Παλαιού Μουσείου δεν αρκούσε για νέα φυλάξει το πλήθος νέων ευρημάτων που έφεραν στο φως οι αρχαιολόγοι εκείνη την περίοδο. Έτσι το 1888 δημιουργήθηκε ένα μικρότερο κτήριο στην Ανατολική πλευρά του ήδη υπάρχοντος Παλαιού Μουσείου, στο οποίο τοποθετήθηκαν αρχαιότητες λιγότερο σημαντικές. Το δεύτερο αυτό κτήριο που είχε δημιουργηθεί για να βοηθήσει το Παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο δυστυχώς κατεδαφίστηκε μεταξύ των ετών 1946 και 1947.

Από το 1970 και έπειτα, ήταν φανερό, ότι το Παλαιό Μουσείο δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει στο μεγάλη αριθμό των επισκεπτών που δεχόταν κάθε χρόνο. Ο χώρος δεν ήταν ο κατάλληλος για την προστασία και την ανάδειξη των εκθεμάτων. Έτσι το 1976 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής διατύπωσε την για πρώτη φορά την αναγκαιότητα δημιουργίας ενός Νέου Αρχαιολογικού Μουσείο, το οποίο θα διέθετε, κατάλληλες και  απαραίτητες τεχνικές εγκαταστάσεις για τη συντήρηση των ανεκτίμητων αρχαιολογικών καταλοίπων του Ελληνικού Πολιτισμού. Σκοπός ήταν στο Νέο Κτήριο να μεταφέρονταν ο γλυπτός διάκοσμος του Παρθενώνα, οι Καρυάτιδες και όλα τα υπόλοιπα γλυπτά που φυλλάσονται στις αποθήκες του Παλαιού Μουσείου.Τα επόμενα χρόνια διεξήχθησαν δύο αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί αναφορικά με την κατασκευή του Νέου Μουσείου.

Κάπου εδώ οφείλω να σας αναφερθώ στο πιο κομβικό ζήτημα που διαπραγματεύεται το Νέο Μουσείο από την περίοδο της δημιουργίας του μέχρι σήμερα. Αυτό δεν είναι άλλο από, την επιστροφή του Γλυπτού Διάκοσμου του Παρθενώνα που αφαίρεσε ο Λόρδος Έλγιν, την περίοδο της Τουρκοκρατίας και σήμερα εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο. Αναφορικά με το ζήτημα του Επαναπατρισμού του Γλυπτού Διάκοσμου, υπάρχει ένα πρόσωπο το οποίο την ταύτισε την πολιτική του με τη διεκδίκηση της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο. Αυτή δεν είναι άλλη από την Μελίνα Μερκούρη, η οποία διετέλεσε Υπουργός Πολιτισμού, το 1989, μια προσωπικότητα για οποία δεν γινόταν να μην σας μιλήσω. Πριν συνεχίσω θα σας παραθέσω δύο αποσπάσματα από την σπουδαία αυτή Υπουργό Πολιτισμού, ενώ αν θέλετε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με το ζήτημα του Επαναπατρισμού του Γλυπτού Διάκοσμου του Παρθενώνα, θα σας παραπέμψω να ανατρέξετε σε προηγούμενα άρθρα μου.

 «Δεν υπάρχουν Ελγίνεια Μάρμαρα. Υπάρχουν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα. Όπως υπάρχει ο Δαβίδ του Michael Angelo, η Αφροδίτη του Da Vinci, ο Ερμής του Πραξιτέλη, οι Ψαράδες στη θάλασσα του Turner,  η Capella Sixtina.  Δεν υπάρχουν Ελγίνεια Μάρμαρα». 

Απόσπασμα από την ομιλία της Μελίνας Μερκούρη για τα Γλυπτά του Παρθενώνα μπροστά στον Μπόρις Τζόνσον, στην Οξφόρδη.

«Αν με ρωτάτε, εάν θα ζω όταν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα επιστρέψουν στην Ελλάδα, σας λέω πως ναι, θα ζω. Αλλά κι αν ακόμη δεν ζω πια, θα ξαναγεννηθώ.» 

Απόσπασμα από την ομιλία της Μελίνας Μερκούρη, στην Μελβούρνη.

Το Νέο κτήριο θεμελιώθηκε το 2003 ενώ, άνοιξε και επίσημα τις πύλες του στο κοινό στις 21 Ιουλίου 2009. Τα εκθέματα των συλλόγων του Νέου Μουσείου εκτίθενται σε τέσσερα επίπεδα ενώ ένα πέμπτο στεγάζει τους βοηθητικούς χώρους όπως το εστιατόριο, το πωλητήριο και την αίθουσα επισήμων. Το Νέο Μουσείο, διαθέτει όλα τα κατάλληλα μέσα για την συντήρηση, την διαφύλαξη, την προστασία, την έκθεση και την ανάδειξη όλων των αρχαιολογικών ευρημάτων της Ακρόπολης.Επίσης διαθέτει, ένα εύρος Νέων Τεχνολογιών και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, τα οποία αποτελούν πλέον κύρια χαρακτηριστικά του τομέα της Μουσειολογίας.

Δυστυχώς παρόλο που αποτελεί πρότυπο Μουσείο σε Παγκόσμιο επίπεδο, ο Γλυπτός Διάκοσμος του Παρθενώνα δεν έχει ακόμη καταφέρει να επιστρέψει στην χώρα μας. Αξίζει όμως να αναφερθεί ότι, τα 2 τελευταία χρόνια, έχει καταφέρει να επαναπατρίσει μερικά σπουδαία γλυπτά. Αναφορικά το προηγούμενο έτος επέστρεψε μόνιμα στην χώρα μας από το Μουσείο Antonino Salinas του Παλέρμο, το περίφημο «θραύσμα του Fagan», τμήμα της ανατολικής ζωοφόρου του Παρθενώνα που αναπαριστά το πόδι της θεάς Άρτεμις. Ενώ, μόλις λίγους μήνες πριν, το Μουσείο του  Βατικανού, έπειτα από προσωπική απόφαση του Πάπα , επέστρεψα θραύσματα από τον Παρθενώνα. Συγκεκριμένα πρόκειται για την κεφαλή ενός άνδρα με ιμάτιο η οποία ανήκει στην βόρεια ζωοφόρου του Παρθενώνα, την κεφαλή ενός γενειοφόρου άνδρα που αποδίδεται νότια μετόπη της Κενταυρομαχίας και τέλος, την κεφαλή ενός αλόγου που αποδίδεται σε αέτωμα του Παρθενώνα.

 

Το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο κλείνει σήμερα 14 χρόνια, ένα από τα σπουδαιότερα Μουσεία της χώρας μας, ένα Μουσείο πρότυπο σήμερα έχει “γενέθλια”. Αν λοιπόν έχετε σήμερα λίγο χρόνο πραγματοποιήστε μια επίσκεψη σε αυτό, τιμήστε το με την παρουσία σας και  μέσα από τα έκθετα του ταξιδέψτε στον αρχαίο ελληνικό μας πολιτισμό.

Παρακάτω θα βρείτε link με πληροφορίες σχετικά με τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται αναφορικά με τα «Γενέθλια του Μουσείου της Ακρόπολης» στις 20 Ιουνίου.

Καλώς ήλθατε 👋

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε εκπληκτικό περιεχόμενο στα εισερχόμενά σας, κάθε εβδομάδα.

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Related Posts