Θυμάμαι χαρακτηριστικά δύο μέρες μετά τον τοκετό να βρίσκομαι τυλιγμένη με τη ρόμπα μου στο ασανσέρ του μαιευτηρίου, και ένας κύριος, πολύ ευγενικά ομολογώ, να με ρωτάει: “Πότε με το καλό;”! Μα, είχα μόλις γεννήσει!
Χα! Έπρεπε να με είχε δει λίγες μέρες πριν, όταν για να περπατήσω έπρεπε να κρατάω την τεράστια κοιλιά μου, όταν πια είχα μπει στην 41η εβδομάδα κύησης και ούτε η πιο φαρδιά φόρμα δεν μου έκανε, όταν τα βράδια δεν μπορούσα να κοιμηθώ όχι μόνο από την αγωνία πότε θα σπάσουν τα νερά αλλά και γιατί δεν βολευόμουν σε καμία στάση στο κρεβάτι!
Όταν γέννησα δεν ήξερα πόσο φουσκωμένη θα εξακολουθούσε να είναι η κοιλιά μου, πότε επανέρχεται η μήτρα μετά τον τοκετό, πώς αντιμετωπίζουμε τα ράμματα;
Δεν ήξερα ότι…
*Η μήτρα επανέρχεται στις 40 μέρες μετά τον τοκετό, είτε γεννάμε με φυσιολογικό τοκετό (όπως εγώ) είτε με καισαρική τομή. Καλό είναι τότε να κλείσουμε ένα ραντεβού με τον γυναικολόγο μας για να μας εξετάσει και να μας διαβεβαιώσει ότι πλέον είμαστε έτοιμες να επιστρέψουμε στις δραστηριότητές μας, στην άσκησή μας, στην εργασία μας, στις σεξουαλικές επαφές μας.
*Τι γίνεται με τα ράμματα; Αυτά απορροφούνται ή πέφτουν μόνα τους αλλά για σχεδόν 10 μέρες πρέπει να πλενόμαστε καλά με τρεχούμενο νερό και να στεγνώνουμε καλά την περιοχή με βαμβακερά σιδερωμένα πανάκια.
*Πότε ξεφουσκώνει η κοιλιά μετά τη γέννα; Η κοιλιά ξεφουσκώνει σταδιακά ως τις 20 μέρες και στις 40 μέρες ο μεγαλύτερος όγκος της φεύγει. Ανάλογα με τον οργανισμό της κάθε μητέρας, τον θηλασμό ή μη, αλλά και την προσπάθεια που κάνει να χάσει βάρος, το σώμα σε γενικές γραμμές επανέρχεται στους 6-12 μήνες.
Δεν ήξερα ότι όλα αυτά θα μπορούσα να τα είχα μάθει πριν γεννήσω από τη μαία μου, και τα ανακάλυψα βιωματικά ούσα πλέον λεχώνα. Ο κορσές που μου είχε φέρει, θυμάμαι, τότε η πεθερά μου για να τον φοράω 24 ώρες το 24ωρο “για να μπει η κοιλιά”, σε μένα λειτούργησε αρνητικά και μου δημιούργησε δυσάρεστα συναισθήματα καθώς ούτε καν μπορούσα να χωρέσω μέσα στον κορσέ, ούτε καν μπορούσα να ανεχτώ κάτι να με καταπιέζει… Ίσως και να με είχε βοηθήσει αν είχα επιμείνει περισσότερο, δεν ξέρω.
Η συμβουλή που θα έδινα σε κάθε γυναίκα που ετοιμάζεται να γίνει μητέρα είναι να ρωτάει και να ενημερώνεται από τους ειδικούς, να βιώνει τις αλλαγές στο σώμα της που της χάρισε το υπέροχο δώρο της μητρότητας αλλά παράλληλα να το φροντίζει και να το αγαπά. Η φύση ναι, είναι σοφή, αλλά νομίζω πως θα εκτιμούσε μια χείρα βοηθείας και από μας, τι λέτε;