Έχετε μαζευτεί με τους φίλους σου μετά από καιρό στο σπίτι του ενός λόγω της γιορτής του. Είναι μια καλή ευκαιρία να συναντήσεις και να μιλήσεις με άτομα, που ομολογουμένως, είχες αρκετό καιρό να δεις! Φτάνεις στο σπίτι, δίνεις το δώρο στον φίλο σου, του εύχεσαι, και αφού βάλεις ένα ποτηράκι κρασί, αρχίζεις να χαιρετάς και να μιλάς με γνώριμες φυσιογνωμίες. Αρχίζεις να ρωτάς, αλλά και να απαντάς σε ‘‘κλασικές ερωτήσεις’’ : Τι κάνεις; Πώς είσαι; Με τι ασχολείσαι αυτό τον καιρό; Είσαι καλά; Οι απαντήσεις είναι οι προφανείς «Είμαι καλά, τρέχω με τη δουλειά και την σχολή, υπάρχει πολλή πίεση τελευταία».
Έχουμε αναρωτηθεί όμως ποτέ τι σημαίνει η απάντηση «Είμαι καλά» που δίνουμε συνήθως; Είμαστε όντως καλά ή απλά δίνουμε αυτή την απάντηση, γιατί ενδόμυχα θέλουμε να αποφύγουμε καταστάσεις και συναισθήματα που μας πονάνε;
Τι σημαίνει η έκφραση «Είμαι καλά» και ποιοι είναι οι πραγματικοί λόγοι που δίνουμε την συγκεκριμένη απάντηση;
1. «Είμαι καλά!»: Είμαι και αισθάνομαι καλά! Είμαι σωματικά και ψυχικά υγιής, εσωτερικά ισορροπημένη, κάνω μια δουλειά που με κάνει να νιώθω χαρούμενη και δημιουργική, έχω καλούς φίλους στη ζωή μου, ανθρώπους να με νοιαστούν, να με ακούσουν και να μου συμπαρασταθούν. Έχω ένα σύντροφο που με αγαπάει, με φροντίζει, με στηρίζει, με συντροφεύει. Είμαι καλά γιατί οι δικοί μου και οι κοντινοί μου άνθρωποι είναι υγιείς!
2. «Είμαι καλά αλλά…»: Είμαι μεν καλά, αλλά κάπου μέσα μου λημνάζει και ο φόβος ότι κάτι κακό θα συμβεί! Θα αναρωτιέστε γιατί ένας άνθρωπος αφού νιώθει καλά, παράλληλα υποβόσκει μέσα του ένας αδικαιολόγητος φόβος ότι κάτι άσχημο θα συμβεί στο τέλος;
H απάντηση είναι απλή: H ανθρώπινη φύση είναι απρόβλεπτη, παράλογη, αλλά και συνάμα λογική και μοναδική. Ένας άνθρωπος μπορεί να έχει περάσει αρκετά επώδυνες και τραυματικές εμπειρίες στη ζωή του, οι οποίες τον καθόρισαν και τον στιγμάτισαν. Παρόλα αυτά, μπόρεσε να σταθεί στα πόδια του και να προχωρήσει στην ζωή του. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι ξέχασε ό,τι πέρασε… Όταν λοιπόν, λέει την έκφραση «Είμαι καλά», την λέει γιατί όντως είναι, την λέει γιατί είναι ευγνώμων για το ότι είναι καλά και για ό,τι έχει καταφέρει στην ζωή του, αλλά την λέει κιόλας, γιατί θέλει να ‘‘ξορκίσει’’ το κακό που του συνέβη και δεν θέλει με τίποτα να ξαναεπιστρέψει.
3. «Είμαι καλά… μάλλον»: Δεν είμαι καλά, αλλά δεν το έχω συνειδητοποιήσει ακόμη! Έρχονται φορές στην ζωή ενός ανθρώπου που καθιστούν αδύνατο να συνειδητοποιήσει ότι έχει χάσει τον έλεγχο και χρειάζεται βοήθεια. Σε αυτό μπορούν να συμβάλλουν είτε οι καθημερινοί πιεστικοί ρυθμοί, είτε οι απαιτήσεις μιας δουλειάς, είτε μια εσωτερική ανισορροπία. Σίγουρα δεν είναι ευχάριστο όταν συμβαίνει, αλλά δεν χρειάζεται να νιώθουμε και ενοχές, όταν το συνειδητοποιήσουμε και αναζητήσουμε την απαραίτητη βοήθεια από έναν ειδικό ψυχικής υγείας.
4. «Είμαι καλά… καθόλου καλά»: ‘Εχω καταλάβει ότι δεν είμαι καλά, αλλά δεν έχω κανέναν να μιλήσω για αυτό και είναι πιο εύκολο να προσποιούμαι!
Όσο παράλογο και αν σας φαίνεται, δυστυχώς συμβαίνει και μάλιστα συχνά. Είναι αρκετά δυσεύρετο στη σημερινή εποχή να βρούμε έναν άνθρωπο, είτε φίλο, είτε σύντροφο, με τον οποίο να νιώθουμε οικειότητα και ασφάλεια, για να μπορέσουμε να του εκμυστηρευτούμε ό,τι μας βασανίζει, από τις πιο φωτεινές μέχρι και τις πιο σκοτεινές μύχιες σκέψεις μας. Όταν, λοιπόν, δεν έχουμε έναν άνθρωπο στη ζωή μας, για να μπορέσουμε να «ξαλαφρώσουμε» έστω και λίγο από τα βάρη που κουβαλάμε, προτιμούμε να προσποιούμαστε ότι δεν τρέχει κάτι, ότι όλα είναι καλά, λες και αν το πούμε θα γίνει κιόλας με έναν μαγικό τρόπο, αυτόματα!
Πώς μπορείς να κατανοήσεις και να προλάβεις τα σημάδια που μαρτυρούν ότι δεν είσαι καλά:
1. Επίλεξε μία ημέρα μέσα στην εβδομάδα που θα είναι αφιερωμένη σε εσένα, μια ημέρα αυτοφροντίδας.
Μέσα σε αυτή την ημέρα, την οποία αν θέλεις μπορείς να μοιραστείς και με έναν δικό σου άνθρωπο, φρόντισε να κάνεις πράγματα που θα σε γεμίσουν, θα σε ικανοποιήσουν και θα σε ενδυναμώσουν, για να ανταπεξέλθεις σε μια ακόμη απαιτητική εβδομάδα, από μια βόλτα στη θάλασσα και στα μαγαζιά μέχρι το διάβασμα ενός αγαπημένου βιβλίου ή την προβολή μιας ταινίας – για τον καθένα είναι διαφορετική και ξεχωριστή επιλογή.
2. Προσπάθησε να δημιουργήσεις όσο είναι εφικτό, ένα δυνατό υποστηρικτικό περιβάλλον, που θα είναι ικανό να σε συνεφέρει, αν χάσεις τον δρόμο σου και «λοξοδρομήσεις», αλλά παράλληλα να σε φροντίσει και να σε νοιαστεί.
Σε περίπτωση που νιώθεις ότι δεν έχεις αυτό το δίκτυο, για τον οποιοδήποτε λόγο, γίνε εσύ ο αυστηρός κριτής και ο φροντιστής του εαυτού σου!
3. Αφιέρωσε 10-15 λεπτά την ημέρα καταγράφοντας τι ακριβώς έχεις κάνει μέσα σε αυτήν, τι θετικό και τι αρνητικό σου συνέβη, τι θα ήθελες να διορθώσεις και τι να διατηρήσεις.
Είναι λογικό και απόλυτα κατανοητό, να μην αποκαλύπτουμε ό,τι μας απασχολεί στον κάθε άνθρωπο μου μας ρωτάει αν είμαστε καλά. Θα γινόμασταν άλλωστε γραφικοί και συνάμα κουραστικοί. Αν νιώθεις, όμως, τα προβλήματα να γιγαντώνουν και να μην έχεις έναν άνθρωπο να τα μοιραστείς για να αποφορτιστείς, καλό θα ήταν να πάρεις ένα φύλλο χαρτί και να αρχίσεις να τα καταγράφεις! Να καταγράψεις ό,τι νιώθεις, ό,τι σε πνίγει, ό,τι σε απασχολεί, πάνω σε αυτό το χαρτί, που μπορεί στο τέλος, να γίνει και ο «καλύτερός σου φίλος», το οποίο μετά μπορείς να κάνεις ό,τι θέλεις. Μπορείς είτε να το σκίσεις, είτε να το κρατήσεις, δεν έχει σημασία….
Σημασία έχει να νιώσεις καλύτερα και να μπορέσεις σταδιακά, είτε μόνος/η, είτε ακόμα καλύτερα με την βοήθεια ενός ειδικού, να αποκτήσεις την ψυχική ισορροπία και ηρεμία που τόσο καιρό αποζητούσες!