Η εγκυμοσύνη είναι μια συναρπαστική περίοδος, καθώς μια νέα ζωή έρχεται στον κόσμο. Μπορεί να περιμένουμε την άφιξη του μωρού μας με αγωνία και χαρά, ταυτόχρονα όμως βιώνουμε και πλήθος πρωτόγνωρων συναισθημάτων και κάποιων δυσκολιών. Ορισμένες γυναίκες νιώθουν χαρά σε κάθε φτερούγισμα ή κλωτσιά, θαυμάζοντας το σώμα τους που αλλάζει, υπάρχουν όμως και άλλες που η εγκυμοσύνη τις δυσκολεύει καθώς τους προκαλεί έντονη κόπωση, αλλαγές στη διάθεση και συνεχείς ανησυχίες. Μπορεί να παρατηρήσουμε ότι κάθε μήνα που περνάει, οι σκέψεις μας ξεφεύγουν από τον έλεγχο, επηρεάζοντας την απόδοσή μας στη δουλειά και τις σχέσεις μας στο σπίτι. Πώς θα μπορούσαμε να διαχειριστούμε το άγχος μας και να απαλλαγούμε από αυτό ;
Τι προκαλεί άγχος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
Οι ανησυχίες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι συνηθισμένες. Οι ορμονικές αλλαγές της εγκυμοσύνης και οι δυσκολίες στον ύπνο μπορεί να συμβάλλουν στο άγχος των μελλοντικών μητέρων. Μπορεί να ανησυχούμε για το πώς ένα μωρό θα επηρεάσει τις σχέσεις μας τον σύντροφο μας ή με τα μέλη της οικογένειας μας, για την υγεία του μωρού που θα έρθει στον κόσμο ή για την εμπειρία του τοκετού. Όλες αυτές οι ανησυχίες είναι απολύτως φυσιολογικές.
Ποια είναι τα συμπτώματα των αγχώδη διαταραχών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
Αν και είναι φυσιολογικό να ανησυχούμε για την υγεία του μωρού μας, σε ορισμένες περιπτώσεις η ανησυχία αυτή γίνεται εξουθενωτική και μπορεί να απαιτεί περαιτέρω προσοχή. Οι σκέψεις σχετικά με την υγεία του μωρού μπορεί να γίνουν εμμονικές, ακόμη και όταν οι γιατροί είναι καθησυχαστικοί. Οι ανησυχίες μπορεί να εμφανιστούν ως σωματικά συμπτώματα, όπως ταχυκαρδία, δυσκολία στην αναπνοή ή κρίσεις πανικού. Εάν είναι η πρώτη φορά που βιώνουμε υψηλό επίπεδο άγχους, αυτό μπορεί να είναι από μόνο του τρομακτικό και σοκαριστικό. Όταν το άγχος αρχίζει να επηρεάζει την καθημερινότητά μας, τις σχέσεις μας ή την απόδοση στην εργασία μας, μπορεί να χαρακτηριστεί ως αγχώδης διαταραχή – αν το αντιληφθεί ο γιατρός μας.
Το άγχος μπορεί να εμφανιστεί ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή μπορεί να εμφανιστεί για πρώτη φορά και μετά τον τοκετό. Τα ποσοστά της αγχώδους διαταραχής φαίνεται να είναι υψηλότερα κατά το πρώτο τρίμηνο, πιθανότατα λόγω των ορμονικών αλλαγών. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα του άγχους περιλαμβάνουν συνεχή ανησυχία, μυϊκή ένταση, αίσθημα φόβου, αδυναμία συγκέντρωσης και δυσκολία στον ύπνο λόγω ανησυχιών.
Πως όμως μπορούμε να απαλλαγούμε από το άγχος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
Ευτυχώς, υπάρχουν πολλές θεραπείες που μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα του άγχους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και να μας βοηθήσουν να νιώσουμε καλύτερα. Για πολλές γυναίκες, τα αγχολυτικά φάρμακα δεν αποτελούν επιλογή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς υπάρχουν ελάχιστες πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια αυτών των φαρμάκων ως προς το έμβρυο. Ορισμένες γυναίκες που έπαιρναν προηγουμένως φάρμακα για το άγχος μπορεί να επιθυμούν να διακόψουν τα φάρμακα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για προσωπικούς λόγους.
3 Φυσικοί τρόποι για να απαλλαγούμε από το άγχος κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης
1) Άσκηση & σωματική δραστηριότητα.
Σε γενικές γραμμές, η σωματική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ασφαλής. Ωστόσο, συμβουλευόμαστε πάντα το γιατρό μας και μόνο αν μας το επιτρέψει αθλούμαστε πάντα ακολουθώντας τις οδηγίες του.
2) Επαρκής ύπνος
Είτε πρόκειται για μαξιλάρι εγκυμοσύνης, είτε για μερικές νύχτες στο καναπέ που μπορεί να μας βόλεύει καλύτερα, είναι η ώρα να μάθουμε να απολαμβάνουμε έναν καλό και ήσυχο ύπνο.
3) Ημερολόγιο
Η καταγραφή των ανησυχιών μας μπορεί να μας βοηθήσει να σκεφτούμε πιθανές λύσεις και μας επιτρέπει να προβληματιστούμε σχετικά με τις ανησυχίες μας για να τις αντιμετωπίσουμε καλύτερα.