Πολλές φορές αναρωτιέστε και εσείς ως γονείς γιατί τα παιδιά σας δεν παίζουν με τα παιχνίδια τους παρά τον όγκο και την ποικιλία που μπορεί να έχουν συγκεντρώσει; Επειδή σαν μαμά και εγώ έχω έρθει αντιμέτωπη με αυτό το πρόβλημα καθώς η μικρή μου μετά από ελάχιστες ημέρες από την άφιξη ενός νέου παιχνιδιού αδιαφορούσε για την παρουσία του και δεν έπαιζε με αυτό, θα μοιραστώ μαζί μας τους τρόπους διαχείρισης του φαινομένου που έχω ανακαλύψει!
Επειδή είναι αδύνατο και καθόλου εποικοδομητικό για παιδαγωγικούς λόγους, να αγοράζουμε κάθε εβδομάδα ένα νέο μικρό ή μεγάλο, φθηνό ή ακριβό παιχνίδι προκειμένου να προσεγγίσουμε το ενδιαφέρον της ενασχόλησης του παιδιού, σε όποια ηλικία και αν είναι μηνών ή χρονών, θα πρέπει να διαχειριστούμε τα παιχνίδια που ήδη διαθέτει το παιδί. Η διαχείριση των παιχνιδιών βασίζεται στον τρόπο με τον οποίο θα καλλιεργήσουμε στο παιδί την ανάγκη για απασχόληση με τα παιχνίδια του και στην ανακύκλωση τους.
Αρχικά δημιουργούμε στο παιδί την ανάγκη να κατέχει τη δική του γωνία παιχνιδιών στο δωμάτιο ή σε κάποιο κοινόχρηστο χώρο όπως το σαλόνι του σπιτιού. Διαμορφώνουμε εμείς αυτές τις γωνιές παιχνιδιού με ένα ιδιαίτερο χαλάκι, κουτιά ή καλάθια αποθήκευσης των παιχνιδιών, κάποια μαξιλάρια και βιβλία, δημιουργούμε δηλαδή ένα χώρο αποκλειστικά αφιερωμένο στο παιδί και στην ανάγκη του για διασκεδαστική απασχόληση. Καλό θα είναι το παιδί να έχει έναν τέτοιο χώρο στο δωμάτιο του αλλά και σε ένα χώρο του σπιτιού που περνάει μεγάλο διάστημα κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Αφού δημιουργήσουμε το χώρο πρέπει να βοηθήσουμε το παιδί να μάθει να παίζει μόνο του ανάλογα πάντα με τα παιχνίδια που διαθέτει. Κάθε φορά που το παιδί έρχεται σε επαφή με έναν νέο παιχνίδι θα πρέπει να αφιερώσουμε χρόνο ώστε να εξασκηθούμε μαζί μέχρι να εξοικειωθεί το ίδιο μαζί του. Ξέρω ότι θα μου πείτε τώρα ότι ωραία όλα αυτά αλλά το παιδί συνήθως μετά από κάποια ώρα ή και μέρα βαριέται με τα ίδια παιχνίδια και δεν θέλει να παίξει. Σας έχω τη πρόταση για αυτό και με βάσιμα παραδείγματα επιτυχίας από το δικό μου παιδί.
Ανακύκλωση αγαπημένοι μου είναι η πρότασή μου. Όχι η κλασσική ανακύκλωση που φαντάζεστε αλλά πιο απλή και εξαιρετικά αποτελεσματική. Πώς την επιτυγχάνεται; Χωρίζετε τα παιχνίδια σε διαφορετικά κουτιά ή καλάθια αποθήκευσης. Τοποθετείτε διαφορετική συλλογή παιχνιδιών στη “γωνία παιχνιδιού” του δωματίου και διαφορετική στην αντίστοιχη του σαλονιού. Επιλέγετε παιχνίδια με τα οποία το παιδί ασχολείται περισσότερο από τα υπόλοιπα. Τα υπόλοιπα που δεν παίζει τόσο τα συγκεντρώνεται σε άλλο κουτί αποθήκευσης και τα απομακρύνετε σε μια ντουλάπα, ένα πατάρι, μια αποθήκη για λίγες εβδομάδες, όχι πολλές, και έπειτα τα εμφανίζετε.
Θα δείτε ότι όταν τα εμφανίσετε ενώ το παιδί μπορεί να τα θυμάται ως αντικείμενα -παιχνίδια ίσως θα θέλει ξανά να τα ανακαλύψει και να εξοικειωθεί μαζί τους και να παίξει. Η διαδικασία αυτή της ανακύκλωσης μπορεί αν επαναλαμβάνεται όποτε εσείς το κρίνετε απαραίτητα και όσα τα ίδια παιχνίδια απευθύνονται στην ηλικιακή ομάδα του παιδιού.
Προσωπικά επαναλαμβάνω συχνά την διαδικασία όσο κουραστική και να μπορεί ίσως να ακούγεται είναι θεαματικά αποτελεσματική και σας παροτρύνω έστω να την δοκιμάσετε μια φορά!
Θα χαρώ να μοιραστείτε μαζί μας και δικές συμβουλές και ιδέες για αυτό το θέμα!
Καλό παιχνίδι λοιπόν!