15.2K
#Cooking Class 9_August_21
Το σπιτικό φαγητό ανήκει στις καθημερινές ανάγκες της οικογένειας και στις αρμοδιότητες της μαμάς αλλά και γιατί όχι και του μπαμπά. Τα απλά μπορεί να φαντάζουν τόσο δύσκολα και χρονοβόρα. Και τα νόστιμα περίπλοκα χωρίς τελικά να είναι. To cooking class πλέον θα μας δίνει ιδέες τόσο για καθημερινά φαγητά, σνακ και γλυκά, απλά και σπιτικά, αλλά και πιο ιδιαίτερα και ξεχωριστά. Eπιπλέον tips και γνώσεις για την μαγειρική και την διατροφή.
Τα υλικά που θα χρειαστούμε :
Για τη σάλτσα φράουλας
- 500 γρ. φράουλες
- 200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 20 γρ. κονιάκ
- 50 γρ. βούτυρο
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Για το παγωτό βανίλια
- 2 λίτρα γάλα, 3,5%
- 500 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 2 λοβούς βανίλιας
- 20 κρόκους, από μεσαία αβγά
- 1 κ.γ. αλάτι
- 200 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
Για τη βάση
- 200 γρ. μπισκότα τύπου digestive
- 100 γρ. βούτυρο
- 20 γρ. κονιάκ, προαιρετικά
Για το σερβίρισμα
- 100 γρ. φράουλες, κομμένες
Εκτέλεση
Για τη σάλτσα φράουλας
- Καθαρίζουμε τα κοτσανάκια από τις φράουλες και τις κόβουμε σε ακανόνιστα κομμάτια.
- Βάζουμε τις φράουλες σε ένα βαθύ τηγάνι σε χαμηλή φωτιά και προσθέτουμε τη ζάχαρη.
- Σιγοβράζουμε για 10 λεπτά ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να μαλακώσουν οι φράουλες.
- Αφαιρούμε το τηγάνι από τη φωτιά, προσθέτουμε το κονιάκ, το βούτυρο, το εκχύλισμα βανίλιας, και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός.
- Αδειάζουμε τη σάλτσα σε ένα μπολ και αφήνουμε στην άκρη μέχρι να τη χρειαστούμε.
Για το παγωτό βανίλια
- Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα και τη μισή ζάχαρη.
- Ανοίγουμε τους λοβούς βανίλιας στη μέση με ένα μικρό μαχαίρι. Αφαιρούμε τα σπόρια και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα μαζί με τους λοβούς.
- Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και ζεσταίνουμε μέχρι το μείγμα να αρχίσει να βράζει.
- Βάζουμε σε ένα μπολ τους κρόκους, την υπόλοιπη ζάχαρη, το αλάτι, και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
- Αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε λίγο-λίγο το γάλα στο μείγμα με τα αβγά, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα χειρός για να μην κόψει το μείγμα. Προαιρετικά μπορούμε να μεταφέρουμε το γάλα με μια κουτάλα.
- Μεταφέρουμε όλο το μείγμα στην κατσαρόλα και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά. Μετράμε με ένα θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής μέχρι να φτάσει η θερμοκρασία στους 85οC.
- Ανακατεύουμε απαλά με μια μαρίζ για 3-5 λεπτά μέχρι να φτάσει στην ιδανική θερμοκρασία και να αρχίσει να πήζει. Για να δούμε αν είναι έτοιμο, μπορούμε να βάλουμε σε ένα πιάτο λίγο από το μείγμα και να περάσουμε από πάνω το δάχτυλό μας. Αν αφήσει γραμμή, τότε είναι έτοιμο.
- Αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος για να κρυώσει πιο γρήγορα το μείγμα. Ανακατεύουμε καλά με το σύρμα χειρός.
- Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα ταψί 25×30 εκ. περνώντας το από ένα σουρωτήρι και αφαιρούμε τους λοβούς.
- Καλύπτουμε με διαφανή μεμβράνη φροντίζοντας η μεμβράνη να εφάπτεται στο μείγμα, για να μη δημιουργηθεί κρούστα, και μεταφέρουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 6 ώρες. Ιδανικά θα πρέπει να μείνει στο ψυγείο για 24 ώρες.
- Βάζουμε σε δόσεις το μείγμα στην παγωτομηχανή (δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τα 2/3 της μηχανής γιατί παίρνει όγκο).
- Μεταφέρουμε το παγωτό στην κατάψυξη για να παγώσει περισσότερο, μέχρι να το χρειαστούμε.
Για τη βάση
- Βάζουμε στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια τα μπισκότα και χτυπάμε στη δυνατή ταχύτητα μέχρι να διαλυθούν εντελώς.
- Αδειάζουμε τα τριμμένα μπισκότα σε ένα μπολ.
- Βάζουμε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και λιώνουμε το βούτυρο.
- Ρίχνουμε το βούτυρο στο μπολ με τα μπισκότα.
- Προσθέτουμε προαιρετικά το κονιάκ και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι μέχρι να αποκτήσει το μπισκότο τη μορφή βρεγμένης άμμου.
Για τη σύνθεση
- Στρώνουμε μια λαδόκολλα σε μια στογγυλή φόρμα 23 εκ. με αποσπώμενη βάση.
- Ρίχνουμε τη μισή ποσότητα του μπισκότου στη βάση και το πιέζουμε με ένα ποτήρι ώστε να αποκτήσει ομοιόμορφο πάχος σε όλη την επιφάνεια.
- Βάζουμε από πάνω τη μισή ποσότητα από το παγωτό και μια λεπτή στρώση από τη σάλτσα φράουλας. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για 1 ακόμα φορά κρατώντας λίγη σάλτσα φράουλας για το σερβίρισμα.
- Σκεπάζουμε τη φόρμα με διαφανή μεμβράνη και πατάμε καλά με τα χέρια μας για να γεμίσουμε τα όποια κενά υπάρχουν εσωτερικά.
- Βάζουμε στην κατάψυξη για 10-12 ώρες μέχρι να σφίξει εντελώς η τούρτα.
- Αφαιρούμε από την κατάψυξη και ζεσταίνουμε με τα χέρια μας την φόρμα για να μπορέσουμε να ξεφορμάρουμε την τούρτα.
- Πασπαλίζουμε με τη σάλτσα φράουλας που έχουμε κρατήσει και γαρνίρουμε με λίγες κομμένες φράουλες.
- Σερβίρουμε.
Akis foodgreek blog for mumsgreek digital creatorgreek family lifestyle bloggergreek mum bloggergreek site for familytips για παιδιάtips ομορφιάς για μαμάδεςεμπειρίες μαμάδωνενημέρωση μαμάδωνπροτάσεις βιβλίων για παιδιάπροτάσεις για βόλτες με την οικογένειαπροτάσεις παιδικών προϊόντωνσκέψεις μιας μαμάςσυνταγές για παιδικά σνακςσυνταγές γλυκώνσυνταγές μαγειρικής