Home HOMEFOOD #Cooking Class 6_August_21 | Ψωμί παντζαριού με αλεύρι ολικής άλεσης

#Cooking Class 6_August_21 | Ψωμί παντζαριού με αλεύρι ολικής άλεσης

by Businessmum.gr

#Cooking Class 6_August_21

Το σπιτικό φαγητό ανήκει στις καθημερινές ανάγκες της οικογένειας και στις αρμοδιότητες της μαμάς αλλά και γιατί όχι και του μπαμπά. Τα απλά μπορεί να φαντάζουν τόσο δύσκολα και χρονοβόρα. Και τα νόστιμα περίπλοκα χωρίς τελικά να είναι. To cooking class πλέον θα μας δίνει ιδέες τόσο για καθημερινά φαγητά, σνακ και γλυκά, απλά και σπιτικά, αλλά και πιο ιδιαίτερα και ξεχωριστά. Eπιπλέον tips και γνώσεις για την μαγειρική και την διατροφή.

Τα υλικά που θα χρειαστούμε :

  • 150 γρ. παντζάρι, (1 βολβό)
  • 200 γρ. κολοκύθα
  • 500 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
  • 450 γρ. αλεύρι γ.ο.χ., + έξτρα για το αλεύρωμα του πάγκου και το πασπάλισμα
  • 16 γρ. μαγιά ξηρή
  • 50 γρ. μέλι
  • 70 γρ. ηλιέλαιο, + έξτρα για το άλειμμα του μπολ
  • 20 γρ. αλάτι
  • 450 γρ. νερό

Εκτέλεση

  • Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το παντζάρι και γεμίζουμε με νερό τόσο ώστε να καλυφθεί ο βολβός.
  • Βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 30 λεπτά μέχρι να μαλακώσει το παντζάρι.
  • Αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει το παντζάρι ώστε να αφαιρέσουμε τη φλούδα του.
  • Τρίβουμε το παντζάρι στη χοντρή πλευρά του τρίφτη και το βάζουμε σε μια πετσέτα.
  • Πιέζουμε με τα χέρια μας ώστε να φύγουν τα περιττά υγρά του.
  • Καθαρίζουμε την κολοκύθα από τη φλούδα και τα σπόρια της. 
  • Τρίβουμε την κολοκύθα στη χοντρή πλευρά του τρίφτη και τη στραγγίζουμε από τα υγρά της βάζοντάς τη σε μια πετσέτα και πιέζοντάς με τα χέρια μας.
  • Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι ολικής άλεσης, το αλεύρι γ.ό.χ., τη μαγιά, το μέλι, το ηλιέλαιο, το αλάτι, την τριμμένη κολοκύθα, το τριμμένο παντζάρι και το νερό. 
  • Χτυπάμε με τον γάντζο σε χαμηλή προς μέτρια ταχύτητα για 10-12 λεπτά μέχρι να γίνει μια ομοιόμορφη ζύμη που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα. Αν το μείγμα είναι πολύ σφιχτό, προσθέτουμε λίγο νερό ακόμα.
  • Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα ελαφρώς λαδωμένο μπολ, σκεπάζουμε το μπολ με διαφανή μεμβράνη, και αφήνουμε για 1 ώρα και 30 λεπτά να διπλασιαστεί σε όγκο. 
  • Καλύπτουμε τον πάτο και τα τοιχώματα από δύο μακρόστενες φόρμες 10×30 εκ. με λαδόκολλα.
  • Αλευρώνουμε τον πάγκο εργασίας και πλάθουμε τη ζύμη. 
  • Χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο και δημιουργούμε δύο καρβελάκια σε μέγεθος τέτοιο ώστε να χωράνε στις φόρμες.
  • Σκεπάζουμε με μια πετσέτα τις φόρμες και αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου να διπλασιαστούν σε όγκο τα καρβελάκια.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 240οC στον αέρα.
  • Πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι την επιφάνεια κάθε ζύμης και ψήνουμε στον φούρνο για 10 λεπτά.
  • Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 190οC, χωρίς να ανοίξουμε τον φούρνο, και ψήνουμε για ακόμα 25-30 λεπτά μέχρι να χρυσαφίσουν τα καρβελάκια.
  • Αφαιρούμε τις φόρμες από τον φούρνο και αφήνουμε πάνω σε μια σχάρα να κρυώσουν.
  • Ξεφορμάρουμε και κόβουμε σε φέτες. 
  • Σερβίρουμε.

 

Καλώς ήλθατε 👋

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε εκπληκτικό περιεχόμενο στα εισερχόμενά σας, κάθε εβδομάδα.

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Related Posts