#Cooking Class #4_may_20
Το σπιτικό φαγητό ανήκει στις καθημερινές ανάγκες της οικογένειας και στις αρμοδιότητες της μαμάς αλλά και γιατί όχι και του μπαμπά. Τα απλά μπορεί να φαντάζουν τόσο δύσκολα και χρονοβόρα. Και τα νόστιμα περίπλοκα χωρίς τελικά να είναι. Mένουμε σπίτι και το cooking class πλέον θα μας δίνει ιδέες τόσο για καθημερινά φαγητά, σνακ και γλυκά, απλά και σπιτικά, αλλά και πιο ιδιαίτερα και ξεχωριστά.
Τα υλικά που θα χρειαστούμε:
- 200 γρ. μπέικον, σε κομμάτι
- 1-2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 500 γρ. μανιτάρια champignon
- 1 κ.σ. θυμάρι
- αλάτι
- πιπέρι
- 150 γρ. γκούντα, τριμμένο
- 150 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
- 150 γρ. ένταμ, τριμμένο
- 150 γρ. τσένταρ, τριμμένο
- 1 κ.γ. ρίγανη
- 400 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
- 600 γρ. γάλα
- 5 αβγά, μεσαία
- 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
- 400 γρ. ψωμί για τοστ
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
- Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και βάζουμε το ελαιόλαδο.
- Κόβουμε το μπέικον σε κομμάτια και τα βάζουμε στο τηγάνι. Σοτάρουμε 2-3 λεπτά να πάρουν χρώμα παντού. Αφαιρούμε και αφήνουμε στην άκρη.
- Κόβουμε τα μανιτάρια σε λεπτές φέτες και τις βάζουμε στο τηγάνι. Προσθέτουμε το θυμάρι, αλάτι, πιπέρι και σοτάρουμε 5-8 λεπτά μέχρι να πέσει ο όγκος από τα μανιτάρια.
- Σε ένα μπολ βάζουμε τα τριμμένα τυριά, τη ρίγανη, πιπέρι και ανακατεύουμε. Αφήνουμε στην άκρη.
- Σε άλλο μπολ βάζουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος, τα αβγά, το μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε στην άκρη.
- Λαδώνουμε ή βουτυρώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος 25×35 εκ. και κάνουμε στη βάση του μια στρώση από ψωμί του τοστ.
- Απλώνουμε το μισό μπέικον, τα μισά τυριά και καλύπτουμε με μια δεύτερη στρώση ψωμιού. Απλώνουμε το υπόλοιπο μπέικον και τα υπόλοιπα τυριά.
- Περιχύνουμε με τα υγρά υλικά με τη βοήθεια μιας κουτάλας. Πιέζουμε ελαφρά με τα χέρια μας για να απορροφήσει υγρασία όλο το ψωμί. Ιδανικά μπορούμε να το βάλουμε στο ψυγείο, σκεπασμένο με μεμβράνη, για 2-3 ώρες.
- Ψήνουμε για 30-40 λεπτά και σερβίρουμε.
Tip
Η θερμοκρασία και ο χρόνος ψησίματος εξαρτώνται από το αν ψήσουμε κατευθείαν το σουφλέ μας ή από το αν το ψήσουμε από το ψυγείο. Αν το βάλουμε ψυγείο τότε ψήνουμε στους 170ο C για 60 λεπτά.