#Cooking Class #2_february_20
Το σπιτικό φαγητό ανήκει στις καθημερινές ανάγκες της οικογένειας και στις αρμοδιότητες της μαμάς αλλά και γιατί όχι και του μπαμπά. Ο χρόνος όμως περιορισμένος και η πίεση μεγάλη. Τα απλά μπορεί να φαντάζουν τόσο δύσκολα και χρονοβόρα. Και τα νόστιμα περίπλοκα χωρίς τελικά να είναι. Το cooking class πλέον θα μας δίνει ιδέες τόσο για καθημερινά φαγητά και γλυκά, απλά και σπιτικά, αλλά και πιο ιδιαίτερα και ξεχωριστά.
Τα υλικά που θα χρειαστούμε:
Για τους λαχανοντολμάδες
- 1 μεγάλο λάχανο
- 1 κρεμμύδι
- 1 σκ. σκόρδο
- ¼ ματσάκι μαϊντανό
- ¼ ματσάκι δυόσμο
- 600 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς
- 1 αυγό
- αλάτι
- πιπέρι
- 100 γρ. ρύζι, μακρύκοκκο
Για τη σάλτσα ντομάτας
- 1 κρεμμύδι
- 2 σκ. σκόρδο
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 800 γρ. ντοματοχυμός
- 1 κύβο λαχανικών
- πιπέρι
- 50 γρ. ξανθιές σταφίδες
- ¼ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- ¼ ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένο
Για το σερβίρισμα
- 1 κ.σ. μαϊντανό
- 1 κ.σ. δυόσμο
Για τους λαχανοντολμάδες
- Βάζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και αφήνουμε να βράσει.
- Με ένα μικρό κοφτερό μαχαίρι κόβουμε εγκάρσια το κοτσάνι από το λάχανο.
- Τοποθετούμε το λάχανο στην κατσαρόλα με νερό να το σκεπάζει και το αφήνουμε 10 λεπτά να βράσει.
- Αφαιρούμε με προσοχή το λάχανο από την κατσαρόλα.
- Με τη βοήθεια μιας πιρούνας, βγάζουμε ένα ένα τα φύλλα που έχουνε μαλακώσει και ξεκολλάνε εύκολα.
- Τα αφήνουμε να στραγγίξουν και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα.
Για τη σάλτσα ντομάτας
- Όσο βράζει το λάχανο, ετοιμάζουμε τη σάλτσα ντομάτας.
- Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και τις σκελίδες από τα σκόρδα.
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
- Σοτάρουμε τα λαχανικά για 2-3 λεπτά μέχρι να χρυσαφίσουν.
- Προσθέτουμε τον ντοματοχυμό, τον κύβο λαχανικών και το πιπέρι.
- Καπακώνουμε και σιγοβράζουμε για 10-15 λεπτά.
- Αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τις σταφίδες, τον μαϊντανό και τον δυόσμο.
- Ελέγχουμε τα καρυκεύματα και αφήνουμε στην άκρη τη σάλτσα μέχρι να τη χρειαστούμε.
Για τη συναρμολόγηση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
- Με ένα μαχαίρι αφαιρούμε το κεντρικό νεύρο από 14 φύλλα για να τυλιχτούν οι ντολμάδες πιο εύκολα.
- Ψιλοκόβουμε τα υπόλοιπα φύλλα και τα κρατάμε σε ένα μπολ.
- Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τον μαϊντανό, τον δυόσμο και τα προσθέτουμε στο μπολ με το λάχανο μαζί με τον κιμά, το αυγό, αλάτι, πιπέρι και το ρύζι. Αναμειγνύουμε πολύ καλά με τα χέρια μας.
- Παίρνουμε ένα-ένα τα λαχανόφυλλα, βάζουμε στο κέντρο 1 κ.σ. γεμάτη γέμιση, διπλώνουμε τα πλαϊνά προς τα μέσα και κλείνουμε τυλίγοντας σε ρολό τον ντολμά.
- Σε ένα πυρέξ 25×35 εκ. απλώνουμε στον πάτο του μία στρώση σάλτσας.
- Στοιχίζουμε τους λαχανοντολμάδες με την ένωση προς τα κάτω, πάνω στη σάλτσα. Προσθέτουμε και την υπόλοιπη σάλτσα στο πυρέξ.
- Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 2 ώρες.
- Σερβίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και δυόσμο.