#Cooking Class 27_June_21
Το σπιτικό φαγητό ανήκει στις καθημερινές ανάγκες της οικογένειας και στις αρμοδιότητες της μαμάς αλλά και γιατί όχι και του μπαμπά. Τα απλά μπορεί να φαντάζουν τόσο δύσκολα και χρονοβόρα. Και τα νόστιμα περίπλοκα χωρίς τελικά να είναι. To cooking class πλέον θα μας δίνει ιδέες τόσο για καθημερινά φαγητά, σνακ και γλυκά, απλά και σπιτικά, αλλά και πιο ιδιαίτερα και ξεχωριστά. Eπιπλέον tips και γνώσεις για την μαγειρική και την διατροφή.
Άγχος και διατροφή
Σίγουρα λόγω των διαφορετικών καταστάσεων που ζούμε όλοι τον τελευταίο 1.5 χρόνο, πολλοί από εμάς -αν όχι όλοι- μπορεί να έχουμε παρατηρήσει κάποια αύξηση στα επίπεδα άγχους και στρες. Αναρωτιέμαι όμως αν όλοι μπορούμε να αναγνωρίσουμε τα συμπτώματα και αν υπάρχει κάποιος τρόπος μέσω της διατροφής, που θα μπορούσε ίσως να βοηθήσει στη μείωση του άγχους και στη βελτίωση της σχέσης μας με αυτό. Πιθανόν αυτές οι απορίες να έχουν περάσει και από το δικό σας μυαλό. Αν ναι, τότε αυτό το ημερολόγιο μπορεί να σας βοηθήσει να λύσετε κάποιες από αυτές!
Πάμε να δούμε πώς μπορούμε να αναγνωρίσουμε κάποια συμπτώματα;
Με βάση τους ειδικούς τα πιο κοινά συμπτώματα είναι:
- Απότομη αύξηση των καρδιακών παλμών και αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος π.χ. εξάψεις.
- Τρέμουλο και νευρικότητα.
- Σφίξιμο στο στήθος ή στο στομάχι ή αυτό που λέμε «έχω ένα βάρος στο στέρνο». Κάποια άτομα ίσως νιώθουν κάποια μορφή πόνου στο στήθος ή στο στομάχι, όπως λέμε «έχω έναν κόμπο στο στομάχι».
- Δυσκολία στην αναπνοή.
- Κατακλυσμός πολλών -και πολλές φορές- κακών σκέψεων.
- Δυσκολία στη συγκέντρωση και γενικότερα μειωμένα επίπεδα συγκέντρωσης.
- Αυπνίες ή το να ξυπνάμε κατά τη διάρκεια της νύχτας και να μην μπορούμε να ξανακοιμηθούμε. Αυτό φυσικά έχει και σαν αποτέλεσμα τα αυξημένα επίπεδα κούρασης.
- Δυσκολία στο να καταναλώσουμε φαγητό ή και απότομη αύξηση στην κατανάλωση φαγητού. Αυτό μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα την απότομη μείωση ή αύξηση βάρους, αντίστοιχα.
- Μειωμένα επίπεδα ενέργειας και διάθεσης.
- Κρίσεις πανικού: οι γνωστές ή ίσως και άγνωστες σε κάποιους κρίσεις πανικού, είναι και αυτές αποτέλεσμα αυξημένου άγχους.
Το σημαντικό όταν έχουμε κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα είναι να μιλήσουμε με κάποιον ειδικό και να προσπαθήσουμε όσο γίνεται να διορθώσουμε κάποιες καταστάσεις στη ζωή μας έτσι ώστε να έχουμε μια ομορφότερη καθημερινότητα και καλύτερη ποιότητα ζωής. Επίσης, καλό είναι να γνωρίζουμε πως το άγχος είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα που μπορεί να νιώθουμε κάτω από συγκεκριμένες καταστάσεις… το θέμα είναι να βρίσκουμε τρόπους να το αντιμετωπίζουμε σωστά ή όσο γίνεται καλύτερα!
Πάμε όμως να δούμε όσον αφορά το κομμάτι της διατροφής -αλλά και γενικότερα ενός ισορροπημένου τρόπου ζωής- ποια πράγματα μπορούμε να κάνουμε, για να έχουμε ένα θετικό αντίκτυπο στη μείωση του άγχους και στην υγεία μας;
1. Μαθαίνουμε να καταναλώνουμε συχνά γεύματα. Δεν είναι τυχαίο που οι περισσότεροι ειδικοί συμβουλεύουν το μοτίβο των 3 γευμάτων και 2 σνακ την ημέρα. Ένας από τους βασικούς λόγους είναι για να διατηρούμε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σταθερά και με αυτόν τον τρόπο να μάθουμε να ελέγχουμε καλύτερα τα αισθήματα της πείνας και του κορεσμού. Το μόνο σίγουρο είναι πως κάνοντας τα απαραίτητα γεύματα μέσα στη μέρα, θα έχουμε μια υγιή σχέση με το φαγητό, η οποία θα βοηθήσει στην καλύτερη ισορροπία των ορμονών του σώματός μας.
2. Αποφεύγουμε το γρήγορο-επεξεργασμένο φαγητό και τα πολλά γλυκά, ειδικά όταν νιώθουμε αγχωμένοι. Ίσως αυτό ακούγεται περίεργο αλλά ισχύει και εδώ ακριβώς το ίδιο με παραπάνω. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα έτοιμα γεύματα περιέχουν πολλά κορεσμένα λιπαρά, αλάτι και σάκχαρα, το οποίο έχει σαν αποτέλεσμα την απότομη αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και την ανισορροπία των ορμονών. Για αυτό προτιμάμε αυτές τις τροφές όταν είμαστε έξω με φίλους και προσπαθούμε να τις έχουμε όσο γίνεται πιο περιορισμένα στην καθημερινότητά μας.
3. Αποφεύγουμε την καφεΐνη. Παρ’ όλο που η κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να έχει κάποιες θετικές επιδράσεις στην υγεία, στις περιπτώσεις άγχους και στρες καλό είναι να αποφεύγεται. Αυτό γιατί μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση των καρδιακών παλμών και της αρτηριακής πίεσης. Ειδικά αν παρατηρείτε δυσκολίες και στον ύπνο σας, τότε σίγουρα να προτιμάτε ροφήματα χωρίς καφεΐνη. Καλό είναι να γνωρίζουμε ότι τα ίδια αποτελέσματα στον οργανισμό μπορεί να έχει και η κατανάλωση αλκοόλ.
4. Μαθαίνουμε να καταναλώνουμε πολλά λαχανικά και φρούτα. Ειδικά τροφές που περιέχουν πολλά αντιοξειδωτικά, βιταμίνες A, Β, E, C και μεταλλικά στοιχεία όπως μαγγάνιο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο είναι ιδανικές. Κατ’ αρχάς, λόγω των φυτικών ινών που περιέχουν, βοηθάνε στην καλύτερη πέψη και λειτουργία του εντέρου, και οι συγκεκριμένες βιταμίνες και τα μεταλλικά στοιχεία, φαίνεται να βοηθάνε με τη σειρά τους στην εξουδετέρωση επιβλαβών μορίων που παράγονται όταν ο οργανισμός βρίσκεται σε κατάσταση άγχους.
5. Μαθαίνουμε να καταναλώνουμε τροφές με Ωμέγα 3 λιπαρά. Τα λιπαρά ψάρια, τα καρύδια και γενικότερα οι ξηροί καρποί, ο λιναρόσπορος και όλοι οι σπόροι είναι καλές πηγές Ωμέγα 3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων. Τα συγκεκριμένα λιπαρά φαίνεται να βοηθάνε στη μείωση εμφάνισης καρδιαγγειακών ασθενειών, αλλά και της κατάθλιψης, καθώς φαίνεται πως μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση ορμονών που σχετίζονται με το στρες.
Θεωρώ πως αξίζει τον κόπο να βρούμε τρόπους να προσθέσουμε στη διατροφή μας τα παραπάνω και να αφαιρέσουμε αυτά που δεν χρειάζονται, αν θέλουμε να δούμε βελτίωση στα επίπεδα άγχους και στρες. Σίγουρα, η φυσική δραστηριότητα -και ειδικά η γιόγκα και ο διαλογισμός- φαίνεται να έχουν και αυτά θετικές επιδράσεις στη μείωση του άγχους. Ακολουθούμε λοιπόν μια ισορροπημένη ρουτίνα διατροφής, για να δούμε μείωση στα επίπεδα άγχους και γενικότερα να αποκτήσουμε μια καλύτερη σχέση με το φαγητό αλλά και με τον εαυτό μας!
Το άρθρο γράφεται με τη συνεργασία/επιμέλεια της επιστημονικής συνεργάτιδας-διατροφολόγου Άννας Μαρίας Βολανάκη, MSc, BDA, SENr, INDI.
Το site akispetretzikis.com προσφέρει ως υπηρεσία ποικιλία άρθρων που είναι βασισμένα σε επιστημονικές πηγές. Όλα τα άρθρα προσφέρονται ως γενικές πληροφορίες και κανένα κείμενο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο συμβουλής από κάποιον γιατρό ή άλλον επιστήμονα υγείας, ανεξαρτήτως της ημερομηνίας που έχει δημοσιευτεί.