#Cooking Class 12_May_21
Το σπιτικό φαγητό ανήκει στις καθημερινές ανάγκες της οικογένειας και στις αρμοδιότητες της μαμάς αλλά και γιατί όχι και του μπαμπά. Τα απλά μπορεί να φαντάζουν τόσο δύσκολα και χρονοβόρα. Και τα νόστιμα περίπλοκα χωρίς τελικά να είναι. To cooking class πλέον θα μας δίνει ιδέες τόσο για καθημερινά φαγητά, σνακ και γλυκά, απλά και σπιτικά, αλλά και πιο ιδιαίτερα και ξεχωριστά. Eπιπλέον tips και γνώσεις για την μαγειρική και την διατροφή.
Τα υλικά που θα χρειαστούμε :
- 500 γρ. σολομό, (2 φιλέτα)
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι
Για τα αρωματικά
- 300 γρ. ζάχαρη καστανή
- 3 αστεροειδείς γλυκάνισους
- 10 λοβούς κάρδαμο (κακουλέ)
- 15 κόκκους πιπεριού
- 2 κλ. λεμονόχορτο, σπασμένο σε κομμάτια
Για το σερβίρισμα
- 100 γρ. ανάμεικτη σαλάτα λαχανικών
- 5 ντοματίνια, κομμένα στη μέση
- 30 γρ. βινεγκρέτ, βαλσάμικο
- ξύσμα λάιμ, από 1 λάιμ
- φέτες λάιμ
- θυμάρι, ψιλοκομμένο
Εκτέλεση
- Αφαιρούμε πολύ προσεκτικά τα κόκαλα από τον σολομό, αν έχει.
- Καλύπτουμε πολύ καλά το εσωτερικό μιας παλιάς κατσαρόλας με 2 στρώσεις αλουμινόχαρτο.
- Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και για το καπάκι της από την εσωτερική μεριά.
- Ρίχνουμε τη ζάχαρη και τα αρωματικά στον πάτο της κατσαρόλας και τα καλύπτουμε με ένα φύλλο αλουμινόχαρτο στο οποίο έχουμε κάνει λίγες τρύπες με ένα μαχαίρι.
- Τοποθετούμε μια μικρή σχάρα μέσα στην κατσαρόλα. Η σχάρα θα πρέπει να είναι μικρότερη από την κατσαρόλα ώστε να χωράει στο εσωτερικό της.
- Αλείφουμε τον σολομό με το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, και τον ακουμπάμε στη σχάρα.
- Μεταφέρουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά.
- Μόλις ο σολομός αρχίσει να ψήνεται και βλέπουμε να βγαίνουν οι πρώτοι καπνοί, κλείνουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μισό.
- Ψήνουμε για 15 λεπτά.
- Ανοίγουμε το καπάκι και ελέγχουμε τον σολομό αν έχει ψηθεί ανάλογα με τις προτιμήσεις μας. Σε αυτό το σημείο είναι μέτριος προς καλοψημένος. Αν τον θέλουμε πιο καλοψημένο, τον αφήνουμε για ακόμα 5 λεπτά.
- Αφαιρούμε τον σολομό από την κατσαρόλα.
- Ανακατεύουμε σε ένα μπολ την ανάμεικτη σαλάτα με τα ντοματίνια και τη βινεγκρέτ.
- Σερβίρουμε τον σολομό με τη σαλάτα, πασπαλίζουμε με ξύσμα από λάιμ και θυμάρι, και γαρνίρουμε με φέτες λάιμ.
Πηγή: Η συνταγή είνaι του Άκη Πετρετζίκη