#Cooking Class 10_April_21
Το σπιτικό φαγητό ανήκει στις καθημερινές ανάγκες της οικογένειας και στις αρμοδιότητες της μαμάς αλλά και γιατί όχι και του μπαμπά. Τα απλά μπορεί να φαντάζουν τόσο δύσκολα και χρονοβόρα. Και τα νόστιμα περίπλοκα χωρίς τελικά να είναι. To cooking class πλέον θα μας δίνει ιδέες τόσο για καθημερινά φαγητά, σνακ και γλυκά, απλά και σπιτικά, αλλά και πιο ιδιαίτερα και ξεχωριστά. Eπιπλέον tips και γνώσεις για την μαγειρική και την διατροφή.
Τα υλικά που θα χρειαστούμε :
Για τη ζύμη
- 300 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 100 γρ. ζάχαρη άχνη
- 1 πρέζα αλάτι
- 180 γρ. βούτυρο, παγωμένο, κομμένο σε κύβους 1-2 εκ.
- 1 αβγό, μέτριο
- 1 κ.σ. νερό, παγωμένο
- 1 κρόκο, αραιωμένο σε 1 κ.σ. νερό
Για τη γέμιση
- 130 γρ. αμύγδαλα, σε σκόνη
- 80 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
- 100 γρ. ζάχαρη άχνη
- 1 πρέζα αλάτι
- 2 κρόκους
- 120 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
- 400 γρ. rhubarb, μόνο το κόκκινο μέρος
Εκτέλεση
- Σε ένα μπολ προσθέτουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη άχνη, το αλάτι και το παγωμένο βούτυρο κομμένο σε κύβους.
- Φοράμε γάντια, τρίβουμε το μείγμα με τα χέρια μας και σπάμε το βούτυρο μέχρι το αλεύρι να γίνει κίτρινο σαν βρεγμένη άμμος. Προσοχή! Πρέπει να φοράμε γάντια για να μη λιώσει το βούτυρο!
- Προσθέτουμε το αυγό, το παγωμένο νερό, και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει το μείγμα και να έχουμε μια ελαστική ζύμη.
- Κόβουμε τη ζύμη στη μέση και τυλίγουμε τα 2 κομμάτια με διαφανή μεμβράνη. Τη μισή ζύμη τη βάζουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για 1 ώρα, και την υπόλοιπη μισή την αποθηκεύουμε στην κατάψυξη για μελλοντική χρήση.
- Αφαιρούμε από το ψυγείο και αφήνουμε για 10 λεπτά ώστε να αρχίσει η ζύμη να μαλακώνει.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160ο C στον αέρα.
- Απλώνουμε μια λαδόκολλα στον πάγκο εργασίας και πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι.
- Ανοίγουμε λίγο με έναν πλάστη την παγωμένη ζύμη και τη βάζουμε πάνω στη λαδόκολλα.
- Την πασπαλίζουμε με αλεύρι, την καλύπτουμε με μια δεύτερη λαδόκολλα, και την ανοίγουμε καλά με τον πλάστη.
- Αν η λαδόκολλα κάνει τσάκιση προσθέτουμε περισσότερο αλεύρι και συνεχίζουμε να ανοίγουμε με τον πλάστη.
- Αφαιρούμε τη λαδόκολλα, τυλίγουμε τη ζύμη στον πλάστη, και μεταφέρουμε σε μια βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα με αποσπώμενη βάση διαμέτρου 24 εκ.
- Πιέζουμε καλά τη ζύμη με τα δάχτυλά μας για να κολλήσει καλά στα τοιχώματά της.
- Κόβουμε περιμετρικά τη ζύμη ώστε να έχει ύψος 2 εκ. Τη ζύμη που περισσεύει μπορούμε να την κάνουμε μπισκότα.
- Με ένα πιρούνι τρυπάμε τη βάση της ζύμης σε πολλά σημεία.
- Απλώνουμε μεμβράνη και ρίχνουμε όσπρια για βάρος ώστε να μη φουσκώσει η τάρτα στο ψήσιμο.
- Διπλώνουμε τις άκρες της μεμβράνης προς τα μέσα και ψήνουμε για 20 λεπτά.
- Αφαιρούμε από τον φούρνο, βγάζουμε το βάρος, και ξαναψήνουμε στον φούρνο για 15 λεπτά. Προσοχή! Τα όσπρια που έχουμε χρησιμοποιήσει για βάρος δεν μπορούμε να τα μαγειρέψουμε. Τα χρησιμοποιούμε ξανά μόνο ως βάρος για άλλες τάρτες.
- Αφαιρούμε από τον φούρνο, αλείφουμε όλη την επιφάνεια της τάρτας με τον κρόκο αυγού αραιωμένο σε 1 κ.σ. νερό και ψήνουμε για άλλα 3 λεπτά μέχρι να χρυσαφίσει.
- Αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε 10-20 λεπτά να κρυώσει.
Για τη γέμιση
- Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180o C στον αέρα.
- Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε τα αμύγδαλα σε σκόνη, το βούτυρο, τη ζάχαρη, το αλάτι, και χτυπάμε με το σύρμα σε μέτρια ταχύτητα για 2-3 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθεί.
- Προσθέτουμε τους κρόκους, την κρέμα γάλακτος, και συνεχίζουμε να χτυπάμε για 2 λεπτά.
- Βάζουμε τη γέμιση πάνω στην τάρτα.
- Κόβουμε το rhubarb σε ρόμβους 2 εκ. ώστε να ταιριάζουν μεταξύ τους και να καλύπτουν όλη την επιφάνεια της τάρτας.
- Τοποθετούμε την τάρτα, μαζί με τη φόρμα, σε ένα ίσιο ταψί και ψήνουμε στον φούρνο για 30-35 λεπτά.
- Αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει καλά πάνω σε μια σχάρα.
- Σερβίρουμε.