571
Τι θα λέγατε να φτιάξουμε χριστουγεννιάτικη σαλάτα με μανούρι;
Υλικά που θα χρειαστούμε για την συνταγή:
Για τις αραβικές πίτες
140 γρ. αραβικές πίτες, μικρές, σταρένιες (4 πίτες)
30 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
Για τη σύνθεση
6 μαρούλια, baby
6 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
240 γρ. μανούρι, (2 κομμάτια)
1/2 λόλα, κόκκινη
1 παντζάρι, βρασμένο
30 γρ. καρύδια
1/2 πράσινο μήλο
50 γρ. κρέμα βαλσάμικο, με μέλι
Εκτέλεση της συνταγής:
Για τις αραβικές πίτες
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.
Τοποθετούμε ένα φύλλο λαδόκολλας σε ένα ταψί.
Βάζουμε σε ένα ξύλο κοπής τις πίτες τη μια πάνω στην άλλη, και τις κόβουμε σε λωρίδες.
Μεταφέρουμε τις πίτες στο ταψί, και πασπαλίζουμε με την τριμμένη γραβιέρα.
Μεταφέρουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 6-8 λεπτά.
Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο, και αφήνουμε τα κριτσίνια στην άκρη να κρυώσουν.
Για τη σύνθεση
Τοποθετούμε ένα σχαροτήγανο ή ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά, και το αφήνουμε να κάψει.
Κόβουμε σε ένα ξύλο κοπής τα μαρούλια baby στη μέση, τα πασπαλίζουμε με 2 κ.σ. ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι, και τα μεταφέρουμε στο σχαροτήγανο.
Ψήνουμε για 1-2 λεπτά μόνο από την εσωτερική πλευρά, τα αφαιρούμε από το σχαροτήγανο, και τα μεταφέρουμε στο ξύλο κοπής.
Πασπαλίζουμε με 1 κ.σ. ελαιόλαδο το μανούρι, μεταφέρουμε ολόκληρα τα κομμάτια στο σχαροτήγανο, και ψήνουμε για 1-2 λεπτά από την κάθε πλευρά.
Κόβουμε τη λόλα με τα χέρια μας, και τη βάζουμε σε μια πιατέλα σερβιρίσματος.
Κόβουμε το παντζάρι σε κυδωνάτες φέτες, και το προσθέτουμε στην πιατέλα.
Τοποθετούμε τα μαρούλια baby πάνω στη σαλάτα.
Αφαιρούμε το μανούρι από το σχαροτήγανο, κόβουμε το κάθε κομμάτι σε 6 τρίγωνα κομμάτια, και τα βάζουμε στην πιατέλα.
Σπάμε με τα χέρια μας τα καρύδια, και τα ρίχνουμε στη σαλάτα.
Κόβουμε σε λεπτές φέτες το μήλο, κρατώντας τη φλούδα του, και το προσθέτουμε στη σαλάτα.
Πασπαλίζουμε με 3 κ.σ. ελαιόλαδο και την κρέμα βαλσάμικο, και σερβίρουμε με τα κριτσίνια.
Η συνταγή είναι του πολυγαπημένου chef Άκη Πετρετζίκη