Ο πλέον εορταστικός μήνας όλου του χρόνου μόλις ξεκίνησε, και αν αναρωτιέστε τι να φτιάξετε για μια μέρα γιορτής ή σχεδιάζετε από τώρα το μενού του ρεβεγιόν, αυτό το cheesecake κάστανο θα αφήσει τους καλεσμένους σας με τις πιο γλυκιές εντυπώσεις!
Τα υλικά που χρειαζόμαστε
Για τη βάση
- 250 γρ. μπισκότα τύπου digestive
- 100 γρ. βούτυρο, λιωμένο
Για τη γέμιση
- 600 γρ. τυρί κρέμα
- 10 γρ. φύλλα ζελατίνης
- 150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 1 πρέζα αλάτι
- 300 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
- 100 γρ. κάστανα, βρασμένα και ψιλοκομμένα
Για το γλάσο
- 300 γρ. νερό
- 400 γρ. κάστανα, βρασμένα και καθαρισμένα
- 100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- χυμό λάιμ, από 1 λάιμ
- ξύσμα λάιμ, από 1 λάιμ
- 1 κ.γ. τζίντζερ, σε σκόνη
- 1 πρέζα κάρδαμο (κακουλέ), σε σκόνη
- 50 γρ. κουβερτούρα, ψιλοκομμένη
Εκτέλεση
Για τη βάση
- Βάζουμε τα μπισκότα στον πολυκόφτη και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν σκόνη.
- Προσθέτουμε το βούτυρο και χτυπάμε μέχρι τα μπισκότα να πάρουν την υφή βρεγμένης άμμου.
- Απλώνουμε το μπισκότο σε μια φόρμα με αποσπώμενη βάση διαμέτρου 25 εκ. πιέζοντας ομοιόμορφα όλη την επιφάνεια.
- Μεταφέρουμε τη φόρμα στο ψυγείο και αφήνουμε μέχρι να σφίξει η βάση.
Για τη γέμιση
- Βάζουμε τα φύλλα ζελατίνης σε ένα μπολ με παγωμένο νερό και τις αφήνουμε να μουλιάσουν.
- Ρίχνουμε τα 150 γρ. κρέμα γάλακτος σε ένα κατσαρολάκι και τοποθετούμε σε χαμηλή φωτιά να πάρει μια βράση.
- Αφαιρούμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και προσθέτουμε τα φύλλα ζελατίνης αφού τα έχουμε στραγγίξει κάλα με τα χέρια μας.
- Ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός να διαλυθεί καλά η ζελατίνη.
- Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το τυρί κρέμα, τη ζάχαρη, το αλάτι, την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος, το μείγμα με τα φύλλα ζελατίνης, και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα με το φτερό μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
- Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ και προσθέτουμε τα κάστανα. Ανακατεύουμε καλά με μια μαρίζ να πάνε τα κομμάτια παντού.
- Αφαιρούμε τη βάση από το ψυγείο και περιχύνουμε τη γέμιση πάνω από τη βάση.
- Μεταφέρουμε στο ψυγείο τη φόρμα να σφίξει για περίπου 4-5 ώρες.
Για το γλάσο
- Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά το νερό και τη ζάχαρη, και αφήνουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
- Προσθέτουμε τα κάστανα, τον χυμό και το ξύσμα λάιμ, το τζίντζερ και το κάρδαμο.
- Αφήνουμε να πάρει μια βράση το μείγμα και αφαιρούμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά.
- Προσθέτουμε την κουβερτούρα και ανακατεύουμε με μια μαρίζ με προσοχή να μην σπάσουν τα κάστανα αλλά να λιώσει η κουβερτούρα.
- Αφαιρούμε το γλυκό από το ψυγείο και κόβουμε σε κομμάτια.
- Περιχύνουμε με το γλάσο και σερβίρουμε.
Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη