Ας φτιάξουμε εύκολα Carrot Cake χωρίς ζάχαρη και αυγά
Ελαφρύ θρεπτικό Carrot Cake με φυσική γλύκα από χουρμάδες και υπερτροφές.
Γίνεται με αλεύρι ολικής, αλλά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όποιο άλλο προτιμάμε
Τα υλικά που θα χρειαστούμε για τη συνταγή μας:
Για το carrot cake
-
1 κ.σ. λιναρόσπορο αλεσμένο
-
100 γρ. μαλακούς χουρμάδες
-
50 γρ. σταφίδα σουλτανίνα (ξανθή μεγάλη)
-
70 γρ. ηλιέλαιο ή απαλό ελαιόλαδο
-
200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
-
1½ κ.γ. κανέλα
-
1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
-
1/2 κ.γ. σόδα μαγειρικής
-
200 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης που φουσκώνει μόνο του
-
150 γρ. καρότο ψιλοτριμμένο
-
Για την επικάλυψη
-
150 γρ. φρέσκο τυρί κρέμα
-
1 κ.σ. μέλι
Εκτέλεση συνταγής:
- Ανακατεύουμε σε ένα μικρό μπολ το λιναρόσπορο με 3 κ.σ. νερό. Τον αφήνουμε να σταθεί για 10-15 λεπτά και να αλλάξει η αραιή σύστασή του παίρνοντας τη μορφή ζελέ.
- Ρίχνουμε τους χουρμάδες και τις σταφίδες σε ένα μπολ και τα καλύπτουμε με βραστό νερό. Σκεπάζουμε και τα αφήνουμε για 10 λεπτά να μαλακώσουν.
- Στη συνέχεια, στραγγίζουμε καλά τους καρπούς και τους πολτοποιούμε στο μπλέντερ προσθέτοντας το λάδι και τον υγρό λιναρόσπορο.
- Ανακατεύουμε σε ένα μπολ με το σύρμα το γιαούρτι, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, το μείγμα του χουρμά και τη σόδα, μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε.
- Τέλος ενσωματώνουμε το καρότο.
- Ντύνουμε μια φόρμα για κέικ με αντικολλητικό χαρτί και αδειάζουμε μέσα το μείγμα.
- Το ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 160°C, στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, για μία ώρα περίπου, μέχρι να σταθεροποιηθεί.
- Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει εκτός φούρνου και στη συνέχεια το ξεφορμάρουμε και, αν θέλουμε, το γαρνίρουμε με τυρί κρέμα χτυπημένο με λίγο μέλι και το πασπαλίζουμε με ψιλοτριμμένο καρότο.