Απόκριες….. Ένα ξέφρενο-‘‘ανώνυμο’’- πάρτι γεμάτο χαρά, τραγούδι, γέλια, χορό, πλάκες, ποτό και γλέντι. Φορώντας τη μάσκα «κρύβουμε» το πραγματικό μας πρόσωπο και είναι σαν να γυρνάμε πίσω στα παιδικά μας χρόνια, τότε που παίζαμε όταν ήμασταν μικρά παιδιά, τότε που δεν υπήρχε τίποτε άλλο εκτός από την ανεμελιά, τη φαντασία και ο ενθουσιασμός μας, χωρίς τύψεις και ενοχές. Η Αποκριά σε ένα μεγάλο βαθμό είναι ταυτισμένη με τα παιδικά μας χρόνια, με τα χρόνια του αυθορμητισμού, της αθωότητας και της καλής διάθεσης. Στην ουσία θεωρείται μία υποσυνείδητη ανάγκη για εκτόνωση κρυμμένων συναισθημάτων αλλά και καταπιεσμένων πόθων.
Σύμφωνα με διάφορους ψυχιάτρους, οι στολές έχουν να κάνουν με διάφορες εσωτερικές επιθυμίες και με τους φόβους που κρύβει μέσα του ένα άτομο. Ένα άτομο μπορεί να ντύνεται αυτό το οποίο φοβάται περισσότερο, προσπαθώντας να νιώσει ότι έτσι κατέκτησε τους φόβους του. Άλλα άτομα «ντύνονται» τις φιλοδοξίες τους ή ό,τι αντιπαθούν. Οι στολές φαίνεται πως είναι ένας τρόπος και ένα μέσο για να εξερευνήσουμε αυτό που δεν είμαστε.!
Η μεταμφίεση λειτουργεί καταλυτικά στην ψυχολογία μας σε κάθε φάση της ζωής μας, γιατί έτσι μπορούμε να κρύψουμε τον πραγματικό μας εαυτό και παράλληλα μας παρέχει το μέσο για να βγάλουμε προς τα έξω τις πιο βαθειά κρυμμένες πλευρές της προσωπικότητάς μας. Η μάσκα είναι αυτή που μας βοηθάει να εκφράσουμε την πραγματική πλευρά του εαυτού μας, η οποία έχει ανάγκη να εκδηλωθεί, χωρίς να παρεξηγηθούμε ή να μας καταλάβουν. Πρόκειται για μια μορφή κρυφής επιθυμίας, ενός φόβου ή ακόμη και μία εκτόνωση από την καθημερινότητά μας.
Η μάσκα, η στολή και γενικά η μεταμφίεση αποτελεί ένα ψυχολογικό εργαλείο, έχει διάφορες ψυχολογικές παραμέτρους αλλά και μια διαδικασία πολλαπλών διαστάσεων, όπως είναι το θεατρικό θεραπευτικό παιχνίδι ή την δραματοθεραπεία. Ακόμα και η στολή που μπορεί να επιλέξουμε θεωρείται μία υποσυνείδητη ανάγκη για αυτό-έκφραση. Αν για παράδειγμα κάποια κοπέλα ντυθεί πριγκίπισσα, η επιλογή αυτή υποδεικνύει μια κρυμμένη νοσταλγία για μια χαμένη παιδική αθωότητα και μια εσωτερική επιθυμία για επιστροφή σε μια πιο ασφαλή εποχή. Εάν κάποιος επιλέξει να ντυθεί «ήρωας», τότε πιθανόν να ανήκει σε εκείνους που θέλουν να σώσουν τον κόσμο και να νιώσουν σημαντικοί.
Τα άτομα που ντύνονται τις απόκριες νιώθουν ότι ανατρέπουν τα κανονιστικά πρότυπα συμπεριφοράς και τις συμβατικές πλευρές της καθημερινής ζωής, ενώ παράλληλα καλλιεργούν τα στοιχεία του αυθορμητισμού, της εξωστρέφειας και της άμεσης επικοινωνίας με τους άλλους. Η μεταμφίεση λειτουργεί καταλυτικά στη ψυχολογία των ανθρώπων, οι οποίοι αισθάνονται ασφαλείς ότι δεν θα αναγνωριστούν και δεν θα κατακριθούν για τις πράξεις τους. Η ψυχολογική μας ταυτότητα έχει δύο πλευρές, αυτή που φαίνεται εκ πρώτη όψεως (τη φαινομενική) και αυτή που βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια (τη κρυμμένη). Η μεταμφίεση είναι μια απτή υπενθύμιση των τρόπων με τους οποίους οι άνθρωποι κρύβονται πίσω από τους ρόλους και τους μηχανισμούς άμυνάς τους, αποκρύπτοντας πτυχές του εαυτού τους. Είναι αυτή που μας επιτρέπει να αποδράσουμε από κοινωνικούς περιορισμούς και μας αφήνει ελεύθερους στο να εκφραστούμε όπως αισθανόμαστε.
Όμως, η μάσκα δεν χρησιμοποιείται και δεν «φοριέται» μόνο την περίοδο του καρναβαλιού. Η μεταμφίεση κρύβει ένα πιο βαθύ νόημα.! Μην ξεχνάς ότι, ο ρόλος της μάσκας είναι να καλύπτει πτυχές του χαρακτήρα αλλά και να αποκρύπτει από τους άλλους, παρουσιάζοντας κάτι άλλο, κάτι διαφορετικό. Καθημερινά, οι περισσότεροι άνθρωποι φοράνε μια «μάσκα», ως μια μορφή «άμυνας» ή «αυτοπροστασίας», γιατί φοβούνται να ανακαλύψουν τις αδυναμίες και τους φόβους τους, μη τυχόν και πληγωθούν.
Η ειλικρίνεια φαίνεται μέσα από το καθαρό βλέμμα ενός ανθρώπου!
Δυστυχώς όμως, κάποιοι φορούν όλο το χρόνο μια μάσκα και ένα ψεύτικο προσωπείο και να θυμάσαι…..
Την υποκρισία, τα δήθεν, τις μάσκες και τα μεγαλύτερα καρναβάλια της ζωής θα τα συναντήσεις στη καθημερινή σου ζωή και όχι τις Απόκριες.!