Αλεύρι, Άσπρη ζάχαρη, Αλάτι: Πολλά ακούμε για τα 3 Α στη διατροφή μας, τι από όλα όμως ισχύει; Ποιοι είναι οι μύθοι που τα ακολουθούν και ποιες είναι οι αλήθειες που πρέπει να γνωρίζουμε για μια υγιή και ισορροπημένη διατροφή;
Αλεύρι:
Το αλεύρι ανήκει στην κατηγορία των υδατανθράκων και σίγουρα το θελουμε καθημερινά στη διατροφή μας.
Η διατροφική αξία του άλευρου διαφοροποιείται ανάλογα με το τρόφιμο από το οποίο προέρχεται.
Συγκεκριμένα, το αλεύρι από δημητριακά είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες (άμυλο), σε πρωτεΐνες (αλβουμίνη, γλουτένη), σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, Α και Ε, φτωχό σε λίπος και προσφέρει ιχνοστοιχεία όπως νάτριο, κάλιο, σίδηρο, φώσφορο.
Το αλεύρι από σίκαλη και το αλεύρι ολικής άλεσης διαφοροποιούνται καθώς έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες ενώ το αλεύρι βρώμης παρουσιάζει μεγαλύτερη περιεκτικότητα λιπιδίων.
Το καλαμποκάλευρο και το ρυζάλευρο είναι free γλουτένης και πολύ χαμηλά σε πρωτεΐνη.
Θερμιδικά αποδίδουν περίπου το ίδιο, με το αλεύρι βρώμης να είναι λίγο πιο ψηλά.
Τι αλεύρι επιλέγω λοιπόν;
Αν έχω δυσανεξία στη γλουτένη, καλό είναι να επιλέξω ένα αλεύρι οπως βρώμης, καλαμποκάλευρο ή ρυζάλευρο για να αποφύγω και τα φουσκώματα.
Καλό είναι ωστόσο να γνωρίζουμε πως τα περισσότερα αρτοπαρασκευάσματα περιέχουν συνδυασμό αλεύρων έτσι ώστε να αυξηθεί η θρεπτική αξία του προϊόντος και να είναι πιο αρεστό.
Κανένα αλεύρι δεν είναι αμιγώς «υγιεινό» ή αμιγώς «ανθυγιεινό», οπότε τα χρησιμοποιώ σε μια ισορροπημένη αναλογία προκειμένου να έχω ένα θρεπτικά πλήρες πιάτο.
Άσπρη ζάχαρη:
Πρόκειται για έναν απλό υδατάνθρακα που δεν περιέχει θρεπτικά συστατικά, που προέρχεται από επεξεργασμένο ζαχαρότευτλο και αποδίδει περίπου 16 θερμίδες το 1 κουταλάκι γλυκού.
Η ζάχαρη, γενικότερα, παρεμβαίνει στις ορμόνες του σώματός μας που ρυθμίζουν την πείνα και τον κορεσμό. Επίσης βλάπτει το μεταβολισμό μας καθώς οδηγεί στη μεγάλη παραγωγή ινσουλίνης, αυτή με τη σειρά της εμποδίζει την παραγωγή της λεπτίνης (της ορμόνης κορεσμού) και ευνοεί τη λιπογένεση.
Μπορεί να ανήκει στη κατηγορία των υδατανθράκων, όμως η περίσσια κατανάλωσή της θα μετατραπεί σε λίπος, οπότε περιορίζω στο ελάχιστο την κατανάλωσή της.
Αλάτι:
Το αλάτι, ή αλλιώς χλωριούχο νάτριο, βρίσκεται στα περισσότερα τρόφιμα αρκεί μόνο να πούμε πως το 80-85% της καθημερινής μας πρόσληψης βρίσκεται κρυμμένο στα τρόφιμα που αγοράζουμε.
Τα βασικά μέταλλα στο αλάτι δρουν ως σημαντικοί ηλεκτρολύτες στο σώμα. Βοηθούν στην ισορροπία υγρών, στη μετάδοση των νεύρων και στη λειτουργία των μυών, ωστόσο η κατανάλωση υπερβολικού αλατιού, έρευνες δείχνουν πως αυξάνει την αρτηριακή πίεση αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου. Επίσης είναι υπεύθυνο για την αιτιοπαθογένεια της κυτταρίτιδας και των μαύρων κύκλων κάτω από τα μάτια.
Ιδανικά προτείνουμε να το περιορίσουμε από τη διατροφή μας και να το αντικαταστήσουμε με καρυκεύματα και μπαχαρικά τα οποία προσδίδουν και γεύση αλλά και ενεργοποιούν το μεταβολισμό μας.