Το πιο εύκολο και γρήγορο κέικ πορτοκαλιού γεμάτο άρωμα και γεύση που έχουμε λατρέψει οικογενειακώς γιατί ικανοποιεί τις ανάγκες της μαμάς συνοδεύοντας τον καφέ ή το τσαγάκι, αλλά και του παιδιού γιατί είναι το τέλειο σνακ για το σχολείο ή για οποιαδήποτε άλλη στιγμή της ημέρας. Στο σπίτι μας το έχουμε λατρέψει και το φτιάχνουμε τα σαββατοκύριακα όποτε βρίσκουμε ευκαιρία!
Υλικά
Για το κέικ:
500 γρ. φαρίνα
500 γρ. χυμό πορτοκάλι
220 γρ. ζάχαρη
150 γρ. ηλιέλαιο
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
1 κ.γ. μαγειρική σόδα
Για το γλάσο:
200 γρ. ζάχαρη άχνη
2-3 κ.σ. χυμός πορτοκαλιού
Εκτέλεση
1. Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε πολύ καλά με σύρμα τη ζάχαρη με το ηλιέλαιο.
2. Προσθέτουμε στο μπολ με τη ζάχαρη και το ηλιέλαιο τον χυμό πορτοκάλι αφού πρώτα έχουμε ρίξει μέσα του τη μαγειρική σόδα και έχει αφρίσει. Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού. Ανακατεύουμε καλά με το σύρμα.
3. Κοσκινίζουμε το αλεύρι πάνω από το υγρό μείγμα σε δόσεις ανακατεύοντας με σύρμα.
4. Αλείφουμε ηλιέλαιο σε ένα ταψί ή φόρμα κέικ και ρίχνουμε από πάνω λίγο αλεύρι για να μην κολλήσει το κέικ στο ταψί.
5. Βάζουμε το μείγμα του κέικ μέσα στο ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς Κελσίου για 40 λεπτά περίπου.
7. Βάζουμε την άχνη ζάχαρη σε ένα μπολ και προσθέτουμε σιγά σιγά κουταλιές από τον χυμό μέχρι να έχουμε ένα πηχτό γλάσο.
8. Καλύπτουμε το κέικ με το γλάσο και βάζουμε από πάνω όσο είναι ακόμη υγρό το γλάσο πέταλα λεβάντας ή ό,τι άλλο θέλουμε.
Τιπς για το τέλειο κέικ
-Ανάλογα το μέγεθος του ταψιού ή της φόρμας μπορεί η ποσότητα αυτή να είναι μεγάλη. Εάν χρησιμοποιήσετε φόρμα μίας χρήσης όπως η εικονιζόμενη θα τη γεμίσετε στα 3/4 περίπου και το υπόλοιπο μείγμα θα το βάλετε σε θήκες για κάπκεικ κι έτσι θα έχετε έξτρα κεκάκια.
-Δεν ανοίγουμε ποτέ τον φούρνο πριν περάσει μισή ώρα διαφορετικά το πιο πιθανό είναι πως το κέικ μας θα ξεφουσκώσει.
-Δεν ανακατεύουμε υπερβολικά το μείγμα.
-Περιμένουμε να κρυώσει εντελώς πριν το βγάλουμε από τη φόρμα και πριν ρίξουμε το γλάσο.