Home HOMEFOOD #Cooking Class #16_september_20 | Χταποδοκεφτέδες

#Cooking Class #16_september_20 | Χταποδοκεφτέδες

by Businessmum.gr

#Cooking Class #15_september_20

Το σπιτικό φαγητό ανήκει στις καθημερινές ανάγκες της οικογένειας και στις αρμοδιότητες της μαμάς αλλά και γιατί όχι και του μπαμπά. Τα απλά μπορεί να φαντάζουν τόσο δύσκολα και χρονοβόρα. Και τα νόστιμα περίπλοκα χωρίς τελικά να είναι. To cooking class πλέον θα μας δίνει ιδέες τόσο για καθημερινά φαγητά, σνακ και γλυκά, απλά και σπιτικά, αλλά και πιο ιδιαίτερα και ξεχωριστά. Eπιπλέον tips και γνώσεις για την μαγειρική και την διατροφή!

Τα υλικά που θα χρειαστούμε:

  • 500 γρ. χταπόδι
  • 1 κ.σ. πιπέρι, σε κόκκους
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 2 κ.σ. ξίδι βαλσάμικο
  • άνηθο
  • δυόσμο
  • βασιλικό
  • 1 φρέσκο κρεμμυδάκι
  • ξύσμα λάιμ, από 3 λάιμ
  • χυμό λάιμ, από 1 λάιμ
  • 50 γρ. φρυγανιά τριμμένη
  • 2 κ.σ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 αβγό
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • αλεύρι γ.ο.χ., για το πανάρισμα
  • 2-3 κ.σ. ηλιέλαιο

Για τη σάλτσα

  • 2 κ.σ. ταχίνι
  • 3 κ.σ. νερό
  • χυμό λεμονιού, από 1/2 λεμόνι
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για το σερβίρισμα

  • φέτες λεμόνι
  • φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο

Εκτέλεση 

  • Αφαιρούμε το στόμα και τα μάτια του χταποδιού.
  • Βάζουμε το χταπόδι σε μια κατσαρόλα μαζί με τους κόκκους πιπεριού, τα φύλλα δάφνης και το ξίδι βαλσάμικο.
  • Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μια μεμβράνη και σιγοβράζουμε για 30 λεπτά με 1 ώρα ανάλογα το πόσο τραγανό θέλουμε το χταπόδι.
  • Αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, βγάζουμε το χταπόδι από την κατσαρόλα, αφαιρούμε τους κόκκους πιπεριού που μπορεί να έχουν κολλήσει πάνω στο χταπόδι, και το κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια. Βάζουμε το χταπόδι σε ένα μπολ.
  • Ψιλοκόβουμε τα αρωματικά, το φρέσκο κρεμμυδάκι και τα προσθέτουμε στο μπολ μαζί με το ξύσμα και τον χυμό από τα λάιμ. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
  • Ρίχνουμε τη φρυγανιά και το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του.
  • Χτυπάμε ελαφρά το αβγό και το ρίχνουμε στο μπολ μαζί με το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε με το κουτάλι.
  • Πλάθουμε περίπου 17 μπαλάκια και τα βάζουμε σε ταψί με αλεύρι. Φροντίζουμε να καλυφθεί όλη η επιφάνειά τους με το αλεύρι.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
  • Τοποθετούμε ένα τηγάνι με το ηλιέλαιο σε μέτρια φωτιά.
  • Αφαιρούμε το περιττό αλεύρι από τα χταποδοκεφτεδάκια και τα βάζουμε στο τηγάνι. Σοτάρουμε σε δόσεις για 2 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα.
  • Αφαιρούμε από το τηγάνι και τα βάζουμε σε ένα ταψί.
  • Ψήνουμε στον φούρνο για 10 λεπτά.

Για τη σάλτσα

  • Βάζουμε σε ένα μπολ το ταχίνι, το νερό και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι ώστε να αραιώσουμε το ταχίνι.
  • Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.

Για το σερβίρισμα

  • Σερβίρουμε τους χταποδοκεφτέδες με τη σάλτσα ταχίνι, φέτες λεμονιού και ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι.

Tip

Mπορείτε να τους κρατήσετε παναρισμένους στην κατάψυξη, για 1 μήνα.

Πηγή: Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη

Καλώς ήλθατε 👋

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε εκπληκτικό περιεχόμενο στα εισερχόμενά σας, κάθε εβδομάδα.

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Related Posts