#Cooking Class #21_april_20
Το σπιτικό φαγητό ανήκει στις καθημερινές ανάγκες της οικογένειας και στις αρμοδιότητες της μαμάς αλλά και γιατί όχι και του μπαμπά. Τα απλά μπορεί να φαντάζουν τόσο δύσκολα και χρονοβόρα. Και τα νόστιμα περίπλοκα χωρίς τελικά να είναι. Mένουμε σπίτι και το cooking class πλέον θα μας δίνει ιδέες τόσο για καθημερινά φαγητά, σνακ και γλυκά, απλά και σπιτικά, αλλά και πιο ιδιαίτερα και ξεχωριστά.
Τα υλικά που θα χρειαστούμε:
Για τη ζύμη
- 400 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 200 γρ. νερό
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1/2 κ.γ. αλάτι
Για τη γέμιση
- 1 κρεμμύδι, ξερό
- 3 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 1 σκ. σκόρδο
- 2 κ.σ. άνηθο
- 2 κ.σ. δυόσμο
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο, + έξτρα για το άλειμμα της ζύμης
- 1 κιλό σπανάκι, φρέσκο
- ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι
- αλάτι
- πιπέρι
- βούτυρο, για τη φόρμα
- αλεύρι γ.ο.χ., για τη φόρμα
- 6 αβγά, βρασμένα και καθαρισμένα
- 200 γρ. mix τυριών
- 30 γρ. σουσάμι
Εκτέλεση
Για τη ζύμη
- Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι, το νερό, το ελαιόλαδο, το αλάτι και χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα με τον γάντζο για 4-5 λεπτά μέχρι να ξεκολλάει η ζύμη από τα τοιχώματα.
- Τυλίγουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά να ξεκουραστεί.
Για τη γέμιση
- Ψιλοκόβουμε το ξερό κρεμμύδι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το σκόρδο, τον άνηθο, τον δυόσμο και τα αφήνουμε στην άκρη μέχρι να τα χρειαστούμε.
- Σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά ρίχνουμε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί, προσθέτουμε το σπανάκι και το αφήνουμε να σοταριστεί για 2-3 λεπτά μέχρι να πέσει ο όγκος του στο μισό.
- Προσθέτουμε το ξερό κρεμμύδι, το σκόρδο, και συνεχίζουμε να σοτάρουμε για 1-2 λεπτά.
- Στη συνέχεια ρίχνουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τον δυόσμο, τον άνηθο, το ξύσμα από το λεμόνι, το αλάτι, και το πιπέρι.
- Αφαιρούμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε τη γέμιση με μια κουτάλα.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο C στον αέρα.
- Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα στρογγυλό ταψί 28 εκ.
- Χωρίζουμε το ζυμάρι σε δύο ίσα μέρη.
- Με έναν πλάστη, ανοίγουμε το πρώτο ζυμάρι στον πάγκο εργασίας αφού τον έχουμε αλευρώσει.
- Το στρώνουμε στο ταψί ώστε να προεξέχει λίγο και προσθέτουμε τη γέμιση. Την απλώνουμε ώστε να καλύψει όλη την επιφάνεια.
- Τοποθετούμε τα αβγά μέσα στη γέμιση και ρίχνουμε από πάνω το mix τυριών.
- Ανοίγουμε το δεύτερο ζυμάρι με τον πλάστη.
- Καλύπτουμε τη γέμιση με το ζυμάρι που ανοίξαμε, αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με το σουσάμι, γυρίζουμε τις άκρες των ζυμαριών προς τα μέσα, και πιέζουμε με τα χέρια μας.
- Ψήνουμε στον φούρνο για 40-50 λεπτά.
Tip
Μπορούμε να κρατήσουμε περίπου 100 γρ. από τη ζύμη μας και με μικρά κουπ πατ σε διάφορα σχήματα, να κόψουμε το ζυμάρι και να διακοσμήσουμε τον κόθρο πριν ψήσουμε την πίτα μας.