#Cooking Class #17_april_20
Το σπιτικό φαγητό ανήκει στις καθημερινές ανάγκες της οικογένειας και στις αρμοδιότητες της μαμάς αλλά και γιατί όχι και του μπαμπά. Τα απλά μπορεί να φαντάζουν τόσο δύσκολα και χρονοβόρα. Και τα νόστιμα περίπλοκα χωρίς τελικά να είναι. Mένουμε σπίτι και το cooking class πλέον θα μας δίνει ιδέες τόσο για καθημερινά φαγητά, σνακ και γλυκά, απλά και σπιτικά, αλλά και πιο ιδιαίτερα και ξεχωριστά.
Τα υλικά που θα χρειαστούμε:
- 1 κρεμμύδι, μέτριο, ψιλοκομμένο
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κιλό συκωταριά, ολόκληρη, ψιλοκομμένη (πνευμόνι, συκώτι και καρδιά)
- 3 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 250 γρ. ρύζι
- 100 ml κρασί λευκό
- 500 ml ζωμό, κρέατος
- ξύσμα, από 1 λεμόνι
- χυμό, από 1 λεμόνι
- αλάτι
- πιπέρι
- 30 γρ. σταφίδες, ξανθές
- 50 γρ. κουκουνάρι, καβουρδισμένο
- 10 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 1 ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένο
- αρνί, μπούτια (2 κομμάτια) ολόκληρα ξεκοκαλισμένα (για να κάνουμε ρολό)
- 100 γρ. βούτυρο
- 200 γρ. ψωμί, σε μπουκιές, βουτηγμένο σε 50 ml γάλα
- 1 κιλό πατάτες baby, πλυμένες και βρασμένες για 10’
- 1/2 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο, για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
- Σε μια πλατιά κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε το κρεμμύδι για 1’, σε 2 κ.σ. ελαιόλαδο.
- Προσθέτουμε τη συκωταριά, πλυμένη και κομμένη σε μικρά κομμάτια (0,5 εκ.) και την σοτάρουμε για 2-3’.
- Προσθέτουμε το σκόρδο και το ρύζι και τα σοτάρουμε για 1’, σβήνοντας με το κρασί.
- Προσθέτουμε το ζωμό, το ξύσμα λεμονιού, αλάτι, πιπέρι και περιμένουμε να πάρει το φαγητό μια βράση και να απορροφήσει λίγο από τα ζουμιά του.
- Αφαιρούμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τις σταφίδες, το κουκουνάρι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα και τον δυόσμο.
- Το μείγμα για τη γέμιση μπορούμε να το ετοιμάσουμε και από την προηγούμενη μέρα και να το φυλάξουμε στο ψυγείο.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.
- Αλείφουμε το κρέας με τον χυμό λεμονιού, το βούτυρο, αλατοπιπερώνουμε πολύ καλά, γεμίζουμε τα μπούτια με τη γέμιση, προσθέτουμε το ψωμί πάνω από τη γέμιση και τυλίγουμε προσεκτικά σε ρολό.
- Εάν περισσέψει γέμιση μπορούμε να τη βάλουμε ξεχωριστά στο ταψί.
- Δένουμε το ρολό σε πολλά σημεία με σχοινί και μετά το τυλίγουμε μέσα σε λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο.
- Ψήνουμε το ρολό για 3 ώρες.
- Προσθέτουμε σε ένα ταψάκι τις πατάτες και αφού αφαιρέσουμε το αλουμινόχαρτο και τη λαδόκολλα από το κρέας, ψήνουμε για άλλα 45-60’.
- Αφήνουμε το κρέας σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο να ξεκουραστεί για 45’, πριν το κόψουμε.
- Κόβουμε σε μερίδες και σερβίρουμε με τις πατάτες και άνηθο ψιλοκομμένο.
Tip
Αντί για μπούτια, μπορούμε να πάρουμε το πάνω μέρος του αρνιού και να το γεμίσουμε, προσέχοντας το ράψιμό του ώστε να μη χυθεί η γέμιση.