Η εποχιακή γρίπη για άλλη μια χρονιά κάνει αισθητική την παρουσία της και στην χώρα μας. Περίοδος μεγάλης έξαρσης θεωρείται το διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου – Μαρτίου και ιδιαίτερα μεταξύ Φεβρουαρίου – Μαρτίου.
Αρχικά ας ενημερωθούμε για το τι είναι εποχιακή γρίπη ; Η γρίπη Α είναι μια οξεία νόσος του στελέχη του ιού της γρίπης Α που κάθε χρόνο μεταλλάσσονται Προσβάλει κυρίως το αναπνευστικό σύστημα και μεταδίδεται γρήγορα και σχετικά εύκολα. Μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο με τα σταγονίδια από τον βήχα ή το φτέρνισμα και από την επαφή με αντικείμενα. Μοιάζει με όλες τις άλλες οξείες λοιμώξεις του αναπνευστικού, αλλά χαρακτηρίζεται από μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης περισσότερων επιπλοκών. Από την γρίπη μπορούν να νοσήσουν άτομα όλων των ηλικιών και χωρίς απαραίτητα ιατρικά προβλήματα.
Αποτελεί ένα μεγάλο άγχος κάθε χρόνο για όλους εμάς τους γονείς με μωράκια, μικρά αλλά και μεγαλύτερα παιδάκια λόγω και της επαφής με το σχολικό περιβάλλον. Τι μπορούμε όμως ίσως να κάνουμε εμείς για να προστατευτούμε; Αρχικά να ενημερωνόμαστε. Τα βήματα για την πρόληψη είναι απλά και νομίζω πλέον γνωστά στους περισσότερους.
Για την πρόληψη από την εποχιακή γρίπη και την αποφυγή μετάδοσής της , τηρούμε αυστηρά τους παρακάτω κανόνες υγιεινής που προτείνουν και οι γιατροί:
- Συχνό, σχολαστικό πλύσιμο χεριών μέσα στην ημέρα και επιπλέον χρήση αντισηπτικού υγρού
- Ισορροπημένη διατροφή με μεγάλες ποσότητες φρούτων και λαχανικών
- Συχνή και επαρκή κατανάλωση νερού
- Επαρκής ύπνος και ξεκούραση
- Καθημερινή σωματική υγιεινή
- Αλλαγή ρούχων κατά την επιστροφή στο σπίτι
- Συστηματικό και καθημερινό αερισμό των χώρων του σπιτιού και της εργασίας ή του σχολείου
- Συχνή αλλαγή κλινοσκεπασμάτων και πετσετών
- Αποφυγή επαφής με άρρωστα άτομα
- Παραμονή των άρρωστων παιδιών και ενηλίκων στο σπίτι
- Αποφυγή κλειστών χώρων με πολυκοσμία
Καθοριστικός παράγοντας για την πρόσληψη και άμυνα του οργανισμού μας ενάντια στη γρίπη όπως και σε κάθε νόσο είναι φυσικά ο συστηματικός εμβολιασμός. Ακολουθούμε πιστά τον απαραίτητο εμβολιασμό των παιδιών με τις οδηγίες του παιδιάτρου και εμβολιαζόμαστε και εμείς συγκεκριμένα για την εποχιακή γρίπη. Για άλλη μια φορά μετά από έρευνες επιβεβαιώθηκε πως ο εμβολιασμός είναι ένα από τα ελάχιστα μέσα προστασίας και πρόληψης που έχουμε. Μόλις το 50% των εμβολιασμένων ατόμων δεν νόσησε από την εποχιακή γρίπη τον περασμένο χειμώνα, ποσοστό ικανοποιητικό.
Φαίνονται απλοί, καθημερινοί κανόνες αλλά πολλές φορές πολλοί δεν τους εφαρμόζουμε κατά γράμμα όπως θα έπρεπε. Και κάπως έτσι η γρίπη εξαπλώνεται και τα κρούσματα αυξάνονται.
Τα συμπτώματα που πρέπει να μας ανησυχήσουν και να κρύβουν ίσως την υποψία για γρίπη είναι τα ακόλουθα:
- Υψηλός πυρετός με απότομη έναρξη και σχετικά γρήγορη άνοδο
- Έντονος πονοκέφαλος
- Έντονος, ξηρός βήχας
- Ήπιος πονόλαιμος
- Ναυτία, εμετοί και διάρροιες
- Μυϊκοί πόνοι και έντονη ανησυχία στα παιδιά
- Κακουχία, αίσθημα κόπωσης, απώλεια ενέργειας
- Μπούκωμα της μύτης χωρίς απαραίτητα ρινική καταρροή
Σε κάθε περίπτωση που παρατηρήσουμε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα ενημερώνουν τον παιδίατρο ή τον παθολόγο και είμαστε σε συνεχή επικοινωνία μαζί του. Εάν τα συμπτώματα επιμείνουν και δεν αντιμετωπιστούμε με φαρμακευτική αγωγή, τότε κρίνεται απαραίτητη η διαδικασία του test της γρίπης για να επιβεβαιώσουμε αν νοσούμε ή όχι από αυτή. Το test γρίπης γίνεται σε όλες τις ηλικίες με ανώδυνη λήψη φαρυγγικού ή ρινικού επιχρίσματος.
Καλό λοιπόν θα είναι με κάθε τρόπο να εφαρμόσουμε τους κανόνες πρόληψης για την αποφυγή της μετάδοσης της εποχιακής γρίπης.
- Εμβολιάζουμε τα παιδιά μας και εμβολιαζόμαστε και εμείς!
- Ακολουθούμε πιστά την ρουτίνα υγιεινής !
- Κρατάμε στο σπίτι τα παιδιά αν έχουν αρρωστήσει και δεν τα στέλνουμε σχολείο!
- Παραμένουμε εμείς στο σπίτι αν είμαστε αδιάθετοι και αποφεύγουμε το χώρο εργασίας μας!
- Ενημερωνόμαστε και είμαστε σε επαφή με τους οικογενειακούς γιατρούς!
Ας μην αδιαφορούμε και ας τα εφαρμόζουμε όλοι!
Ήβη_ businessmumgr