#Cooking Class #22_january_20
Το σπιτικό φαγητό ανήκει στις καθημερινές ανάγκες της οικογένειας και στις αρμοδιότητες της μαμάς αλλά και γιατί όχι και του μπαμπά. Ο χρόνος όμως περιορισμένος και η πίεση μεγάλη. Τα απλά μπορεί να φαντάζουν τόσο δύσκολα και χρονοβόρα. Και τα νόστιμα περίπλοκα χωρίς τελικά να είναι. Το cooking class πλέον θα μας δίνει ιδέες τόσο για καθημερινά φαγητά και γλυκά, απλά και σπιτικά, αλλά και πιο ιδιαίτερα και ξεχωριστά.
Στις κρύες μέρες του χειμώνα ταιριάζει η Κασουλέ, δηλαδή η γαλλική εκδοχή της φασολάδας!
Τα υλικά που θα χρειαστούμε:
- 400 γρ. φασόλια, λευκά, μέτρια
- 1 κρεμμύδι, καθαρισμένο
- 1 κεφάλι σκόρδο
- 2 κλ. θυμάρι, φρέσκο
- 1 φύλλο δάφνης
- 1 κότσι, χοιρινό
- 200 γρ. πανσέτα
- 300 γρ. λουκάνικα, χωριάτικα
- 60 γρ. ψωμί τριμμένο
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- αλάτι
- πιπέρι
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο, + έξτρα για το σοτάρισμα και για το σερβίρισμα
- 50 γρ. σέλινο, ψιλοκομμένο, για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
- Μουλιάζουμε τα φασόλια για 1 νύχτα ή ακόμα καλύτερα για 12 ώρες σε νερό με 1 κ.σ. αλάτι.
- Τα στραγγίζουμε, τα ξεπλένουμε καλά και τα ξαναστραγγίζουμε.
- Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα που μπαίνει στον φούρνο.
- Τα σκεπάζουμε με νερό, προσθέτουμε το κρεμμύδι, το κεφάλι του σκόρδου (ακαθάριστο), το θυμάρι, τη δάφνη, το κότσι, και τοποθετούμε την κατσαρόλα στη φωτιά.
- Όταν έρθουν σε βρασμό, χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά σε μέτρια θερμοκρασία και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 2 ώρες, μέχρι το κρέας να κρατάει λίγο.
- Κόβουμε την πανσέτα σε κύβους και τα λουκάνικα σε φέτες πάχους 1-2 εκ.
- Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε την πανσέτα και τα λουκάνικα.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και μεταφέρουμε σε ένα μπολ.
- Στο ίδιο τηγάνι σοτάρουμε την τριμμένη ψίχα ψωμιού μέχρι να πάρει χρυσό χρώμα.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και την κρατάμε στην άκρη.
- Μετά τις 2 ώρες, αφαιρούμε από την κατσαρόλα το κότσι, το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα αρωματικά.
- Όταν κρυώσει λίγο το κότσι, καθαρίζουμε το κρέας από το δέρμα, το κόβουμε σε κομμάτια και το βάζουμε ξανά στην κατσαρόλα. Το δέρμα δεν τo χρησιμοποιούμε.
- Κόβουμε στη μέση το κεφάλι του σκόρδου και πιέζουμε τα δύο μέρη μέχρι να πάρουμε την πούλπα σε ένα μπολ.
- Σουρώνουμε τα φασόλια και κρατάμε τον ζωμό.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 140°C στον αέρα.
- Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε τον πελτέ ντομάτας με όση πούλπα από το σκόρδο θέλουμε, αλάτι και πιπέρι. Προσοχή στο αλάτι, επειδή τα λουκάνικα έχουν αρκετό.
- Επιστρέφουμε στην κατσαρόλα τα φασόλια, το χοιρινό, την πανσέτα, τα λουκάνικα, τις 2 κ.σ. ελαιόλαδο, το μείγμα με τον πελτέ ντομάτας, και ανακατεύουμε καλά.
- Προσθέτουμε από τον ζωμό που έχουμε κρατήσει στην άκρη, τόσο που να σκεπάζει τα φασόλια.
- Σκορπίζουμε λίγα από τα ψίχουλα πάνω πάνω και βάζουμε την κατσαρόλα στον φούρνο.
- Ψήνουμε για 2 ώρες ανακατεύοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα, προσθέτοντας από πάνω κι άλλη ψίχα ψωμιού.
- Θα είναι έτοιμο όταν έχει κάνει μια ωραία κρούστα και η σάλτσα του έχει γίνει πηχτή.
- Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με λίγο ψιλοκομμένο σέλινο και λίγο ελαιόλαδο.