#Cooking Class #17_december_19
Το σπιτικό φαγητό ανήκει στις καθημερινές ανάγκες της οικογένειας και στις αρμοδιότητες της μαμάς αλλά και γιατί όχι και του μπαμπά. Ο χρόνος όμως περιορισμένος και η πίεση μεγάλη. Τα απλά μπορεί να φαντάζουν τόσο δύσκολα και χρονοβόρα. Και τα νόστιμα περίπλοκα χωρίς τελικά να είναι. Το cooking class πλέον θα μας δίνει ιδέες τόσο για καθημερινά φαγητά και γλυκά, απλά και σπιτικά, αλλά και πιο ιδιαίτερα και ξεχωριστά. Τέλος στον πονοκέφαλο της κουζίνας και τις γιορτινές ημέρες!
Σήμερα Τρίτη μαγειρεύουμε Κανελόνια μελιτζάνας !
Για τη συνταγή μας θα χρειαστούμε:
Για τις μελιτζάνες
- 2 μεγάλες μελιτζάνες
- 2 κ.σ. αλάτι
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
Για τη γέμιση
- 1 κρεμμύδι
- 1 σκ. σκόρδο
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 150 γρ. σπανάκι φρέσκο
- 450 γρ. ρικότα
- 1 αυγό μέτριο
- ¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο
- ¼ ματσάκι βασιλικού, ψιλοκομμένο
- αλάτι
- πιπέρι + έξτρα για το σερβίρισμα
- 400 γρ. σάλτσα ντομάτας
- 1 κ.σ. πέστο βασιλικού
- 150 γρ. τριμμένη μοτσαρέλα
- 2 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος, για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Για τις μελιτζάνες
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC στον αέρα.
- Κόβουμε το κοτσάνι από τις μελιτζάνες και τις κόβουμε σε λεπτές φέτες κατά μήκος πάχους 0,5 εκ.
- Μεταφέρουμε τις φέτες σε ένα μπολ και αλατίζουμε. Αφήνουμε για 30 λεπτά να ξεπικρίσουν οι μελιτζάνες.
- Στη συνέχεια ξεπλένουμε και σκουπίζουμε καλά με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
- Ρίχνουμε το 1/3 από το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά.
- Σοτάρουμε τις φέτες σε δόσεις για λίγα δευτερόλεπτα από κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσουν. Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο στο τηγάνι για τις υπόλοιπες φέτες.
Για τη γέμιση
- Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά.
- Σοτάρουμε τα λαχανικά για 1-2 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το σπανάκι και ανακατεύουμε. Αφήνουμε για 1-2 λεπτά να μαραθεί και να χάσει τα υγρά του.
- Μεταφέρουμε τα υλικά σε ένα μπολ. Προσθέτουμε τη ρικότα, το αυγό, το μοσχοκάρυδο, τον βασιλικό ψιλοκομμένο, το αλάτι, το πιπέρι, και ανακατεύουμε τα υλικά μεταξύ τους.
- Απλώνουμε τις φέτες τις μελιτζάνας στον πάγκο εργασίας. Βάζουμε 1 κ.σ. από τη γέμιση στο κέντρο κάθε φέτας και ρολάρουμε.
- Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τη σάλτσα ντομάτας με το πέστο.
- Απλώνουμε 100 γρ. από τη σάλτσα σε ένα στρογγυλό πυρίμαχο σκεύος 20 εκ.
- Μοιράζουμε τα ρολάκια βάζοντας την ένωση προς τα κάτω. Περιχύνουμε και την υπόλοιπη σάλτσα, τη μοτσαρέλα, και ψήνουμε για 25-30 λεπτά μέχρι να λιώσει και να χρυσαφίσει η μοτσαρέλα.
- Πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό ψιλοκομμένο, το φρεσκοτριμμένο πιπέρι, και σερβίρουμε.
Πηγή: Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη