Επιστρέφοντας από το φετινό καλοκαιράκι, μεταξύ άλλων που σκέφτηκα, αποφάσισα να ξεκινήσω μια νέα κατηγορία άρθρων, την #motherhood μέσα από την οποία θα μοιράζομαι τις ιδιαίτερες εμπειρίες που μου χαρίζει η μητρότητα όπως σε κάθε μαμά.
Αυτό τον μήνα, μήνα Σεπτέμβριο, την τιμητική φυσικά και έχει ο Παιδικός Σταθμός!
Φτάσαμε κιόλας στον δεύτερο χρόνο παιδικού σταθμού και έχοντας πλέον μια σχετική εμπειρία ως μαμά θέλω να απαντήσω σε απορίες και προβληματισμούς που συχνά ακούω άλλες νέες μαμάδες να εκφράζουν.
Αρχικά την σημασία του Παιδικού Σταθμού επιβεβαιώνει η ίδια η ύπαρξη του. Ο Παιδικός Σταθμός υπάρχει σαφώς γιατί μπορεί να προσφέρει ουσιαστικά εφόδια στην ανάπτυξη του νηπίου και να θέσει τα θεμέλια για τις γνώσεις που χρειάζεται και που προβλέπεται να αποκτήσει από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα τα επόμενα χρόνια στο σχολείο.
Ο Παιδικός Σταθμός με το δικό του πρόγραμμα και πάντα προσαρμοσμένο στην ηλικία του νηπίου μαθαίνει στα λιλιπούτειους μαθητές όσα μπορούν και όσα χρειάζονται να μάθουν σε αυτή τη φάση της ζωής τους. Τα παιδιά ακόμα και τόσα μικρά αγαπάνε τη γνώση, την συμμετοχή σε ομάδες και την ανακάλυψη νέων και άγνωστων, για εκείνα, πραγμάτων . Η αίθουσα του Παιδικού δεν αποτελεί και δεν λειτουργεί ως parking παιδιών για την ελευθερία των γονιών. Αντιθέτως, αποτελεί το καλύτερο περιβάλλον για να εκτεθεί και να ολοκληρώσει τη διαμόρφωση της προσωπικότητάς του ένα μικρό παιδί σε συνδυασμό με την ανατροφή από τους γονείς τους. Όσο και να θες εσύ σαν μαμά δεν μπορείς και δεν είσαι πάντα ο αρμόδιος, ο κατάλληλα εκπαιδευμένος, ο “ειδικός” για να του τα μάθεις όλα. Και δεν πρέπει να του τα μάθεις όλα εσύ!
Ξέρω πολύ καλά γιατί το έχω βιώσει πως η ανασφάλεια είναι μεγάλη όταν πρέπει να επιλέξεις και να εμπιστευτείς ένα περιβάλλον για να αφήσεις το παιδί σου εκεί για αρκετές ώρες της ημέρας μακριά από εσένα ενώ είναι τόσο μικρό και αθώο. Και όμως έχοντας πάρει αυτή την απόφαση θα σου πω πως πρέπει να το κάνεις. Να το κάνεις για εκείνο και για τις χαρές που έχει να σου δώσει βλέποντας να προχωράει και να κατακτά τον κόσμο της γνώσης. Δεν φαντάζεσαι πόσα έχει να μάθει μαζί με όσα θα του μαθαίνεις και εσύ στο σπίτι με το χρόνο που θα έχετε.
Σαφώς και η μεγαλύτερη ευθύνη που έχουμε ως γονείς είναι να βρούμε αυτό το Παιδικό Σταθμό, το σχολείο που ταιριάζει στο δικό μας παιδί και το κάνει χαρούμενο. Δεν ταιριάζουν όλα τα σχολεία σε όλα τα παιδιά. Αλλά όλα τα παιδιά πρέπει να είναι χαρούμενα στα σχολεία τους και ειδικά όταν είναι τόσο μικρά.
Το παιδί στον Παιδικό αναπτύσσεται με αστραπιαίους ρυθμούς. Παίζει, μαθαίνει, εκτίθεται και ωριμάζει. Και μαζί του μαθαίνεις και ξαναμαθαίνεις και εσύ, εισπράττοντας παράλληλα πολλές, μικρές ή μεγάλες χαρές.
Θεωρώ φυσικά πως η ύπαρξη του Παιδικού Σταθμού στη ζωή του νηπίου έχει ζωτική σημασία για τα παιδικά του χρόνια και την διαμόρφωση του χαρακτήρα του, όσο μικρό και αν φαίνεται στα μαμαδίστικα μάτια μας, το μικρό μας είναι ικανό να διαχειριστεί την ενσωμάτωσή σου σε μια ομάδα και την πρώτη μορφή κοινωνικοποίησής του με την έκθεσή του στο περιβάλλον μιας τάξης.
Τώρα οι πρακτικές ανησυχίες των μαμάδων, που εννοείται είχα και εγώ στην αρχή αλλά τις ξεπέρασα, σχετικά με το πως θα προσαρμοστεί το παιδάκι και αν θα αρρωσταίνει συνέχεια πάλι είναι μέσα στο δικό μας μυαλό. Όλα είναι σχετικά και μόνο μια δοκιμή θα μας λύσει τις απορίες. Δεν υπάρχουν χρυσοί κανόνες προσαρμογής και δεν αρρωσταίνουν πάντα και ταυτόχρονα όλα τα παιδάκια.
Ως μαμά προς μαμά λοιπόν υποστηρίζω δυναμικά το παιδί να πηγαίνει στον Παιδικό από την ηλικία των 2 ετών και να μην μένει σπίτι. Τα οφέλη και όλα αυτά τα μαγικά πράγματα που θα βιώσετε μαζί, και είναι πολλά, σας αφήνω να τα ανακαλύψετε μόλις ο Παιδικός Σταθμός μπει στη ζωή σας! Και τότε τα ξαναλέμε, για να ακούσω τις εμπειρίες σας….!
Και να θυμάστε πως ο Παιδικός Σταθμός και οι νηπιαγωγοί του, είναι οι καλύτεροι σύμμαχοι των γονιών !
Σας φιλώ μανούλες,
Ήβη_businessmumgr