Μέχρι και τη δεύτερη εγκυμοσύνη μου αναπολώντας στιγμές από την πρώτη μου πίστευα πως μπορεί να ήμουν και υπερβολική ίσως με το θέμα της διατροφής και τα άγχη μου μέχρι τη στιγμή που μεταφέροντας τους προβληματισμούς και τις δυσκολίες που βίωνα με ενοχλήσεις στο στομάχι στη μαία μου έμαθα από όσα μοιράστηκε μαζί μου πως χωρίς καμία υπερβολή η διατροφή και μάλιστα η ισορροπημένη στην εγκυμοσύνη είναι από τους μεγαλύτερους άθλους για μια γυναίκα. Από τι μια πεινάς, τρως για δυο από την άλλη σε ενοχλούν όλα και δεν θες να φας ούτε και όσα πρέπει.
Σε κάθε τρίμηνο της εγκυμοσύνης όπως έμαθα από αυτή τη συζήτηση με τη μαία μου αλλάζουν και οι προτειμίσεις στα φαγητά που επιλέγει η έγκυος αλλά και οι ενοχλήσεις που μπορεί να έχει ακόμα και με τροφές θρεπτικές που ο γιατρός την προτρέπει να βάζει στη διατροφή της. Θυμάμαι ακόμα στο πρώτο τρίμηνο να ακούω για πορτοκάλια, φυσικούς χυμούς για βιταμίνη c και ενώ μου αρέσουν τα εσπερειδοειδή δεν μπορούσε το στομάχι μου να δεχτεί τίποτα και όλα αυτά με ενοχλήσουμε με απίστευτες καούρες και τελικά ήταν φυσιλογικό εκείνους τους μήνες να δυσκολεύομαι με αυτή την κατηγορία τροφίμων.
Ξέρω λοιπόν έχοντας βρεθεί στη θέση σας πως το κεφάλαιο διατροφή στην εγκυμοσύνη φαντάζει εύκολο αλλά τελικά δεν είναι. Από την μια μπορεί να πεινάς πολύ, να έχεις λιγουρίτσες και από την άλλη ενοχλήσεις, φουσκώματα και καούρες. Επιπλέον έχεις να προσέχεις τι τρως για την υγεία τη δική σου όσο και του εμβρύου τηρώντας πιστά τις διατροφικές συμβουλές του γυναικολόγου σου. Σας νιώθω και ξέρω πως μπορεί και να πιέζεστε πολύ για να τα συνδυάσετε όλα και να πετύχετε και το τέλειο συνδυασμό θρεπτικών συστατικών.
Για αυτό το λόγο συγκέντρωσα και σου γράφω τα βασικά tips για μια σωστή, υγιεινή, ισορροπημένη και νόστιμη διατροφή, που ακολουθούσα και εγώ στην εγκυμοσύνη. Μην ξεχνάτε όμως πάντα να εκφράζετε απορίες και σκέψεις στους ιατρούς και στην μαία που σας παρακολουθούν και να τηρείτε όλα όσα σας συμβουλεύουν.
Το ιδανικό βάρος για κάθε γυναίκα στην περίοδο της εγκυμοσύνης είναι διαφορετικό και εξαρτάται από το σωματικό βάρος που είχε εκείνη πριν μείνει την εγκυμοσύνη και από το σωματότυπο της. Ένας μέσος όρος που υποστηρίζουν πολλοί γυναικολόγοι είναι μην ξεπεράσει μια εγκυμονούσα τα επιπλέον 15 κιλά, χωρίς αυτό να αποτελεί κανόνα.
Φρέσκες και υγιεινές τροφές: Είναι βασικό να τρεφόμαστε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης με φρέσκα και υγιεινά τρόφιμα, αποφεύγοντας τα πολύ επεξεργασμένα και τυποποιημένα όπως κατεψυγμένες τροφές, κονσέρβες και έτοιμα γεύματα. Είναι η ευκαιρία να δοκιμάσετε νέες γεύσεις και συνταγές!
Πρωτεΐνες & Φυτικές ίνες: Οι πρωτεΐνες είναι απαραίτητες και πολύ χρήσιμες για την ανάπτυξη του εμβρύου και οι φυτικές ίνες για το πεπτικό σύστημα της μανούλας. Υπάρχει περίπτωση πολλά λαχανικά ή όσπρια να σας προκαλούν ίσως ενόχληση στο στομάχι. Δοκιμάστε τα αρχικά και αν κάτι σας ενοχλεί συζητήστε το με τον γυναικολόγο σας να σας προτείνει λύση!
Ασβέστιο: Το ασβέστιο έχει σπουδαία σημασία για την ανάπτυξη του εμβρύου και είναι απαραίτητο καθημερινά η μέλλουσα μανούλα να προσλαμβάνει καθημερινά μια ικανοποιητική ποσότητα. Ξέρω πως πολλές εγκυούλες ίσως τις ενοχλεί η λακτόζη, αλλά η λύση υπάρχει με γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίς λακτόζη. Ένα ποτήρι γάλα είναι τέλειο ρόφημα να ξεδιψάσετε, εγώ το είχα καθιερώσει πρωί με το πρωινό μου και το βράδυ λίγο πριν κοιμηθώ.
Μικρά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας: Είναι πολύ χρήσιμο η εγκυμονούσα να τηρεί ένα πρόγραμμα στη διατροφή της με 5-6 γεύματα ημερησίως, ώστε να μην νιώθει πείνα καθώς μην ξεχνάμε πως τρέφεται για δύο αλλά και για να μην ξεφεύγει με υπερβολές και βουλιμίες. Πολλές φορές να ξέρετε πεινάμε, χωρίς να πεινάμε και θα με θυμηθείτε όταν το βιώσετε.
Άφθονο νερό: Η κατανάλωση νερού είναι άκρως απαραίτητη για την εγκυμοσύνη τόσο για το καρδιοαγγειακό σύστημα, την ενυδάτωση, την αποφυγή δυσκοιλιότητας και ουρολοιμώξεων για την μητέρα όσο και για το έμβρυο με το αμνιακό υγρό που χρειάζεται στον αμνιακό σάκο μέσα στον οποίο μεγαλώνει. Ένα μπουκάλι παντού μαζί σας θα σας σώσει γιατί θα πίνετε και έτσι πρέπει πολύ νερό!
Λίγο γλυκάκι: Γενικώς στην εγκυμοσύνη αποφεύγουμε τη ζάχαρη και τις τεχνικές γλυκαντικές ουσίες που σημαίνει τα πολλά γλυκά , τα αναψυκτικά, τους φρουτοχυμούς, τα αποξηραμένα φρούτα και επιλέγουμε ένα μικρό γλυκάκι με θρεπτική αξία όπως η μαύρη σοκολάτα. Και για να λέμε αλήθειες και η εγκυμοσύνη θέλει το γλυκάκι της αλλά με μέτρο και σωστές επιλογές!Εντάξει και με κάποιες ατασθαλίες που όλες μας κάνουμε…!
Αφήστε λοιπόν στην άκρη για την διάρκεια της εγκυμοσύνης και αποφύγετε το πολύ αλάτι, τη ζάχαρη , τα ωμά τρόφιμα που μπορεί να σας αρέσουν, τα πράσινα σαλατικά ειδικά εκτός σπιτιού, τα τηγανητά και τα θαλασσινά.
Ακολουθήστε τις συμβουλές του γυναικολόγου σας, διαμορφώσετε τη διατροφή σας υγιεινά και ισορροπημένα, αποφεύγετε να τρώτε πολύ αργά το βράδυ και ακούστε το σώμα σας. Υπάρχει και το ενδεχόμενο πολλές τροφές που απολαμβάνετε στην αρχή της εγκυμοσύνης σε άλλη περίοδο και ειδικά προς το τέλος της κύησης που βαραίνουμε πολύ να σας προκαλούν ενοχλήσεις και καούρες. Είναι απόλυτα φυσιολογικό και θέλει υπομονή.
Καλή δύναμη εγκυούλες και ο προορισμός αυτού του ταξιδιού αξίζει κάθε ταλαιπωρία , believe me!