Home HOMEFOOD Φοκάτσια με πολύχρωμα ντοματίνια

Φοκάτσια με πολύχρωμα ντοματίνια

by Businessmum.gr

Δείτε πώς να πετύχετε την απόλυτη φοκάτσια με πολύχρωμα ντοματίνια.

Μια εύκολη και πεντανόστιμη εκδοχή του διάσημου ιταλικού ψωμιού focaccia με ελαιόλαδο, πολύχρωμα ντοματίνια και ανθό αλατιού!

Τα υλικά που θα χρειαστούμε για τη συνταγή :

Για το προζύμι
  • 100 γρ. νερό, χλιαρό
  • 8 γρ. ξηρή μαγιά
  • 1 κ.γ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 100 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
Για τη ζύμη
  • 260 γρ. νερό, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 20 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 55 γρ. ελαιόλαδο
  • 380 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
  • 60 γρ. σιμιγδάλι, ψιλό
  • 10 γρ. αλάτι
Για τη σύνθεση
  • 600 γρ. ντοματίνια, πολύχρωμα
  • 2 κ.γ. ανθό αλατιού
  • 10 γρ. ελαιόλαδο
Για το σερβίρισμα
  • φύλλα βασιλικού
Εκτέλεση Συνταγής :
Για το προζύμι 
  • Ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ το νερό, τη μαγιά, τη ζάχαρη και το αλεύρι, και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός για λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  • Καλύπτουμε το μπολ με διαφανή μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη να φουσκώσει το προζύμι για 30-45 λεπτά ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. (Ο τελικός χρόνος αναμονής εξαρτάται από το πόσο ζεστός είναι ο χώρος.) 
Για τη ζύμη 
  • Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το προζύμι, το νερό, τη ζάχαρη, 25 γρ. ελαιόλαδο, το αλεύρι, το σιμιγδάλι και το αλάτι, και χτυπάμε με τον γάντζο σε δυνατή ταχύτητα για 10-15 λεπτά μέχρι να έχουμε ένα λείο και ελαστικό ζυμάρι.
  • Αλείφουμε με ένα πινέλο ένα ορθογώνιο ταψί διαστάσεων 28×36 εκ. με 30 γρ. ελαιόλαδο.
  • Μεταφέρουμε τη ζύμη στο ταψί, βρέχουμε με λίγο νερό τα χέρια μας, και την ανοίγουμε ελαφρά ώστε να καλύψει τα ¾ της επιφάνειας του ταψιού.
  • Καλύπτουμε το ταψί με διαφανή μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για 1-2 ώρες ή μέχρι να τριπλασιαστεί σε όγκο. 
Για τη σύνθεση 
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C στον αέρα.
  • Κόβουμε τα ντοματίνια σε φέτες πάχους 0,5 εκ.
  • Βρέχουμε με λίγο νερό τα χέρια μας και πιέζουμε με τα δάχτυλά μας τη ζύμη σε όλη την επιφάνεια για να κάνουμε βαθουλώματα.
  • Τοποθετούμε πάνω στη ζύμη τις φέτες από τα ντοματίνια και ρίχνουμε τον ανθό αλατιού και το ελαιόλαδο.
  • Μεταφέρουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 15-20 λεπτά μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα όλη η επιφάνεια της φοκάτσια.
  • Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και το μεταφέρουμε πάνω σε μια σχάρα να κρυώσει καλά.
  • Πασπαλίζουμε με φύλλα βασιλικού και σερβίρουμε. 
Η συνταγή είναι του πολυαγαπημένου μας σεφ Άκη Πετρετζίκη 

Καλώς ήλθατε 👋

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε εκπληκτικό περιεχόμενο στα εισερχόμενά σας, κάθε εβδομάδα.

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Related Posts