439
Χωρίς προζύμι και με λιγότερο χρόνο προετοιμασίας και αναμονής, αυτό το τσουρέκι είναι σίγουρα η πιο γρήγορη και εύκολη εκδοχή για τσουρέκι που δοκιμάσατε ποτέ!
Υλικά που θα χρειαστούμε για την συνταγή:
- 200 γρ. γάλα πλήρες
- 2 αυγά, μεσαία
- 120 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
- ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
- 550 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
- ½ κ.γ. αλάτι
- 14 γρ. ξηρή μαγιά
- 4,5 γρ. μαχλέπι
- 1,5 γρ. μαστίχα
- 100 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 κρόκο, αυγού αραιωμένο με 1 κ.σ. γάλα
- 30 γρ. αμύγδαλα φιλέ
- σπορέλαιο, για το άλειμμα
Εκτέλεση της συνταγής:
- Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το γάλα, τα αυγά, τη ζάχαρη, το ξύσμα πορτοκαλιού, το αλεύρι, το αλάτι, τη μαγιά, το μαχλέπι και τη μαστίχα.
- Κόβουμε το βούτυρο σε κύβους και το προσθέτουμε στον κάδο.
- Χτυπάμε με τον γάντζο σε μέτρια ταχύτητα για 15 λεπτά μέχρι να έχουμε ένα λείο και ελαστικό ζυμάρι.
- Αλείφουμε τα χέρια μας με σπορέλαιο και πλάθουμε τη ζύμη σε στρογγυλό σχήμα.
- Αλείφουμε με σπορέλαιο ένα μπολ και μεταφέρουμε μέσα τη ζύμη.
- Καλύπτουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το αφήνουμε σε ένα ζεστό μέρος να φουσκώσει για τουλάχιστον 1 ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Ο τελικός χρόνος αναμονής εξαρτάται από το πόσο ζεστός είναι ο χώρός.
- Πλάθουμε ξανά τη ζύμη σε στρογγυλό σχήμα και μεταφέρουμε στον πάγκο εργασίας.
- Κόβουμε με ένα μαχαίρι τη ζύμη στη μέση, πλάθουμε το κάθε κομμάτι σε μακρόστενο σχήμα και το κόβουμε σε 3 ίσα ζυμαράκια.
- Ανοίγουμε τα ζυμαράκια με τα χέρια μας σε φυτίλια μήκους 30-35 εκ. κάνοντας κινήσεις από το κέντρο προς τις άκρες. (Φυτίλια ονομάζονται οι λωρίδες ζύμης που δημιουργούμε για την παρασκευή των τσουρεκιών.)
- Τοποθετούμε τα 3 από τα 6 φυτίλια κάθετα μπροστά μας το ένα δίπλα στο άλλο και ενώνουμε τις πάνω άκρες.
- Ξεκινάμε να δημιουργούμε μια πλεξούδα (παίρνοντας το εξωτερικό φυτίλι και τοποθετώντας το στη μέση) από πάνω προς τα κάτω, ενώνουμε και τις κάτω άκρες και τις γυρνάμε προς τα μέσα.
- Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για το δεύτερο τσουρέκι.
- Αλείφουμε με ελάχιστο σπορέλαιο ένα ορθογώνιο ταψί διαστάσεων 28×36 εκ. και μεταφέρουμε μέσα τα τσουρέκια.
- Καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε σε ένα ζεστό μέρος να φουσκώσουν για 1-1 ½ ώρα ή μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C στον αέρα.
- Αλείφουμε με ένα πινέλο τα τσουρέκια με τον κρόκο και πασπαλίζουμε με το φιλέ αμυγδάλου.
- Μεταφέρουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 25-30 λεπτά στην πάνω σχάρα. (Προσέχουμε να μην ανοίγουμε τον φούρνο όσο ψήνονται τα τσουρέκια.)
- Αφαιρούμε από τον φούρνο και σερβίρουμε.
Η συνταγή είναι του πολυγαπημένου chef Άκη Πετρετζίκη