Τις τελευταίες ημέρες στην επικαιρότητα του πολιτισμού, σε ιστοσελίδες, περιοδικά, εφημερίδες, ειδήσεις, πρωταγωνιστούν τα εγκαίνια του “Παρθενώνα της Μακεδονίας”. Ο “Παρθενώνας της Μακεδονίας”, είναι ο αρχαιολογικός χώρος του Ανακτόρου των Αιγών, ο οποίος αναστηλώθηκε πρόσφατα και εγκαινιάστηκε την Παρασκευή 5 Ιανουαρίου από τον πρωθυπουργό της χώρας. Χρειάστηκαν 16 χρόνια για να ολοκληρωθούν οι εργασίες της αναστήλωσης, της συντήρησης, της ανασκαφής και της ερευνητικής τεκμηρίωσης του αρχαιολογικού χώρου. Αναφορικά τώρα με τον χαρακτηρισμό ο “Παρθενώνας της Μακεδονίας”, προέκυψε από το καθηγητή Βόλφραμ Χέφνερ, επειδή μέσα στον αρχαιολογικό χώρο των Αιγών χωράει 3 φορές το μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Παρθενώνα. Ποιος είναι όμως αυτός ο σπουδαίος αρχαιολογικός χώρος της Μακεδονίας και ποια είναι η ιστορική του σημασία και τι σχέση έχει με τον μεγάλο ηγέτη Μέγα Αλέξανδρο;
Αυτό λοιπόν θα είναι και το θέμα του σημερινού μου άρθρου, η ιστορία του ανακτόρου και του αρχαιολογικού χώρου των Αιγών της Μακεδονίας.
Ο αρχαιολογικό χώρος των Αιγών, είναι η πρώτη πόλη που ιδρύθηκε από την Μακεδονική αυτοκρατορία. Η μακεδονική αυτή πόλη, βρίσκεται 80 χιλιόμετρα μακρυά από την Θεσσαλονίκη, στα νότια του μακεδονικού κάμπου, γεμάτη πλήθος ιστορικών μνημείων και αρχαιολογικών ευρημάτων. Η σπουδαιότητα του αρχαιολογικού χώρου, οφείλεται στην σύνδεση του μεγάλο στρατηλάτη Μέγα Αλέξανδρο και τον πατέρα του βασιλιά των Μακεδόνων, Φίλιππο Β’. Κάπως έτσι, εξιατίας της ιστορικής του σπουδαιότητας, ο αρχαιολογικός χώρος, εντάχθηκε δικαιωματικά στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO το 1996.
Το όνομα Αιγές, πηγάζει από τον φυσικό πλούτο της περιοχής, της αφθονίας δηλαδή του μακεδονικού κάμπου, αφού σημαίνει ο τόπος με τα πολλά κοπάδια. Η κατοίκηση της περιοχής των Αιγών είχε ξεκινήσει πολλούς αιώνες πριν την εμφάνιση των Μακεδόνων. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα ευρήματα των αρχαιολογικών ανασκαφών, υπάρχουν δείγματα κατοίκησης των Αιγών, ήδη από την προϊστορική περίοδο και συγκεκριμένα κατά την Εποχή του Χαλκού. Σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα έχουμε και τα επόμενα χρόνια, την Γεωμετρική Εποχή, με τα γεωμετρικά αγγεία και τα χάλκινα αγγεία, να πρωταγωνιστούνε και να ξεχωρίζουν εξαιτίας της υψηλής τους ποιότητας, ενώ ταυτόχρονα υπογραμμίζουν τον κεντρικό ρόλο και τη σημασία της περιοχής των Αιγών από τα πρώιμα αυτά χρόνια.
Η εποχή όμως κατά την οποία ξεχώρισε και πρωταγωνίστησε η περιοχή των Αιγών είναι στα χρόνια του βασιλιά Φίλιππου Β΄ (359-336 π.Χ.). Εκείνη την εποχή, η περιοχή βρίσκεται στο απόγειο της ακμής της, αφού βιώνει μια σπουδαία οικοδομική ανοικοδόμηση. Το καλοκαίρι του 334 π.Χ., σημειώνεται ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα στις Αιγές με πρωταγωνιστή τον βασιλιά των Μακεδόνων Φίλιππο Β. Ο πατέρας του μεγάλου στρατηλάτη, αποφασίζει να γιορτάσει την παντοδυναμία του, ντύνεται λοιπόν στα λευκά, αποχωρίζεται τα όπλα του, ενώ στο κεφάλι του φορά “το στεφάνι της γιορτής” και πραγματοποιεί μια ιερή πομπή. Δυστυχώς όμως, η παραπάνω τελετή δεν θα έχει καλό τέλος, αφού εκεί ο βασιλιάς Φίλιππος Β θα αφήσει και την τελευταία του πνοή.
Στο αποκορύφωμα της εορτής, καθώς ο βασιλιάς Φίλιππος έμπαινε στο θέατρο, μαχαιρώθηκε και έπεσε νεκρός στο θέατρο των Αιγών, με το αίμα του να πλημμυρίζει στον χώρο της ορχήστρας. Ο χώρος των Αιγών μπορεί να “βάφτηκε” με το αίμα του βασιλιά των Μακεδόνων Φίλιππο Β, στην συνέχεια όμως υπήρξε και ο τόπος στον οποίο στέφτηκε βασιλιάς ο διάδοχος του, ο μεγάλος στρατηλάτης Μέγας Αλέξανδρος.
Αναφορικά τώρα με τα ευρήματα που έχουν έρθει στο φως σήμερα από τους αρχαιολόγους, ξεχωρίζουν οι τρεις βασιλικές ταφικές συστάδες της νεκρόπολης, οι οποίες περιλαμβάνουν, τον τάφο ου Φιλίππου Β΄ στα δυτικά, τον Τάφο της Ευριδίκης ή αλλιώς γνωστό ως Τάφο της Περσεφόνης,(εξαιτίας της τοιχογραφίας που περιλαμβάνει με την αρπαγή της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα), τον Τάφο με τους Ελεύθερους κίονες και τον Τάφο του Αλέξανδρου Δ’,(ενός νεαρού έφηβου 13-15 χρονών μέλους της βασιλικής οικογένειας των Μακεδόνων).
Εκτός όμως από την Βασιλική Νεκρόπολη, στον αρχαιολογικό χώρο των Αιγών υπάρχει το αρχαίο θέατρο που σας ανέφερα και παραπάνω, στο οποίο έχασε την ζωή του ο βασιλιάς Φίλιππος Β’ και το περιβόητο Ανάκτορο, το οποίο επικρατεί στην επικαιρότητα εξαιτίας της αναστήλωσης του. Το κτίριο παρόλο που είναι μνημειακών διαστάσεων και επιβλητικό, είναι λιτό και λειτουργικό, ξεχωρίζει για τα πολυτελή υλικά από τα οποία κατασκευάστηκε, όπως επίσης για την κομψότητα και την γοητεία που εκπέμπει. Η κυριότερη αιτία για την οποία φημίζεται το Ανάκτορο των Αιγών, εκτός από την σπουδαία αρχιτεκτονική του, είναι μεγάλο περιστύλιο του ανακτόρου, στέφθηκε βασιλιάς των Μακεδόνων ο Μέγας Αλέξανδρος. Η “ζωή” του ανακτόρου των Αιγών διήρκησε μέχρι τον 2ο αιώνα, όταν την περιοχή κατάκτησαν οι Ρωμαίοι, οι οποίοι κατέστρεψαν και το ανάκτορο.
Το ανάκτορο στο οποίο στέφθηκε Βασιλιάς των Μακεδόνων,έπειτα από την εν ψυχρώ δολοφονία του πατέρα του, Φιλίππου Β’, ο μεγάλος στρατηλάτης, Μέγας Αλέξανδρος, είναι ο πρωταγωνιστής της επικαιρότητας του πολιτισμού, αυτή την στιγμή στην χώρα μας, εξαιτίας της ολοκλήρωσης των εργασιών της αναστήλωσης του. Αν με ρωτάτε, μετά την Βασιλική Νεκρόπολη των Αιγών, το Ανάκτορο αποτελεί ένας από τους σπουδαιότερους χώρους της ιστορίας της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας, αφού από εκεί ξεκίνησε το ταξίδι του προς την αιωνιότητα ο θρυλικός Μέγας Αλέξανδρος.
Ο αρχαιολογικός χώρος των Αιγών, με την Βασιλική Νεκρόπολη, το Αρχαίο Θέατρο και το Ανάκτορο, αποτελούν μερικούς από τους σπουδαιότερους σταθμούς, όχι μόνο της ιστορίας της Μακεδονικής Δυναστείας, αλλά ολόκληρης της ιστορίας του πολιτισμού της χώρας μας.