471
Τι θα λέγατε να φτιάξουμε βελουτέ σούπα με φάβα και κάστανα;
Υλικά που θα χρειαστούμε για την συνταγή:
Για τη σούπα
200 γρ. φάβα
2,5 λίτρα νερό, καυτό
1 πατάτα
1 καρότο
1 κρεμμύδι
1 σκ. σκόρδο
2 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
1 πρέζα κρυσταλλική ζάχαρη
1⁄2 κ.γ. τζίντζερ, σε σκόνη
300 γρ. κάστανα, βρασμένα
1 κύβο λαχανικών
30 γρ. ελαιόλαδο
ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι
χυμό λεμονιού, από 1 λεμόνι
Για τη σύνθεση
150 γρ. κάστανα, βρασμένα
1 κ.σ. μέλι
1 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
πιπέρι
2 κ.σ. ελαιόλαδο
Εκτέλεση της συνταγής:
Για τη σούπα
Βάζουμε τη φάβα σε ένα μπολ, προσθέτουμε το 1 λίτρο καυτό νερό, και ανακατεύουμε με μια κουτάλα.
Αφήνουμε στην άκρη για 2-3 λεπτά μέχρι να σκουρύνει το νερό.
Σουρώνουμε τη φάβα, τη μεταφέρουμε σε ένα άλλο μπολ, και την αφήνουμε στην άκρη.
Κόβουμε την πατάτα, το καρότο, το κρεμμύδι και το σκόρδο σε λεπτές φέτες, και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το αλάτι, το πιπέρι και τη ζάχαρη.
Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα λαχανικά 2-3 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν.
Προσθέτουμε τη φάβα, το τζίντζερ, τα βρασμένα κάστανα, το 1,5 λίτρο καυτό νερό και τον κύβο κότας, και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 20-25 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να μαλακώσει η φάβα. Χρειάζεται συχνό ανακάτεμα γιατί κολλάει εύκολα στον πάτο της κατσαρόλας.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και χτυπάμε με ένα ραβδομπλέντερ μέχρι να αποκτήσει λεία υφή η σούπα.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το ξύσμα και τον χυμό του λεμονιού, και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Για τη σύνθεση
Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε τα κάστανα και το μέλι, και ανακατεύουμε συνεχώς με μια κουτάλα μέχρι να καραμελώσουν.
Μοιράζουμε τη σούπα σε πιάτα, γαρνίρουμε με τα κάστανα και τα παξιμάδια σπασμένα σε μικρά κομμάτια, πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και το πιπέρι, και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο.
Σερβίρουμε.
Η συνταγή είναι του πολυγαπημένου chef Άκη Πετρετζίκη