776
Τι θα λέγατε να φτιάξουμε αλμυρές μπάρες βρόμης;
Υλικά που θα χρειαστούμε για την συνταγή:
250 γρ. βρόμη, χωρίς γλουτένη
60 γρ. λιναρόσπορο
20 γρ. κολοκυθόσπορο
20 γρ. παπαρουνόσπορο
50 γρ. κάσιους, χοντροκομμένα
1 κ.σ. σάλτσα σόγιας, χωρίς γλουτένη
1 κ.σ. κουρκουμά, σε σκόνη
1 κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. μυρωδικά, ξηρά (θυμάρι, ρίγανη κλπ.)
10 γρ. φύκια, κομμένα σε μικρά κομματάκια 0,5 εκ.
20 γρ. λιαστές ντομάτες, στραγγισμένες καλά και κομμένες σε μικρά κυβάκια
170 γρ. σιρόπι αγαύης
200 γρ. βούτυρο αμυγδάλου
γιαούρτι στραγγιστό, για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
Εκτέλεση της συνταγής:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C στον αέρα.
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τη βρόμη, τους σπόρους, τα κάσιους, τη σόγια και τον κουρκουμά.
Απλώνουμε το μείγμα σε ένα ταψάκι και το ψήνουμε για 10 λεπτά ανακατεύοντας μια φορά ενδιάμεσα, αν χρειαστεί.
Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο, επιστρέφουμε το μείγμα στο μπολ, και το αφήνουμε να κρυώσει.
Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το βούτυρο και το σιρόπι αγαύης, και ανακατεύουμε καλά.
Σε ένα τηγάνι, ζεσταίνουμε το βούτυρο και το σιρόπι αγαύης σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να δέσει το μείγμα.
Σβήνουμε τη φωτιά και αδειάζουμε το μείγμα στο μπολ με τη βρόμη.
Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα και στη συνέχεια, αν θέλουμε, με τα χέρια μας. Όταν το πιέζουμε μέσα στα δάχτυλά μας πρέπει να γίνεται μια μάζα.
Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα ταψάκι 20×30 εκ., το οποίο έχουμε στρώσει με λαδόκολλα.
To πιέζουμε καλά με τα χέρια μας και μετά με την πίσω μεριά ενός ποτηριού για να γίνει συμπαγές.
Το μεταφέρουμε στο ψυγείο για 2 ώρες, ώστε να κρυώσει το μείγμα και να σφίξει καλά.
Βγάζουμε το ταψί από το ψυγείο, κόβουμε το μείγμα σε μπάρες, και τις απολαμβάνουμε σκέτες ή τις συνοδεύουμε με γιαούρτι.
Η συνταγή είναι του πολυγαπημένου chef Άκη Πετρετζίκη