611
Τι θα λέγατε να φτιάξουμε αλμυρά παλμιέ με ψητό κοτόπουλο;
Υλικά που θα χρειαστούμε για την συνταγή:
1 φύλλο σφολιάτας
2 κ.σ. κέτσαπ
1 κ.σ. ρίγανη
100 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
6 φέτες κοτόπουλο, ψητό
πιπέρι
1 κρόκο, αραιωμένο με νερό
Εκτέλεση της συνταγής:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C στον αέρα.
Απλώνουμε το φύλλο σφολιάτας πάνω στον πάγκο εργασίας, κρατώντας τη μεμβράνη στο κάτω μέρος.
Πιέζουμε το φύλλο με έναν πλάστη ώστε να γίνει λείο.
Αλείφουμε με ένα πινέλο την κέτσαπ ώστε να πάει παντού.
Πασπαλίζουμε με τη ρίγανη και ρίχνουμε 50 γρ. γραβιέρα.
Τοποθετούμε από 3 φέτες κοτόπουλου, τη μια δίπλα στην άλλη, στις 2 μικρές πλευρές της σφολιάτας, αφήνοντας το κέντρο του φύλλου κενό.
Πασπαλίζουμε με πιπέρι και φροντίζουμε η μια μικρή πλευρά να βρίσκεται μπροστά μας.
Τυλίγουμε με τη βοήθεια της μεμβράνης σε ρολό από τη μικρή πλευρά του φύλλου μέχρι το σημείο που αφήσαμε κενό στη μέση. (Δείτε αναλυτικά το βίντεο της συνταγής)
Γυρνάμε το φύλλο ώστε να έχουμε μπροστά μας την άλλη μικρή πλευρά και τυλίγουμε ξανά σε ρολό με τον ίδιο τρόπο μέχρι τη μέση.
Αφαιρούμε τη μεμβράνη και πιέζουμε με τα χέρια μας το ρολό ώστε να κολλήσουν τα υλικά μεταξύ τους.
Απλώνουμε ένα φύλλο λαδόκολλας σε ένα ταψί.
Κόβουμε σε 16 ίσα κομμάτια ώστε να δημιουργήσουμε τα παλμιέ, και μεταφέρουμε τα 8 στο ταψί. Τα υπόλοιπα 8 τα μεταφέρουμε στο ψυγείο μέχρι να ψηθεί η πρώτη δόση, καθώς δεν μπορούμε να ψήσουμε ταυτόχρονα τα 2 ταψιά.
Αλείφουμε με ένα πινέλο τα παλμιέ με τον κρόκο.
Μεταφέρουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 20-25 λεπτά στην πάνω σχάρα.
Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο και αφηνουμε στην ακρη.
Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για τα υπόλοιπα παλμιέ.
Μεταφέρουμε τα παλμιέ σε μια επιφάνεια και σερβίρουμε.
Η συνταγή είναι του πολυγαπημένου chef Άκη Πετρετζίκη