Αν θέλεις να φτιάξεις εύκολα και γρήγορα την δική σου φανουρόπιτα ακολουθεί η κατάλληλη συνταγή !
Για την συνταγή θα χρειαστείς :
- 375 γρ. σπορέλαιο
- 375 γρ. χυμό πορτοκαλιού
- 300 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
- 1 κ.γ. μαγειρική σόδα
- 1 κ.γ. κανέλα
- 1/4 κ.γ. γαρίφαλο
- 540 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 120 γρ. καρύδια
- 75 γρ. σταφίδες, (προαιρετικά)
- αλάτι
- 1 κ.σ. άχνη ζάχαρη
- φύλλα δυόσμου
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο C στον αέρα.
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το σπορέλαιο, 250 γρ. χυμό πορτοκάλι, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα σύρμα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε τα 125 γρ. χυμό πορτοκάλι, τη σόδα, την κανέλα, το γαρίφαλο και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι μέχρι να αφρίσει η σόδα.
Προσθέτουμε το μείγμα με τη σόδα στο μπολ με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα σύρμα.
Βάζουμε στο μπολ το αλεύρι, τα καρύδια, το αλάτι, τις σταφίδες και ανακατεύουμε με μία κουτάλα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Μεταφέρουμε σε ένα λαδωμένο και αλευρωμένο ταψί 25×30 εκ. και ψήνουμε για 50-60 λεπτά.
Αφήνουμε να κρυώσει καλά και σερβίρουμε με ζάχαρη άχνη και φύλλα δυόσμου.
Tip από τον Άκη Πετρετζίκη
1. Προσοχή: αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά πριν κόψουμε.
2. Η φανουρόπιτα συνήθως τρίβεται επειδή το μείγμα μας δεν έχει αβγά. Εάν δεν θέλετε να τρίβεται, μπορείτε να χτυπήσετε πολύ περισσότερο το μείγμα, αλλά στην περίπτωση αυτή ίσως το γλυκό σας βγάλει περισσότερο λάδι στο ψήσιμο.
Η συνταγή είναι του αγαπημένου μας Άκη Πετρετζίκη