Τα σχολικά που πρέπει να πάρεις; Το πρόγραμμα με τις εξωσχολικές δραστηριότητες που πρέπει να φτιάξεις; Το κολατσιό που πρέπει να τους βάζεις μαζί τους; Τι θεωρείς το πιο δύσκολο κομμάτι στο παζλ “επιστροφή στο σχολείο“; Μήπως το πρωινό ξύπνημα;
Η ιστορία και η εμπειρία έχουν δείξει ότι τα παιδιά προσαρμόζονται στις καταστάσεις και είναι πιο δεκτικά στις αλλαγές από εμάς κι από όσο εμείς νομίζουμε. Ένα παιδί που έπαιζε στην πλατεία του χωριού με τους φίλους του έως τις 11 και 12 η ώρα, και χουζούρευε έως τις 10-11 το πρωί στις διακοπές, είναι πραγματικά μαγικό το πώς πετάγεται από το κρεβάτι στις 7 η ώρα το πρωί για να πάει σχολείο.
Αν το δικό σας παιδί δεν ακολουθεί ακριβώς αυτή τη μαγική ανατροπή, προσπαθήστε να ακολουθήσετε τα παρακάτω, αγουροξυπνημένα αλλά εγγυημένα, 6 βήματα:
1ο και βασικό: Επιστρέφουμε στην καθημερινή μας ρουτίνα.
Το παιδί πηγαίνει για ύπνο νωρίς έτσι ώστε ξυπνώντας να έχει χορτάσει τουλάχιστον 8-10 ώρες ύπνου. Στην αρχή δεν θα είναι εύκολο, οφείλετε όμως να αντισταθείτε στις παρακλήσεις του για «λίγη τηλεόραση ακόμα» ή «θα χαζέψω λίγο στο τάμπλετ μου πριν κοιμηθώ» ή «μα δεν νυστάζω, σου λέω!».
2. Ξυπνάτε το παιδί σας με τρυφερό τρόπο.
Οι φωνές «Σήκωω! Θα αργήσεις!» δεν είναι ο δέων τρόπος, που άλλωστε δεν ευχαριστεί ούτε παιδί ούτε και ενήλικα. Ανοίξτε τις κουρτίνες του δωματίου του να μπει φως, κάντε διακριτικούς καθημερινούς ήχους (π.χ. φτιάξτε τον καφέ σας στην καφετιέρα της κουζίνας) ώστε να ακούσει ότι το σπίτι ξυπνάει, χαρίστε του ένα γλυκό χάδι στην πλατούλα και ξυπνήστε το.
3. Υπενθυμίστε στο παιδί την πρωινή ρουτίνα του.
Πλένουμε το πρόσωπό μας, πάμε τουαλέτα, πλένουμε χεράκια, τρώμε το πρωινό μας, πλένουμε δόντια, ντυνόμαστε, χτενιζόμαστε, παίρνουμε τσάντα, φεύγουμε!
4. Ετοιμάστε ρούχα και τσάντα αποβραδίς.
Ένα κόλπο για να αποφύγετε το άγχος το πρωί και τον εκνευρισμό στο σπίτι είναι να έχει το παιδί έτοιμη την τσάντα του αποβραδίς, αλλά και τα ρούχα που θα φορέσει στο σχολείο. Είναι εξίσου σημαντικό να έχετε σκεφτεί τι κολατσιό θα πάρει μαζί του, και να είναι πλυμένο το θερμός του.
5. Βάλτε λίγη μουσική.
Αντί να ανοίξετε την τηλεόραση ή να δώσετε στο παιδί το τάμπλετ του «για λίγο», προτιμήστε να βάλετε 1-2 τραγούδια που του αρέσουν.
6. Προσπαθήστε να ξυπνάτε μισή ώρα πριν από το παιδί.
Αφενός, γιατί είναι ωφέλιμο να έχουμε λίγα ανενόχλητα λεπτά για τον εαυτό μας κάθε πρωί, αφετέρου, για να υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος της προετοιμασίας.
Καλή μας αρχή, και όμορφα ξυπνήματα!