709
Τι θα λέγατε να φτιάξουμε τσιπούρες με πατατοσαλάτα;
Υλικά που θα χρειαστούμε για την συνταγή:
Για τις τσιπούρες
3 τσιπούρες, καθαρισμένες
4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
12-15 κλ. θυμάρι, φρέσκο, ψιλοκομμένο
αλάτι
πιπέρι
Για την πατατοσαλάτα
700 γρ. πατάτες
2 κ.σ. ξίδι, από λευκό κρασί
1-2 κ.σ. ελαιόλαδο
25 γρ. ελιές
25 γρ. κάππαρη
ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι
2 κ.σ. μαγιονέζα
½ κ.σ. μουστάρδα
1 φρέσκο κρεμμυδάκι, μεγάλο
½ ματσάκι μαϊντανό
αλάτι
πιπέρι
Για το σερβίρισμα
πιπέρι , φρεσκοτριμμένο
ελαιόλαδο
λεμόνι, σε φέτες
Εκτέλεση της συνταγής:
Για τις τσιπούρες
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα.
Τοποθετούμε σε ένα ξύλο κοπής τις τσιπούρες και τις χαράζουμε με ένα μαχαίρι διαγώνια και από τις δύο πλευρές.
Ρίχνουμε το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι, και απλώνουμε με τα χέρια μας τη μαρινάδα εξωτερικά και εσωτερικά του ψαριού.
Προσθέτουμε το θυμάρι εσωτερικά στην κοιλιά της κάθε τσιπούρας.
Τοποθετούμε ένα σχαροτήγανο σε δυνατή φωτιά και αφήνουμε να κάψει.
Βάζουμε τις τσιπούρες σε 2-3 δόσεις και ψήνουμε για 2-3 λεπτά από την κάθε πλευρά μέχρι να πάρουν χρώμα.
Στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί και μεταφέρουμε εκεί τις τσιπούρες.
Μεταφέρουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 10-15 λεπτά
Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο και το αφήνουμε στην άκρη.
Για την πατατοσαλάτα
Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε νερό και αφήνουμε να πάρει βράση.
Ξεφλουδίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε κομμάτια.
Ρίχνουμε τις πατάτες στην κατσαρόλα και βράζουμε για 15-20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα, σουρώνουμε τις πατάτες και τις μεταφέρουμε σε ένα μπολ.
Προσθέτουμε το ξίδι, το ελαιόλαδο, το αλάτι, το πιπέρι, τις ελιές, την κάπαρη και το ξύσμα, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
Προσθέτουμε τη μαγιονέζα και τη μουστάρδα.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμυδάκι και τον μαϊντανό, τα προσθέτουμε στο μπολ, και ανακατεύουμε.
Σερβίρουμε τις τσιπούρες με την πατατοσαλάτα, πιπέρι, ελαιόλαδο και φέτες λεμονιού.
Η συνταγή είναι του πολυγαπημένου chef Άκη Πετρετζίκη