Home HOMEFOOD Κριθαράκι με γαρίδες και κρόκο Κοζάνης

Κριθαράκι με γαρίδες και κρόκο Κοζάνης

by Businessmum.gr

Τι θα λέγατε να φτιάξουμε κριθαράκι με γαρίδες και κρόκο Κοζάνης;

Υλικά που θα χρειαστούμε για την συνταγή:

500 γρ. κριθαράκι, μέτριο
1 κιλό γαρίδες, με κέλυφος
1.500 γρ. νερό
6-8 κ.σ. ελαιόλαδο
3 στικ σέλερι
2 καρότα
1 κρεμμύδι
1 σκ. σκόρδο
1 φύλλο δάφνης
1 πρέζα κρυσταλλική ζάχαρη
3 ντομάτες, τριμμένες (500 γρ.)
1 γρ. κρόκο Κοζάνης (σαφράν), σε στήμονες
1 φρέσκο κρεμμυδάκι
½ ματσάκι μαϊντανό
ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι
χυμό λεμονιού, από ½ λεμόνι
αλάτι
πιπέρι

Για το σερβίρισμα
πιπέρι , φρεσκοτριμμένο
ελαιόλαδο
1 λεμόνι, σε φέτα

Εκτέλεση της συνταγής:

Αφαιρούμε τα κεφάλια και τα κελύφη από τις γαρίδες, και τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ.
Αφαιρούμε και πετάμε το έντερο, κόβουμε τις γαρίδες στη μέση και τις μεταφέρουμε σε ένα δεύτερο μπολ.
Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, και ρίχνουμε το νερό και τα κελύφη.
Αφήνουμε να πάρουν βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά  και μαγειρεύουμε για 15-20 λεπτά. 
Προαιρετικά, πατάμε τα κελύφη με το εργαλείο του πουρέ ώστε να βγάλουν τη γεύση τους.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, σουρώνουμε τα κελύφη και κρατάμε τον ζωμό.
Προσθέτουμε στο μπολ με τις γαρίδες 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι, και ανακατεύουμε με τα χέρια μας.
Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε να κάψει πολύ καλά.
Ρίχνουμε τις γαρίδες και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα, γυρνώντας τες με μια τσιμπίδα. (Αν το σκεύος είναι μικρό, τις μεταφέρουμε σε 2 δόσεις.)
Μεταφέρουμε τις γαρίδες σε ένα μπολ και αφήνουμε το τηγάνι στη φωτιά.
Ψιλοκόβουμε το σέλερι, τα καρότα και το κρεμμύδι. 
Ρίχνουμε στο τηγάνι το 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο και τα λαχανικά, και ανακατεύουμε. 
Λιώνουμε με την πλαϊνή πλευρά ενός μαχαιριού το σκόρδο, το ψιλοκόβουμε και το προσθέτουμε στο τηγάνι.
Προσθέτουμε το φύλλο δάφνης και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν τα λαχανικά.
Προσθέτουμε το κριθαράκι και τη ζάχαρη, και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα για 2-3 λεπτά.
Προσθέτουμε τον ζωμό, τις ντομάτες και τον κρόκο Κοζάνης, ανακατεύουμε, και πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι.
Αφήνουμε να πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 15-20 λεπτά.
Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέτουμε τις γαρίδες.
Ψιλοκόβουμε το πράσινο μέρος από το φρέσκο κρεμμυδάκι και τον μαϊντανό, και τα ρίχνουμε στο τηγάνι.
Προσθέτουμε το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού, και ανακατεύουμε. 
Σερβίρουμε με πιπέρι, ελαιόλαδο και 1 φέτα λεμονιού.

Η συνταγή είναι του πολυγαπημένου chef Άκη Πετρετζίκη

Καλώς ήλθατε 👋

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε εκπληκτικό περιεχόμενο στα εισερχόμενά σας, κάθε εβδομάδα.

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Related Posts