Όπως κάθε συνταγή, έτσι και οι συνταγές των κριτσινιών έχουν τα μυστικά τους. Στις γραμμές που ακολουθούν, μοιραζόμαστε μαζί σας τις πιο βασικές συμβουλές οι οποίες θα σας οδηγήσουν κατευθείαν στα πιο τραγανά κριτσίνια που δοκιμάσατε ποτέ. Το καλύτερο όλων; Τις συμβουλές αυτές τις μοιράζομαι μαζί σας την κατάλληλη στιγμή! Γιατί; Επειδή τα κριτσίνια -μαζί με λίγο τυρί, λαχανικά ή ένα γιαούρτι- αποτελούν ιδανικό σνακ για το σχολείο ή το γραφείο. Σίγουρα, λοιπόν, δεν υπάρχει καλύτερο timing από αυτό! Τι λέτε, πάμε να δούμε τι θα πρέπει να γνωρίζουμε για να ετοιμάσουμε τα καλύτερα κριτσίνια στην κουζίνα του σπιτιού μας;
#1 Προσοχή στο ζύμωμα
Αυτή, είναι ίσως η πιο σημαντική συμβουλή που θα μπορούσα να μοιραστώ μαζί σας: Φροντίζουμε να μην ζυμώνουμε πολύ τη ζύμη μας κατά το πλάσιμο μια και έτσι θα «κόψει», θα αποβάλει το λάδι της και τα κριτσίνια μας ΔΕΝ θα γίνουν τραγανά.
# 2 Δεν φοβόμαστε το ψήσιμο
Είναι σημαντικό να δώσουμε στα κριτσίνια όσο χρόνο χρειάζονται προκειμένου να αποβάλλουν την υγρασία τους και να γίνουν τραγανά. Έτσι, λοιπόν, τα βάζουμε στον φούρνο και προτού τα αφαιρέσουμε, τα δοκιμάζουμε. Αν δούμε ότι είναι τόσο τραγανά όσο επιθυμούμε, τα αφαιρούμε. Διαφορετικά, τους δίνουμε παραπάνω χρόνο μέχρι να πάρουμε το αποτέλεσμα που μας ικανοποιεί. Προσοχή! Ο χρόνος ψησίματος μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το μέγεθος των κριτσινιών, αλλά και ανάλογα με τον κάθε φούρνο. Επίσης, να θυμάστε ότι αφού αφαιρέσουμε τα κριτσίνια μας από τον φούρνο, συνεχίζουν να ψήνονται για μερικά λεπτά ακόμα.
#3 Τα αποθηκεύουμε σωστά
Είναι πολύ σημαντικό να αποθηκεύσουμε σωστά τα κριτσίνια προκειμένου να μην πανιάσουν. Τι κάνουμε λοιπόν; Τα κλείνουμε μέσα σε ένα καθαρό και στεγνό δοχείο αποθήκευσης τροφίμων, μακριά από την υγρασία και το φως του ήλιου. Προσοχή! Είναι πολύ σημαντικό το σκεύος στο οποίο θα αποθηκεύσουμε τα κριτσίνια να μην έχει μέσα κάποιο άλλο τρόφιμο. Βλέπετε, πολλές φορές τα βάζουμε στην ψωμιέρα μαζί π.χ. με ένα κέικ. Το αποτέλεσμα; Το κέικ χάνει όλη του την υγρασία η οποία πηγαίνει στα κριτσίνια. Τι σημαίνει αυτό; Τραγανό κέικ και… πανιασμένα κριτσίνια.
#4 Μαθαίνουμε να… αναζωογονούμε τα κριτσίνια
Δεν αποθηκεύσαμε σωστά τα κριτσίνια μας και έχασαν αυτή την τραγανή σύσταση που τόσο αγαπάμε; Κανένα πρόβλημα! Δεν απογοητευόμαστε. Αντιθέτως, τα παίρνουμε, τα απλώνουμε σε μια λαμαρίνα και τα βάζουμε στον φούρνο, στους 100οC για περίπου 1 ώρα μέχρι να γίνουν και πάλι τραγανά.
#5 Αξιοποιούμε τα κριτσίνια με τον καλύτερο τρόπο 🙂
Πώς; Θα σας πω ευθύς αμέσως: τα απολαμβάνουμε αντί για ψωμί μαζί με το φαγητό μας ή τα χρησιμοποιούμε ως κρουτόν μέσα στις φρεσκοκομμένες σαλάτες μας. Τα τυλίγουμε με λίγο προσούτο δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο ένα πεντανόστιμο ορεκτικό ή τα επιστρατεύουμε σαν σνακ συνοδευόμενα από λίγο τυρί, γαλοπούλα ή ακόμα και ένα γιαούρτι. Τέλος, τα σερβίρουμε με μια σπιτική αλοιφή ή τα «παντρεύουμε» με διάφορα υλικά και δημιουργούμε εντυπωσιακά πλατό τυριών, αλλαντικών κ.ά.
Αυτό το γνωρίζατε;
Τα πρώτα κριτσίνια λέγεται πως έκαναν την εμφάνισή τους τον 14ο αιώνα, ενώ με το πέρασμα του χρόνου, άρχισαν να αποκτούν ολοένα και περισσότερους οπαδούς, μέχρι που το 1600 θεωρούνταν πια αρκετά διαδεδομένα και επιστρατεύονταν αρχικά ως ορεκτικό και στη συνέχεια ως σνακ συνοδευόμενα από λίγο τυρί ή κάποιο αλλαντικό. Ιστορικά στοιχεία αναφέρουν το Τορίνο ως τόπο «γέννησης» των κριτσινιών. Μάλιστα, λέγεται ότι τα παλιά τα χρόνια, οι τεχνίτες -αφού έπλαθαν τη ζύμη- την άνοιγαν τόσο μακριά όσο μακρύ ήταν το άνοιγμα των χεριών τους και στη συνέχεια την έκοβαν τόσο όσο ήταν το άνοιγμα του φούρνου τους προκειμένου να μπορέσουν να την ψήσουν. Τα κριτσίνια -όπως ήδη αναφέραμε- αρχικά αποτελούσαν ένα πρώτης τάξης ορεκτικό, ενώ με το πέρασμα του χρόνου είδαμε να κάνουν την εμφάνισή τους και κάποιες γλυκές εναλλακτικές όπως π.χ. κριτσίνια με σοκολάτα, κακάο, κανέλα, ξηρούς καρπούς και πολλά ακόμα υλικά.
Οι συμβουλές είναι του αγαπημένου μας Άκη Πετρετζίκη