«Καλά πώς είσαι έτσι;» , «Είσαι όπως είσαι και έχεις μούτρα και κυκλοφορείς;», «Δεν βλέπεις πως είσαι… Θέλεις και αγόρι», «Μα καλά γιατί είσαι τόσο αδύνατη; Θα σε πάρει ο αέρας», «Πώς είσαι έτσι; Φαίνονται τα κόκκαλά σου», «Είσαι τόσο χοντρός που δεν θα χωράς από την πόρτα», «Καλά πόσες ραγάδες έχεις», «Το σώμα σου είναι σαν πατσάς, σταμάτα να τρως»…. Είναι κάποιες από τις εκφράσεις, δυστυχώς, που ακούμε σε μία κοινωνία στη σήμερον ημέρα. Το να μιλάς ή να κατακρίνεις κάποιον είναι το μόνο εύκολο. Το να ακούς ή να σκέφτεσαι είναι πολύ πιο δύσκολο, για αυτό και το επιλέγουν λίγοι. Έχεις μπει ποτέ στη διαδικασία να σκεφτείς όλες τις παραμέτρους πριν «δικάσεις» τον άλλον για την εξωτερική του εμφάνιση; Μάλλον όχι.!
Ως γνωστόν, η εικόνα του σώματος αποτελούσε και αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια της αυτοεκτίμησης ενός ατόμου και έναν παράγοντα που ασκεί καθοριστική επίδραση στην ψυχική υγεία του ατόμου, επηρεάζοντας περισσότερο έφηβες και εφήβους, κάτι που οδηγεί σε λανθασμένα πρότυπα αναφορικά με την αυτό-εικόνα τους. Η εικόνα του σώματος, πλέον, απασχολεί όχι μόνο γυναίκες αλλά και άντρες, με την ενασχόληση των αντρών επί του θέματος, να αυξάνεται ραγδαία. Ως εικόνα του σώματος, ορίζονται οι αντιλήψεις, οι στάσεις και τα συναισθήματα που έχει ένα άτομο σχετικά με την αυτό-εικόνα του για το σώμα, την εικόνα που έχουν οι άλλοι για το ίδιο το άτομο αλλά και μία ιδανική εικόνα που ίσως θα ήθελε να είχε.!
Τι είναι το body shaming;
Εκλαμβάνεται και αποτελεί ένα είδος κοινωνικού εκφοβισμού και ένα κοινωνικό στίγμα, το οποίο λαμβάνει χώρα είτε διαδικτυακά είτε πρόσωπο με πρόσωπο, αναφορικά με την εξωτερική του εμφάνιση. Στην ουσία πρόκειται για μια μορφή ψυχολογικής βίας, μία πράξη ή τακτική που ακολουθεί κάποιος με σκοπό να κρίνει αρνητικά κάποιο άλλο άτομο με βάση την εικόνα του σώματός του και αυτό έχει ως αποτέλεσμα το άτομο που λαμβάνει την αρνητική κριτική, να αισθάνεται πολύ άσχημα με το σώμα αλλά και την εξωτερική του εμφάνιση. Συνήθως, η αρνητική κριτική αφορά άτομα με περισσότερο σωματικό βάρος ή λιποβαρή και γενικά άτομα που δεν ταιριάζουν με τα κοινωνικά πρότυπα, όπως του να είσαι λεπτός, λεπτός =όμορφος. Ο σχολιασμός μπορεί να αφορά το διαφορετικό μέγεθος – σωματότυπο κάποιου, τα κιλά του, την ηλικία του, τα ρούχα του ή ακόμη και το χρώμα του δέρματος.
Υπάρχουν διάφορα είδη Body Shaming που αφορούν,
- Το Βάρος
Ο πιο συνήθης λόγος που οι άνθρωποι βιώνουν αισθήματα ντροπής είναι εξαιτίας του σωματικού τους βάρους.
- Την Ηλικία
Η σύνδεση του Age Shaming με το Body Shaming γίνεται όταν γίνονται σχόλια ως προς τα άτομα όπως «είναι πολύ μεγάλη σε ηλικία για να φοράει αυτό το ρούχο ή για να βάφεται». Ακόμα, υπάρχει πληθώρα άρθρων που δείχνουν φωτογραφίες διασημοτήτων πως είναι με μακιγιάζ και πως είναι χωρίς, επισημαίνοντας πόσο γερασμένο φαίνεται το πρόσωπο του ατόμου.
- Την Ελκυστικότητα
Γνωστό ως όρος Pretty Shaming και είναι κάτι που βιώνει κάποιος επειδή τυγχάνει να είναι πιο ελκυστικός. Ένα παράδειγμα είναι γυναίκες που θεωρούνται ελκυστικές να έχουν λιγότερες πιθανότητες για πρόσληψη σε δουλειά με θέση εξουσίας.
- Τις Τρίχες του σώματος
Υπάρχει μια γενικότερη πεποίθηση ότι, συγκεκριμένα οι γυναίκες θα πρέπει να αφαιρέσουν όλες τις τρίχες του σώματος τους, αλλιώς δεν θα είναι «κυρίες». Περιφρονητικά σχόλια που μπορεί να υπάρξουν σε αυτή την περίπτωση είναι όταν μια γυναίκα έχει τρίχες στην μασχάλη που την παρομοιάζουν με κάτι «τερατώδες» ή κάποιος να λέει σε μια γυναίκα ότι πρέπει να ξυριστεί επειγόντως.
- Το Φαγητό
Το λεγόμενο Food Shaming, όταν ένα άτομο ορίζει σε κάποιο άλλο τι πρέπει να φάει και τι όχι. Ακόμα, το ίδιο το άτομο μπορεί να κάνει Food Shaming στον εαυτό του δηλαδή «Είμαι παχύς, δεν πρέπει να φάω αυτό το γλυκό».
- Τα Ρούχα
Υπάρχει η πεποίθηση ότι δεν είναι όλα τα ρούχα για όλες τις γυναίκες.
- Τα Μαλλιά
Η δυτική κοινωνία παρουσιάζει ως πρότυπο των ιδανικών μαλλιών τα λαμπερά, κομψά και ίσια μαλλιά. Έτσι, τα μαλλιά με μπούκλες, τσακίσματα ή με διαφορετικές υφές δεν θεωρούνται τόσο ελκυστικά. Αυτό ονομάζεται Texture Shaming.
Ξεχνάς όμως κάτι… Ότι αυτά τα αρνητικά σχόλια που μπορεί να κάνεις στον άλλο, εξαιτίας του σώματος και της εμφάνισής του, υπάρχει τεράστια πιθανότητα να οδηγήσει σε εμφάνιση ψυχολογικών προβλημάτων όπως, διατροφικές διαταραχές, κατάθλιψη, έντονο άγχος, χαμηλή αυτοεκτίμηση, σωματική δυσφορία με ένα αίσθημα μίσους για το σώμα του φτάνοντας ακόμη και στο σημείο της αυτοκτονίας.
Ποιος είναι, λοιπόν, ο αντίκτυπος του Body Shaming στην ψυχολογία ενός ατόμου που το βιώνει;
Το Body Shaming μπορεί να προκαλέσει πληθώρα αρνητικών συνεπειών στο άτομο όπως:
- Διάφορες Διατροφικές Διαταραχές
- Το άτομο να ντρέπεται για το σώμα του
- Αυξημένη πιθανότητα κατάθλιψης
- Χαμηλή αυτοεκτίμηση
- Παχύσαρκα άτομα που βιώνουν Body Shaming έχουν λιγότερες πιθανότητες να ξεπεράσουν την υπερφαγία
- Αυξημένος κίνδυνος για αυτοτραυματισμό ή αυτοκτονία
- Χαμηλή ποιότητα ζωής
- Σωματική δυσμορφική διαταραχή
- Ανασφάλεια
- Φόβο
- Ανησυχία
- Θυμό
- Ψυχικό πόνο
Πώς μπορείς να σταματήσεις την λανθασμένη κουλτούρα του Body Shaming;
- Αυτό το σύγχρονο φαινόμενο απαιτεί την προσοχή ολόκληρης της κοινωνίας. Αρχικά, ένα πολύ σημαντικό κομμάτι και από τους πιο καθοριστικούς παράγοντες είναι, η σωστή ενημέρωση όλων σε συνδυασμό με τα σωστά και ορθά ερεθίσματα που λαμβάνει κάποιος από το περιβάλλον του, ώστε η κοινωνία να ξεφύγει από τον φαύλο κύκλο που μόνο βία, πόνο και δυστυχία προκαλεί.
- Ακόμη, εξίσου σημαντική είναι η συμβολή της οικογένειας και του σχολείου, η κοινωνική ανεκτικότητα στο διαφορετικό, η εκπαίδευση στο πως το άτομο να μην μπαίνει σε «καλούπια» ομορφιάς, συγκεκριμένα κιλά, χρώμα μαλλιών, χρώμα δέρματος και διαστάσεις σώματος.
- Η αυτοαποδοχή και ο αυτοσεβασμός μπορούν να συμβάλουν στη μείωση του body shaming.
- Ζήτησε βοήθεια από τους φίλους σου, τους γονείς σου ή από κάποιον ειδικό.
- Συνέχισε να αγαπάς και να φροντίζεις το σώμα σου, σύμφωνα με τις πραγματικές του ανάγκες.
- Μην αλλάξεις τις συνήθειές σου επειδή κάποιος σε προσέβαλε, παρά μόνο εάν εσύ ο ίδιος το θέλεις.
- Ενίσχυσε την αυτοεκτίμηση και την ψυχική σου ανθεκτικότητα, καθώς είναι τα καλύτερα «όπλα» για κάθε είδους εκφοβισμό.
Μην γίνεις και εσύ μέρος αυτής της βίας αλλά και οποιασδήποτε άλλης μορφής βίας! Πες ΟΧΙ ! Υποστήριξε καθετί δικό σου, καθετί που σου ανήκει!
Να αλλάζεις μόνο ότι Εσύ θέλεις και όταν Εσύ το θέλεις!!
Η ομορφιά βρίσκεται στην ψυχή, στον χαρακτήρα και στην προσωπικότητα κάποιου και ΟΧΙ στην εξωτερική εμφάνιση!