Η ψυχολόγος Ήρα Σαρακηνού αναλύει τους επτά τρόπους με τους οποίους προλαμβάνουμε την ανάπτυξη μιας ψυχοπαθολογίας στα παιδιά.
Βήμα 1ο. Εκδηλώνοντας τρυφερότητα με αγκαλιά, με άγγιγμα, με λεκτική και μη λεκτική επικοινωνία. Μια βασική ανθρώπινη ανάγκη είναι η αγκαλιά και το άγγιγμα. Σε περιόδους στρες τα παιδιά χρειάζονται την αγκαλιά για να νιώθουν ασφάλεια και παρηγοριά. Το μοίρασμα επίσης του άγχους του γονιού με το παιδί, του μαθαίνει πόσο ανακουφιστικό είναι να μοιράζεται και να επικοινωνεί τα συναισθήματα του τις δύσκολες στιγμές.
Βήμα 2ο. Εξασκώντας την υγιή επιθετικότητα (να μάθει το παιδί πώς να χειρίζεται το θυμό του, τι είναι αποδεκτό και τι όχι, να λέει όχι όταν δε του αρέσει κάτι και να υπερασπίζεται τον εαυτό του).
Βήμα 3ο. Αφιερώνοντας την προσοχή που του αξίζει.
Βήμα 4ο. Έχοντας ρεαλιστικούς στόχους για το παιδί. Αντικαθιστώντας την κριτική στην κάθε μικρή αποτυχία με μία ενθάρρυνση και επιβράβευση για τη προσπάθεια.
Βήμα 5ο. Δημιουργώντας ένα σωστό πρότυπο για το παιδί.
Βήμα 6ο. Ευνοώντας την δημιουργική σκέψη. Ένας απο τους λόγους που βιώνουμε άγχος ως ενήλικοι είναι η δυσκολία στην εξεύρεση πολλών πιθανών λύσεων για ένα πρόβλημα που μας απασχολεί. Αφήνοντας το παιδί να σκεφτεί τις δικές του λύσεις για το πρόβλημα του πάντα εξασκούμε την ικανότητα του παιδιού για εύρεση λύσεων.
Βήμα 7ο. Μια άλλη ομάδα γεγονότων ή καταστάσεων ζωής περιλαμβάνει περιπτώσεις στις οποίες το παιδί αντιμετωπίζει καταστάσεις με απαιτήσεις ή υψηλές προσδοκίες, που προέρχονται κυρίως απο τους γονείς, ενώ δεν είναι ασύνηθες η αρρώστια να εμφανιστεί με αφορμή μια πραγματική ή φαντασιακή προσωπική αποτυχία.
Η Ήρα Σαρακηνού είναι Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια και Ομαδική Αναλύτρια στο γραφείο που διατηρεί στη Κηφισιά (Παπαδιαμάντη 1, 14561) από το 2002. Έχει εκπαιδευτεί στη διεξαγωγή και διάγνωση ψυχομετρικών test MMPI (test αξιολόγησης ψυχοπαθολογίας) και WISC (test κλίμακας μέτρησης νοημοσύνης ανηλίκων) ενώ έχει ολοκληρώσει την 4ετή εκπαίδευση της στην Ομαδική Ανάλυση και τη Ψυχοθεραπεία. Επιπλέον, οι μεταπτυχιακές της σπουδές αφορούν τη Συμβουλευτική και την Κλινική Ψυχολογία.
Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο 210 6232636 ή επικοινωνήστε μέσω e-mail στο irasarak@yahoo.com.