Τα παιδιά δεν θέλουν πολλά για να είναι ευτυχισμένα. Γιατί κάθε χρόνο, τέτοια εποχή, το ξεχνάμε; Αυτό που απολαμβάνουν πραγματικά είναι ο ποιοτικός χρόνος με τη μαμά και τον μπαμπά, και σίγουρα χειροποίητες κατασκευές, όπως αυτή εδώ: ένα γιορτινό στεφάνι που γίνεται από απλά υλικά που έχουμε όλοι στην κουζίνα μας!
Ας φορέσουμε, λοιπόν, τις ποδιές και τα γιορτινά σκουφάκια μας, ας βάλουμε να παίζουν τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια και ας δημιουργήσουμε μαζί τις πιο ωραίες αναμνήσεις!
Για το Χριστουγεννιάτικο Στεφάνι χρειαζόμαστε:
360 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
300 γρ. αλάτι
250 γρ. νερό
πράσινο χρώμα ζαχ/κης σε πάστα
κόκκινο χρώμα ζαχ/κης σε πάστα
κίτρινο χρώμα ζαχ/κης σε πάστα
Πώς φτιάχνουμε το στεφάνι:
- Βάζουμε τα υλικά για το ζυμάρι σε ένα λεκανάκι και τα ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια ελαστική και ωραία ζύμη.
- Χωρίζουμε το ζυμάρι μας στα 4, σε τρία ισόποσα μέρη για να πλέξουμε με αυτά το στεφάνι και σε ένα με λίγη παραπάνω ποσότητα ζυμαριού από τα προηγούμενα για τα στολίδια.
- Απλώνουμε τα 3 ζυμάρια μας και πλέκουμε με αυτά την πλεξούδα μας, δημιουργώντας έναν κύκλο.
- Το 4ο ζυμάρι μας, το χωρίζουμε και αυτό σε 3 ίσα μέρη για να φτιάξουμε τα 3 διαφορετικά σχέδια που έχουμε επιλέξει για τον στολισμό του – καρδούλα, αστέρι, χριστουγεννιάτικο δέντρο.
- Ανακατεύουμε το κάθε ζυμάρι με 1 κ.γ. από χρώμα ζαχαροπλαστικής που έχουμε επιλέξει – κόκκινο χρώμα για την κουπάτ-καρδιά, πράσινο για το δέντρο και κίτρινο για τα αστέρια.
- Απλώνουμε τα ζυμάρια μας και χρησιμοποιώντας τις κουπάτ, κόβουμε τα σχέδια μας στο κάθε ζυμάρι.
- Αν θέλουμε, σχηματίζουμε με λίγο παραπάνω ζυμάρι και φύλλα- γκι για το στεφάνι μας.
- Μόλις ετοιμάσουμε τα στολίδια και το στεφάνι μας, με ένα πινέλο αλείφουμε με λίγο νερό τα στολίδια και τα κολλάμε πάνω στο στεφάνι.
- Αν θέλουμε, δημιουργούμε τρύπες στο στεφάνι με οδοντογλυφίδα και κρεμάμε ό,τι στολίδια θέλουμε.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για 30 με 40 λεπτά. Μας ενδιαφέρει να στεγνώσει και όχι να «ψηθεί».
Προσοχή! Το στεφάνι ΔΕΝ ΤΡΩΓΕΤΑΙ! Είναι μόνο για διακόσμηση!
Ιδέα-συνταγή από τον Άκη Πετρετζίκη