Κάθε χρόνο στις 20 Νοεμβρίου εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού, ο σκοπός της οποίας είναι να τιμήσει την επέτειο υιοθέτησης των Δικαιωμάτων του Παιδιού, από την Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που πραγματοποιήθηκε στις 20 Νοεμβρίου του 1959.
Η Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Παιδιού, ως κείμενο, έχει αναγνωριστεί σε παγκόσμιο επίπεδο στον κατάλογο των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Επιπλέον, έχει επικυρωθεί από όλα τα κράτη του κόσμου εκτός του κράτους των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και της Σομαλίας. Περιλαμβάνει 54 άρθρα, τα οποία διαχωρίζονται σε 4 τομείς [Δικαιώματα Επιβίωσης, Δικαιώματα Ανάπτυξης, Δικαιώματα Προστασίας και Δικαιώματα Συμμετοχής] και καλύπτουν όλα τα δικαιώματα των παιδιών.
Πολλοί μέχρι και σήμερα εξακολουθούν και αναρωτιούνται (παράλογο για εμένα), γιατί είναι σημαντική η καταχώρηση «των Δικαιωμάτων των Παιδιών» στον κατάλογο των Παγκόσμιων Ημερών, η απάντηση λοιπόν είναι πολύ απλή.
Περίπου 80 εκατομμύρια βρέφη γεννιούνται κάθε χρόνο στον κόσμο, αυξάνοντας έτσι συνεχώς τον πληθυσμό του πλανήτη, ο οποίος ξεπέρασε πρόσφατα τα 8 δισεκατομμύρια.
Περίπου 5 επίγεια θαύματα έρχονται στη ζωή, κάθε δευτερόλεπτο, σε κάθε άκρη της γης, έτοιμα να ανακαλύψουν τη μαγεία της ζωής.
Αυτά τα βρέφη αποτελούν τον ορισμό της ελπίδας, αφού η γέννηση ενός νέου μικρού ανθρώπου σηματοδοτεί και ένα νέο ξεκίνημα, την ελπίδα για έναν καλύτερο κόσμο.
Ένα μικρό πλασματάκι, που από την πρώτη στιγμή, από το πρώτο του κλάμα, από το πρώτο του άγγιγμα σε γεμίζουν με τόσο μαγικά συναισθήματα, ανοίγοντας έναν νέο μαγικό κόσμο μπροστά στα μάτια σου!
Στον νέο αυτό μαγικό κόσμο που το ζευγάρι περνάει στο ρόλο του γονέα, καλείται τώρα να προστατέψει το νέο αυτό θαύμα της φύσης, να το στηρίξει, να του δώσει τα καλύτερα εφόδια, ώστε να μπορέσει να χαράξει τη δική του διαδρομή στον κόσμο και να αφήσει το δικό του στίγμα στην κοινωνία.
Τα παιδιά τα οποία γεμίζουν απλόχερα με φως τη ζωή μας, μέσα από την αθωότητά τους, τις απορίες τους, τα γέλια τους και τον μοναδικό χαρακτήρα τους είναι η ελπίδα μας για ένα καλύτερο μέλλον, γιατί ναι, εκείνα είναι το μέλλον. Μέσα από εκείνα, ο κόσμος που ζούμε μπορεί να γίνει καλύτερος, έχει πιθανότητες να αλλάξει και τα κακώς κείμενα επιτέλους να διορθωθούν.
Παρόλο που όλοι πλέον γνωρίζουμε τη σημασία μιας μικρής ζωής, παρατηρούμε, ότι σε πολλές χώρες του κόσμου τα παιδιά ζούνε στα όρια της φτώχειας και της εξαθλίωσης. Σύμφωνα με έκθεση της UNICEF του 2012, περίπου 13 εκατομμύρια παιδιά και συγκεκριμένα σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στερούνται τα βασικά αγαθά, τα οποία είναι άκρως απαραίτητα για την ανάπτυξή τους.
Ακόμη, 30 εκατομμύρια παιδιά, σε ένα σύνολο των 35 χωρών, που παρουσιάζουν έντονη και αναπτυγμένη οικονομία, ζουν σε άθλιες συνθήκες. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν παιδιά που εκτός ότι στερούνται την στοιχειώδη μόρφωση, πέφτουν θύματα σωματικής, ψυχικής, λεκτικής κακοποίησης, ακρωτηριάζονται κατά την διάρκεια ενός πολέμου, σκοτώνονται από τον ιό του AIDS ή από άλλες ασθένειες και πέφτουν θύματα παιδικής πορνείας και διακίνησης για οικονομικό όφελος.
Όχι, λοιπόν, ούτε να αναρωτιόμαστε ούτε να εθελοτυφλούμε μπροστά στη στέρηση των Δικαιωμάτων των Παιδιών, δίπλα μας, κοντά μας ή και χιλιόμετρα μακρυά από εμάς. Δεν είναι μόνο άδικο, είναι ξεκάθαρα εγκληματικό. Ας γίνει η σημερινή Ημέρα αφορμή να σκεφτούμε καλύτερα και να δράσουμε περισσότερο!