Στις 31 Οκτωβρίου, στην Αμερική (αλλά και σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου), γιορτάζεται το Χάλοουιν (Halloween). Η αλήθεια είναι ότι στην Ελλάδα η συγκεκριμένη γιορτή δεν υπάρχει. Υπάρχουν, όμως, οι κολοκύθες, οι οποίες αυτή την ημέρα έχουν την τιμητική τους. Γιατί; Επειδή, ως γνωστόν, σκαλίζονται, παίρνουν διάφορες μορφές (αστείες ή πιο τρομακτικές) και μεταμορφώνονται σε αυτοσχέδια «φαναράκια» δημιουργώντας μία ξεχωριστή και λίγο… spooky ατμόσφαιρα.
Μπορεί, λοιπόν, να μη γιορτάζουμε το Χάλοουιν, όπως όλα δείχνουν όμως, η αισθητική του μας… «πάει» πολύ! Οι κολοκύθες φαίνεται να έχουν βρει τη θέση τους στο ελληνικό νοικοκυριό και –μεταξύ μας– πολύ καλά κάνουν μιας και δεν ομορφαίνουν μόνο τον κήπο, το μπαλκόνι ή το σαλόνι μας, αλλά και… την κουζίνα μας! Τώρα, αν εσείς βρίσκεστε ακόμα στους… αναποφάσιστους, μη το σκέφτεστε άλλο! Αγοράστε κι εσείς τη δική σας κολοκύθα. Σκαλίστε τη, αδειάστε τη, γεμίστε τη, στολίστε τη και στο τέλος… μαγειρέψτε την!
Ένα «κλικ» εδώ αρκεί για να μάθετε πως θα επιλέξετε την καλύτερη, πως θα τη χρησιμοποιήσετε, πως θα παρατείνετε τη διάρκεια της ζωής της, αλλά και ποια είναι τα σημάδια εκείνα τα οποία θα σας δείξουν πως έφτασε η ώρα να τη βάλετε στην κατσαρόλα, το τηγάνι ή το ταψί. Πριν το κάνετε, όμως, ρίξτε μια ματιά στις γραμμές που ακολουθούν. Εκεί, θα βρείτε τις πιο νόστιμες συνταγές για να μεταμορφώσετε την κολοκύθα σας, όχι σε… άμαξα, αλλά σε απίθανες γλυκές και αλμυρές λιχουδιές!!!
Σε κάποιες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ψίχα της κολοκύθας τριμμένη ή κομμένη σε μικρά κυβάκια. Σε άλλες, θα πρέπει να έχετε ετοιμάσει από πριν Πουρέ κολοκύθας, ο οποίος χρησιμοποιείται σαν βάση για αρκετές… κολοκυθένιες συνταγές.
Όποια συνταγή κι αν επιλέξετε ένα είναι το σίγουρο: Τόσο η γεύση, όσο και το άρωμά της θα ξετρελάνει εσάς, αλλά και όσους τη δοκιμάσουν!
Πουτίγκα ψωμιού με κολοκύθα και λευκή σοκολάτα
Brownies με κολοκύθα και καρύδια
Τάρτα αλμυρή με κολοκύθα και καραμελωμένα κρεμμύδια
Σαλάτα ζεστή με κολοκύθα, ρεβίθια και σάλτσα από ταχίνι
Φριτούρες κολοκύθας, καρότου και φέτας