Αρνείται να ντυθεί. Κλαίει. Δεν θέλει να φάει το φαγητό του. Κλαίει. Θέλει αυτό το παιχνιδάκι στο σούπερ μάρκετ. Δεν του το παίρνετε, κλαίει. Σας θυμίζουν κάτι αυτές οι καταστάσεις; Εάν ναι, έχετε αναρωτηθεί γιατί τελικά ένα νήπιο κλαίει συνεχώς αλλά… στα ψέματα;
Γιατί η αλήθεια είναι πως κλαίει χωρίς να χυθεί ούτε ένα δάκρυ. Κλαίει τόσο πολύ, τόσο συχνά και τόσο επιτηδευμένα που είστε σίγουρη ότι όταν μεγαλώσει θα γίνει ηθοποιός. Σε δράματα, κυρίως.
Τι θέλει όμως να μας πει ένα νήπιο με τα κροκοδείλια δάκρυα; Τι προσπαθεί να επιδιώξει και ποιος είναι ο σωστός τρόπος να το χειριστούμε;
1. Βεβαιωθείτε ότι το κλάμα του είναι προσποιητό και δεν συμβαίνει κάτι στο παιδί, π.χ. χτύπησε, πληγώθηκε από κάτι, έχει κάποιο παράπονο, πονάει. Μαμά του είστε, θα το καταλάβετε!
2. Τα νήπια χρησιμοποιούν συχνά το κλάμα ως μέσο εκβιασμού. Ξέρουν ότι όταν κλάψουν, θα γίνει το δικό τους, οπότε γιατί να μην το κάνουν ξανά και ξανά; Προσπαθήστε να μην υποκύψετε στους μικρούς αυτούς εκβιασμούς του. Αν το κάνετε, θα του γίνει συνήθεια. Και οι συνήθειες δύσκολα κόβονται.
3. Το κάνει γιατί επιζητά την προσοχή σας. Κάνετε δουλειές, μιλάτε στο τηλέφωνο, το έχετε για πολύ λίγο αφήσει μόνο του και έτσι βρίσκει στον τρόπο να σας πει «Ε, είμαι και εγώ εδώ!». Μάθετέ του να ζητάει με λόγια αυτό που θέλει. Μαμά, θέλω αγκαλίτσα. Μαμά, θέλω να παίξουμε. Και εάν η δουλειά σας δεν μπορεί να περιμένει, βεβαιώστε το ότι σε πολύ λίγο θα είστε μαζί του.
4. Ζητάει κάτι και δεν το έχει. Εξηγήστε του ότι δεν μπορεί π.χ. να φάει παγωτό γιατί ακόμα κάνει κρύο και θα κρυώσει ο λαιμός του ή δεν μπορεί να πάρει αυτό το παιχνίδι γιατί έχει ήδη πολλά στο σπίτι. Μιλήστε του με τρόπο, ψυχραιμία και με τρυφερότητα, όσο δύσκολο κι αν είναι αυτό όταν έχεις ένα νήπιο στο κατάστημα παιχνιδιών να τσιρίζει και να κλαίει…
Δώστε του να καταλάβει πώς να ζητάει ή και να αποφεύγει κάτι χωρίς να χρησιμοποιεί τα κροκοδείλια δάκρυα:
-Αφήστε το να κλάψει και όταν ηρεμήσει μιλήστε του για τους κανόνες της οικογένειας.
-Ρωτήστε το: Τι θέλεις να μου πεις; Ηρέμησε για να καταλάβω τι λες.
-Μην του φωνάζετε! Μην κάνετε αυτό που δεν θέλετε να κάνει το παιδί. Γίνετε εσείς το καλύτερο παράδειγμα προς μίμηση με την ηρεμία και τον απλό τρόπο να ζητάτε και να συζητάτε.
Και, ναι, θέλει υπομονή αλλά θα δείτε γρήγορα αποτελέσματα!
Πηγή: mothersbird.gr